Την προστιθέμενη αξία του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ), αλλά και τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει στην αντιμετώπιση του κινδύνου ανάδειξης μορφών αυταρχικής ή ανελεύθερης δημοκρατίας επισήμανε ο Ευ. Βενιζέλος κατά την ομιλία του στη συζήτηση που έλαβε χώρα στην στρογγυλή τράπεζα για την ευρωπαϊκή προοπτική που οργάνωσε στο Στρασβούργο η Ελληνική Μόνιμη Αντιπροσωπεία.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναφέρθηκε επίσης στις πιέσεις και απειλές που αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή φιλελεύθερη δημοκρατία ενώ τόνισε ότι το μεγάλο πλεονέκτημα του ΣτΕ συνίσταται στην ύπαρξη θεσμών όπως η ΕΣΔΑ και το ΕΔΔΑ, ο Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και η Επιτροπή Βενετίας, αλλά και στον τρόπο λειτουργίας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης που ενεργεί ως εγγυητής των άλλων οργάνων και ως θεματοφύλακας της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παρά τα προβλήματα που υπάρχουν σε αρκετά κράτη - μέλη.
Η οργάνωση έγινε με πρωτοβουλία του πρέσβη καθηγητή Στέλιου Περράκη, σε συνέχεια της υπουργικής συνόδου που οργανώθηκε το Μάιο στο Ελσινόρ της Δανίας. Στη συζήτηση μετείχαν, επίσης, ως εισηγητές οι πρέσβεις του Βελγίου και της Γερμανίας.
Στη συζήτηση έλαβαν μεταξύ άλλων το λόγο ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου κ. Ραϊμόντι που σχολίασε τις εισηγήσεις και ο πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας που επανέλαβε την βούληση της χώρας του να παραμείνει ενεργή στο ΣτΕ. Μετείχαν ο Έλληνας δικαστής και Αντιπρόεδρος του ΕΔΔΑ καθηγητής κ. Σισιλιάνος και πάνω από δεκαπέντε πρέσβεις ή εκπρόσωποι μόνιμων αντιπροσωπειών, στελέχη του ΣτΕ, επιστήμονες κοκ.
Η κατάσταση των προσφύγων στις γειτονικές με τη Συρία χώρες
Στην Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΣτΕ ο κ. Βενιζέλος παρενέβη κατά τη συζήτηση σχετικά με την ανθρωπιστική κατάσταση των προσφύγων στις χώρες που γειτονεύουν με τη Συρία μεταξύ των οποίων και η Τουρκία. Ο κ. Βενιζέλος τάχθηκε κατά της απαράδεκτης, όπως τη χαρακτήρισε, ιδέας για τη δημιουργία εξωεδαφικών κέντρων κράτησης προσφύγων σε χώρες εκτός ΕΕ, όπως η Αλβανία ή η Τυνησία.
Επίσης, εξήγησε γιατί η ιδέα αυτή αντιβαίνει στην ΕΣΔΑ και τόνισε ότι οι πιέσεις του εθνικολαϊκισμού που υφίστανται τα πολιτικά συστήματά σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες λόγω της κρίσης ασφάλειας και ταυτότητας δεν αντιμετωπίζονται με τέτοια μέτρα.
Αν η Ευρώπη δεν μπορεί να λάβει σοβαρές πολιτικές πρωτοβουλίες για τον τερματισμό του πολέμου στη Συρία, υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος, τότε τουλάχιστον ας παράσχει ουσιαστική οικονομική και οργανωτική στήριξη στις γειτονικές με τη Συρία χώρες που φιλοξενούν πλήθος προσφύγων και ας δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την πραγματική εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας τώρα που ολοκληρώθηκαν οι εκλογικές διαδικασίες στην Τουρκία.
Φωτογραφία intime news