Θετικά μηνύματα από την κοινωνία εισπράττει η Νέα Δημοκρατία

Θετικά μηνύματα από την κοινωνία εισπράττει η Νέα Δημοκρατία

Του Απόστολου Χονδρόπουλου

Με εδραιωμένη πεποίθηση ότι το συγκριτικό πλεονέκτημα που απέκτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης έναντι του Αλέξη Τσίπρα με την παρουσία του στη ΔΕΘ ενισχύθηκε από την έκβαση που είχαν οι δύο κοινοβουλευτικές αναμετρήσεις που ακολούθησαν σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, για Παιδεία και διαφθορά-διαπλοκή, αλλά και με το βλέμμα στραμμένο πλέον εξ ολοκλήρου στην κοινωνία, σχεδιάζει η ηγεσία της ΝΔ τις επόμενες κινήσεις.

Τα μηνύματα που εισπράττουν από τους πολίτες θεωρούνται στην Πειραιώς ιδιαιτέρως θετικά, όχι μόνο σε επίπεδο ποιοτικών χαρακτηριστικών, που αποτυπώνονται σε δημοσκοπήσεις των τελευταίων εβδομάδων, αλλά κυρίως σε ό,τι αφορά την απήχηση που βρίσκουν σε κοινωνικές δυνάμεις οι πρωτοβουλίες του κόμματος. Ενδεικτικά αναφέρεται το Μητρώο πολιτικών στελεχών, το οποίο δημιουργήθηκε από την αξιωματική αντιπολίτευση και μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά τις σχετικές ανακοινώσεις που έγιναν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, έχουν μπει σε αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 700 άτομα. Αυτό εκλαμβάνεται ως μία ακόμη σοβαρή ένδειξη ενδιαφέροντος από κοινωνικές δυνάμεις, καθώς η ένταξη στο συγκεκριμένο μητρώο συνιστά μία σύνθετη διαδικασία που απαιτεί χρόνο για να ολοκληρωθεί ηλεκτρονικά, ενώ ακολουθείται και από διαδικασίες αξιολόγησης.

Στην Πειραιώς θεωρούν πάντως ότι το ενδιαφέρον αυτό δικαιώνει την άποψη της ηγεσίας του κόμματος ότι υπάρχουν πολίτες που θέλουν να ασχοληθούν ενεργά με την πολιτική αλλά αισθάνονταν μέχρι τώρα ότι τα κόμματα είναι "κλειστά συστήματα" και η δυνατότητα συμμετοχής στα ψηφοδέλτιά τους εξαρτάται από το βαθμό πρόσβασης στο γραφείο του προέδρου.

Σημαντικό ενδιαφέρον καταγράφεται και στο χώρο της ΟΝΝΕΔ, μία περίπου εβδομάδα πριν ξεκινήσει το Συνέδριο επανίδρυσης, το οποίο θα διεξαχθεί στη βάση μίας τελείως νέας διαδικασίας που προβλέπει ότι σύνεδρος μπορεί να γίνει κάθε νέος που συγκεντρώνει 30 μοναδικές υπογραφές από άλλους νέους 18 έως 32 ετών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ενδιαφέρον να συμμετέχουν στο συνέδριο εκδήλωσαν περίπου 1.800 νέοι άνθρωποι, εκ των οποίων οι 960 συγκέντρωσαν τις απαιτούμενες 30 υπογραφές. Η συνολική συμμετοχή στη διαδικασία ηλεκτρονικής εγγραφής μελών και ανάδειξης συνέδρων έφθασε τις 32.500, αριθμός σχεδόν διπλάσιος σε σχέση με τον αντίστοιχο στις διαδικασίες της περασμένης άνοιξης, γεγονός που όπως τονίζεται από γαλάζιες πηγές αποδεικνύει ότι "το στοίχημα της συμμετοχής κερδήθηκε και η επιζητούμενη από τον πρόεδρο της ΝΔ, αλλά και τη βάση του κόμματος, ανανέωση στην πράξη είναι γεγονός". Στο πλαίσιο αυτό θεωρούν ιδιαίτερα σημαντικό ότι το 56% των μελών είναι κάτω των 23 ετών, ενώ ο μέσος όρος των συνέδρων ανέρχεται στα 24 έτη. Πηγές της Πειραιώς υπογραμμίζουν ότι "η περίοδος κυριαρχίας των κακώς εννοούμενων συστημάτων και των "αιωνίων νεολαίων" έληξε οριστικά" και προσθέτουν πως "«από την εποχή των σφραγίδων» η ΟΝΝΕΔ περνά οριστικά και αμετάκλητα στην περίοδο των ενεργών, πολιτικοποιημένων νέων" και "μετατρέπεται σε ένα ρεύμα που έχει ως σημείο αναφοράς την κοινωνία των πολιτών και όχι τις συμφωνίες κάτω από το τραπέζι".

Το Συνέδριο Επανίδρυσης της ΟΝΝΕΔ θα ξεκινήσει στις 21 Οκτωβρίου, όπου θα μιλήσει και ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης και θα ολοκληρωθεί στις 23 Οκτωβρίου. Η επιδιωκόμενη από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επαφή με την κοινωνία περιλαμβάνει περιοδείες του προέδρου της ΝΔ και εξορμήσεις στελεχών που θα συνεχιστούν μέχρι τέλος του χρόνου σε ολόκληρη τη χώρα με επίκεντρο το σχέδιο που παρουσίασε η ΝΔ στην ΔΕΘ και έκτοτε διευρύνεται με προτάσεις, όπως για την Παιδεία και την πάταξη της διαφθοράς. Παράλληλα όμως, θα εξειδικεύεται σε διάφορα θέματα, όπως έγινε ήδη με τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και θα ακολουθήσουν τις επόμενες εβδομάδες, οι προτάσεις για τη μείωση του ιδιωτικού χρέους.

Στο πλαίσιο μάλιστα της σφοδρής πολιτικής αντιπαράθεσης που έχει ξεσπάσει με επίκεντρο τους πλειστηριασμούς, η αξιωματική αντιπολίτευση υπογράμμισε ήδη από χθες την πρότασή της για "πάγωμα" των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για οφειλές προς το Δημόσιο μέχρι το τέλος του 2017.