Οι συνεχείς παλινδρομήσεις που διαδέχτηκαν τη μακρά παραμονή στην ασφαλή ζώνη του ισαποστακισμού και της βολικής σιωπής, αποτελούν το βασικό σύμπτωμα της παθολογίας που χαρακτηρίζει την πολιτική παρουσία του Νίκου Ανδρουλάκη.
Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, τώρα που κόπηκε η επικοινωνιακή φόρα του άφθαρτου και έχει παρέλθει η περίοδος χάριτος, μοιάζει υποταγμένος σε μια παλαιοκομματική συνταγή. Η λογοδοσία στην οποία ομνύει από την πρώτη ημέρα της θητείας του, πλαισιώνει τις φλογερές τοποθετήσεις του Νίκου Ανδρουλάκη για την άτεγκτη αντίληψή του για τον τρόπο της κομματικής λειτουργίας.
Σε ένα τέτοιο κρεσέντο ο κ. Ανδρουλάκης, τον περασμένο Σεπτέμβριο, προειδοποιούσε με πύρινες εκφράσεις ότι: «Είναι προφανές όμως ότι όποιος δεν σέβεται τις διεθνείς συνθήκες, και εννοώ τη Συνθήκη της Λοζάνης, που σφυρηλάτησαν τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή, δεν θα έχει καμία θέση στα ψηφοδέλτια της Δημοκρατικής Παράταξης. Δεν μπορούν, λοιπόν, να μας κουνούν το δάχτυλο αυτοί που επένδυσαν διαχρονικά στο μικροκομματισμό στα μεγάλα εθνικά ζητήματα».
Η καμπάνα χτυπούσε για τον βουλευτή Ξάνθης του ΠΑΣΟΚ, Μπουρχάν Μπαράν. Η αυστηρότητα του κ. Ανδρουλάκη εξαντλήθηκε σε μια φωτογραφική αναφορά στον μουσουλμάνο βουλευτή του κόμματος του ο οποίος σε δημόσια ανάρτησή του, δήλωνε μέλος της «Συμβουλευτικής Επιτροπής της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης».
Ανακοίνωνε μάλιστα τους υποψήφιους ψευδομουφτήδες και καλούσε τους Έλληνες μουσουλμάνους να προσέλθουν στις «εκλογές» της 9ης Σεπτεμβρίου του 2022. Επιπλέον, η ντροπιαστική τοποθέτηση του, συμπληρωνόταν από τη διαβεβαίωση ότι θα σταθεί στο πλευρό εκείνου που θα εκλεγεί.
Η Χαριλάου Τρικούπη είχε φτιάξει το επικοινωνιακό κλίμα που συνόδευε την προεδρική προειδοποίηση, με διαρροές περί δυσαρέσκειας. Με έντεχνο τρόπο παρουσίαζαν το ενδεχόμενο να ανοίξει ακόμη και η πόρτα της εξόδου από το ΠΑΣΟΚ, για τον μουσουλμάνο βουλευτή του κόμματος.
Μολονότι δεν έχουν διαγραφεί από το συλλογικό υποσυνείδητο, η ανακοίνωση των ψηφοδελτίων του ΠΑΣΟΚ αποτελεί το τεκμήριο ότι τα αυστηρά μηνύματα και οι προεδρικές βολές, ήταν απλώς ….πράσινα άλογα. Η ντροπή ένας Έλληνας βουλευτής να αποκαλεί ουσιαστικά τη θρησκευτική μειονότητα «τουρκική» παρακινώντας τους μουσουλμάνους πολίτες να συμμετάσχουν στις εκλογές για τον νέο ψευδομουφτή Ξάνθης, που δεν αναγνωρίζει η πολιτεία, επιβραβεύτηκε με το χρίσμα για τη συμμετοχή στις επικείμενες εκλογές.
Το ερώτημα προς τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ παραμένει αναλλοίωτο: γιατί κρατάει στη θέση του έναν βουλευτή που αναγνωρίζει «τουρκική» μειονότητα. Σε κάθε περίπτωση ούτε ο Νίκος Ανδρουλάκης, ούτε η κεντρική επιτροπή του ΠΑΣΟΚ που επικύρωσε τα ψηφοδέλτια, έχουν ελαφρυντικά. Δεν μπορεί δε, να γίνει επίκληση της ανασκευής στην οποία προέβη μετά τον σάλο ο κ. Μπαράν.
Άλλωστε ο βουλευτής Ξάνθης του κόμματος, δεν ήταν η πρώτη φορά που με δηλώσεις του έριχνε νερό στον μύλο της τουρκικής προπαγάνδας. Τον Σεπτέμβριο του 2021, ο κ. Μπαράν προέβαινε στην ακραία τοποθέτηση: «Οπωσδήποτε υπάρχει μια μειονότητα. Οπωσδήποτε έχουν μια θρησκεία που είναι μουσουλμανική. Είναι Έλληνες πολίτες, αλλά εκκρεμεί το θέμα της ιθαγένειας της μειονότητας. Δεν είμαστε καλυμμένοι σύμφωνα με τη συνθήκη της Λωζάνης. Γιατί δεν αναφέρεται για εθνική μειονότητα, αναφέρεται η θρησκευτική μειονότητα».
Για να μην αφήσει την παραμικρή αμφιβολία για την πεποίθησή του συμπλήρωνε: «Αυτό, εμάς τους πολιτικούς, μας αφήνει σε δύσκολη κατάσταση, διότι ο κάθε άνθρωπος έχει διεκδικήσει μια ιθαγένεια, έχει κληρονομήσει μια ιθαγένεια. Δηλαδή πως γίνεται στην Κωνσταντινούπολη, έχουν την ελληνική ιθαγένεια, χωρίς να έχουν την ελληνική και υποστηρίζουν ότι είναι ρωμιοί. Πώς εκεί υπάρχει μια ελληνική μειονότητα και εδώ υπάρχει μια μουσουλμανική μειονότητα; Εκεί είναι θέμα γιατί δεν μας κατοχυρώνει η Συνθήκη της Λωζάνης και έχουμε δικαίωμα ατομικού προσδιορισμού».