Τι σημαίνει ο νόμος για την αμυντική σχέση Ελλάδας-ΗΠΑ, ενόψει συνάντησης Μπάιντεν-Μητσοτάκη

Τι σημαίνει ο νόμος για την αμυντική σχέση Ελλάδας-ΗΠΑ, ενόψει συνάντησης Μπάιντεν-Μητσοτάκη

Με φόντο το επικείμενο ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και την συνάντηση στον Λευκό Οίκο με τον Τζο Μπάιντεν, η Ουάσινγκτον προχωράει σε μία ακόμα κίνηση υψηλού συμβολισμού αλλά και ουσίας για τα ελληνικά συμφέροντα. Μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες αναμένεται να γίνει νόμος του αμερικανικού κράτους, το νομοσχέδιο που είχε κατατεθεί από κοινού από τον γερουσιαστές Μπομπ Μενέντεζ (Δημοκρατικοί) και Μάρκο Ρούμπιο (Ρεπουμπλικάνοι) για την «Αμερικανοελληνική αμυντική και διακοινοβουλευτική εταιρική σχέση» («US-Greece Defense and Interparliamentary Partnership Act 2021»). 

Ένα νομοσχέδιο το οποίο αναγνωρίζει τον στρατηγικό ρόλο της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Νότια Ευρώπη και τον ρόλο της για την σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή, σε μία χρονική συγκυρία κατά την οποία ο Ταγίπ Ερντογάν δε λέει να εγκαταλείψει την οδό των προκλήσεων. 

Το νομοσχέδιο, το οποίο εισήχθη για συζήτηση στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας τον περασμένο Ιούνιο, συμπεριλήφθηκε, επικαιροποιημένο για να αντανακλά και τις πρόσφατες εξελίξεις ,στην εκδοχή του αμυντικού προϋπολογισμού των ΗΠΑ για το 2022 (NDAA) που υιοθετήθηκε από την Βουλή των Αντιπροσώπων και αναμένεται να υιοθετηθεί αφού ψηφιστεί και από τη Γερουσία μέχρι το τέλος του χρόνου. 

Το συγκεκριμένο κείμενο που εισήχθη ως τροπολογία στον αμυντικό προϋπολογισμό, δίνει ακόμη μια ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλεια στην περιοχή και έχει τη δυνατότητα να ενισχύσει την θωράκιση, τα συμφέροντα και τον γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή.

Χωρίς αμφιβολία αποτελεί προϊόν της συστηματικής και αθόρυβης  δουλειάς στο Κογκρέσο, τόσο από τον πρωθυπουργό όσο και από την ελληνοαμερικανική κοινότητα και έρχεται σε συνέχεια και της επέκτασης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA)  με τις ΗΠΑ που επισφράγισε την ενδυνάμωση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης με τις ΗΠΑ. 

Το νομοσχέδιο, το οποίο έχει διακομματική απήχηση,  ικανοποιεί πολλά από τα αιτήματα της ελληνικής πλευράς στην ασφάλεια και την άμυνα και «χτίζει» πάνω στη δυναμική που δημιούργησε ο νόμος East Med Act.

Πιο συγκεκριμένα το νομοσχέδιο:

  • Αναγνωρίζει τη χρησιμότητα του σχήματος 3+1 για την περιφερειακή συνεργασία, κάνοντας λόγο για επέκταση της ατζέντας του και σε νέους τομείς κοινού ενδιαφέροντος, πέρα από τον ενεργειακό.
     
  • Μιλά για την ανάγκη να πραγματοποιούνται κοινές ναυτικές ασκήσεις ΗΠΑ, Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ για την θαλάσσια ασφάλεια.
     
  • Στηρίζει την πώληση μαχητικών F-35 στην Ελλάδα και συγκεκριμένα των οκτώ αεροσκαφών που έχουν κατασκευαστεί, αλλά δε θα παραδοθούν στην Τουρκία, λόγω της αποβολής από το πρόγραμμα τον Ιούλιο του 2019, ως συνέπεια για την αγορά του συστήματος των ρωσικών S-400.
     
  • Στηρίζει την παράδοση πλεονάζοντος αμερικανικού στρατιωτικού υλικού στην Ελλάδα (πρόγραμμα EDA – Excess Defense Article) για τα έτη 2022-26.
     
  • Υπογραμμίζει ότι η ελληνοαμερικανική συνεργασία στη Σούδα και στην Αλεξανδρούπολη είναι αμοιβαία επωφελής για την εθνική ασφάλεια της Ελλάδας και των ΗΠΑ.
     
  • Προβλέπει την συγκρότηση ομάδας έξι μελών κοινοβουλίου από Ελλάδα, ΗΠΑ, Κύπρο και Ισραήλ που θα παρακολουθεί τις εργασίες του σχήματος 3+1 και θα πραγματοποιεί συναντήσεις με τις συμμετέχουσες στο σχήμα κυβερνήσεις για θέματα της ατζέντας του, συμπεριλαμβανόμενης της θαλάσσιας ασφάλειας, της αμυντικής συνεργασίας και της ενέργειας.

Την ίδια ώρα σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται οι συνομιλίες Αθήνας - Ουάσινγκτον για το ταξίδι Μητσοτάκη στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός  θα ταξιδέψει για να συναντηθεί με τον Τζον Μπάιντεν μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2022. Μέχρι τον προσεχή Μάρτιο δηλαδή ο Έλληνας πρωθυπουργός θα μεταβεί στο οβάλ γραφείο για να έχει το τετ α τετ με τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Παρότι η ακριβής ημερομηνία δεν έχει ακόμα καθοριστεί όμως οι επικοινωνίες μεταξύ των δύο επιτελείων  είναι στην τελική τους φάση. 

Ενεργό ρόλο στην πραγματοποίηση του ταξιδιού παίζει και η ομογένεια που δραστηριοποιείται στην Αμερική, με την πρόσφατη ελληνοαμερικανική στρατηγική συμφωνία που υπεγράφη στις ΗΠΑ να λειτουργεί καταλυτικά στη σύσφιξη των σχέσεων ΗΠΑ Ελλάδας.