Θέμα κυριαρχίας στο Αιγαίο έθεσε ο M. Cavusoglu

Θέμα κυριαρχίας στο Αιγαίο έθεσε ο M. Cavusoglu

Ζήτημα κυριαρχίας των νησιών, γκρίζων ζωνών και αμφισβητούμενων βραχονησίδων έθεσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu, κατά τις δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ενώπιον του Νίκου Κοτζιά, ο οποίος κράτησε χαμηλούς τόνους, σύμφωνα με το Mega.

“Αν οι μετανάστες έχουν βρει άσυλο σε σημείο που διαφωνούμε ακόμη και σε νησιά για τα οποία διαφωνούμε εκεί θα πρέπει να συνεργαστούμε για να τους σώσουμε. Δεν πρέπει να κάνουμε τη συζήτηση ''είναι δικό μου νησί, είναι δικό σου νησί'' αφήνοντάς τους να πεθάνουν”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Αρχικά, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών αντέδρασε υποτονικά, λέγοντας πως “όσον αφορά τα προβλήματα στο Αιγαίο οι διερευνητικές γίνονται γι'' αυτόν ακριβώς το λόγο. Για να συμφωνήσουμε πώς θα τα υπερβούμε” για να συμπληρώσει ότι η Ελλάδα δεν είναι αναθεωρητική δύναμη, πιστεύει στην καλή γειτνίαση και στην εφαρμογή του διεθνούς δικαίου.

Όπως μεταδίδει η Αλεξία Τασούλη, το ΥΠΕΞ δικαιολόγησε την ήπιων τόνων αντίδραση του κ. Κοτζιά λέγοντας πως η μετάφραση από τα τουρκικά στα ελληνικά δεν έγινε λέξη προς λέξη. Ωστόσο, ακόμη κι όταν έγινε η ακριβής μετάφραση, το ελληνικό υπουργείο επέλεξε να κρατήσει χαμηλούς τόνους, ενόψει και των ελληνοτουρκικών επαφών σε ανώτατο επίπεδο, που πρόκειται να διεξαχθούν τη Δευτέρα και την Τρίτη.

Επισημαίνει, δε, το ΥΠΕΞ πως ο κ. Τσαβούσογλου αναφέρθηκε στην ανθρώπινη διάσταση του προσφυγικού ζητήματος.

Το προσφυγικό δεν είναι μόνο θέμα Ελλάδας - Τουρκίας

Νωρίτερα, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών επισήμαναν ότι το προσφυγικό  δεν είναι θέμα Ελλάδας και Τουρκίας αλλά παγκόσμιο και ευρωπαϊκό. Από την πλευρά του ο κ. Cavusoglu είπε ότι η Τουρκία έχει πάρει ήδη τα σχετικά μέτρα ως προς τη θεώρηση των διαβατηρίων από τρίτες χώρες και στηρίζει τις Νατοϊκές δυνάμεις που συνδράμουν στην αντιμετώπιση του προσφυγικού. Σε θέματα διάσωσης, είπε, δεν χωρούν ζητήματα κυριαρχίας. «Η Ελλάδα» είπε χαρακτηριστικά «είναι ο γείτονας της Τουρκίας με την οποία η Τουρκία θέλει να συνεργαστεί» επισημαίνοντας ότι οι δύο χώρες πρέπει να εμβαθύνουν το ήδη υπάρχον πλαίσιο συνεργασίας και να το καταστήσουν πιο αποτελεσματικό.

Για το θέμα της επανεισδοχής των προσφύγων/ μεταναστών, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου ο κ. Cavusoglu αναφέρθηκε στις συμφωνίες που ήδη έχει υπογράψει η Τουρκία με την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και άλλες χώρες καθώς και με άλλες που δρομολογούνται. Ανέφερε αλλαγή του σχετικού νομοθετικού πλαισίου από την πλευρά της Τουρκίας και επισήμανε ότι από τις 800 αιτήσεις επανεισδοχής της Ελλάδας εγκρίθηκε ήδη το 99%.

Κατά τις διευρυμένες συνομιλίες εξετάστηκαν οι συμφωνίες σε επίπεδο διμερών σχέσεων, όσες άρχισαν να «τρέχουν» και όσες θέλουν ακόμη δουλειά προκειμένου να προχωρήσουν με στόχο την ανάπτυξη για εκατέρωθεν επενδύσεις σε διάφορους τομείς της οικονομίας και το εμπόριο.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσαν Κοτζιάς και Cavusoglu στα δύο σημαντικά δίκτυα που προωθούνται για τη σιδηροδρομική ταχεία διασύνδεση της Κωνσταντινούπολης με την Θεσσαλονίκη και την Ηγουμενίστα και την ακτοπλοϊκή διασύνδεση της Σμύρνης με την Θεσσαλονίκη. Έργα τα οποία χαρακτηρίστηκαν ως δίχτυ που θα διευκολύνει την κατανόηση και την συνεργασία στην περιοχή μας.

Σχετικά με τα ενεργειακά τονίστηκε εκατέρωθεν η σημασία του αγωγού ΤΑΡ και του κάθετου διαδρόμου, ενώ ο κ. Cavusoglu επισήμανε ότι ο αγωγός φυσικού αερίου της Ανατολίας ΤΑΝΑΠ θα βοηθήσει και στην επιτάχυνση του ΤΑΡ.

Αναφερόμενος στα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην Κύπρο, το Ισραήλ και ενδεχομένως την Αίγυπτο ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας τόνισε ότι η Τουρκία διατίθεται ως έδαφος διαμετακόμισης των ενεργειακών κοιτασμάτων και του φυσικού αερίου.

«Υπάρχουν διαφορές και προβλήματα προς επίλυση» είπε τονίζοντας ότι είναι θετική η συνέχιση των επαφών και πρόσθεσε ότι «θα πρέπει να αποφεύγουμε οποιαδήποτε παρέμβαση και δήλωση θα μπορούσε να εντείνει το κλίμα μεταξύ των δύο χωρών».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το Κυπριακό ο κ. Κοτζιάς επανέλαβε την θέση για την κατάργηση των εγγυήσεων και τα παράγωγά τους, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα αναχρονιστικό καθεστώς και επισήμανε ότι μολονότι έχουν γίνει βήματα πρέπει να βρεθεί ο δρόμος για τα δύσκολα θέματα, όπως το εδαφικό, η διακυβέρνηση, οι εγγυήσεις και η οικονομική πτυχή, ώστε να δημιουργηθεί αισιοδοξία και μία καλή λύση που πρέπει να θεωρηθεί δίκαιη και αποδοτική και για τις δύο κοινότητες.

Ο κ. Cavusoglu από την πλευρά του είπε ότι τον πρώτο λόγο έχουν οι δύο λαοί της Κύπρου οι οποίοι θα αποφασίσουν με δημοψήφισμα.

Τέλος απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου στο Αιγαίο ο κ. Τσαβούσογλου ανέφερε ότι υπάρχουν νομικές διαφορές μεταξύ των δύο χωρών υπογραμμίζοντας όμως ότι «σε θέματα συνεργασίας στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας δεν εκμεταλλευόμαστε την ανθρώπινη δυστυχία για πολιτικά οφέλη, γεγονός που αποδείχθηκε και στο παρελθόν όταν στο σεισμό στην Τουρκία οι πρώτοι που συνέδραμαν ήταν οι Έλληνες» Και πρόσθεσε: «Τα ανθρωπιστικά δεν πρέπει να μπερδεύονται με τα πολιτικά. Ποιο είναι το δικό σου νησί, ποιο είναι το δικό μου νησί δεν υφίστανται όταν υπάρχει πρόβλημα διάσωσης».

«Οι διερευνητικές συνομιλίες γίνονται για την υπέρβαση των προβλημάτων» απάντησε ο κ. Κοτζιάς τονίζοντας ότι «η Ελλάδα είναι αναθεωρητική δύναμη και πιστεύει στην καλή γειτνίαση και την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου». Τόνισε δε την ανάγκη «συστηματικής αντιμετώπισης των δικτύων των διακινητών και των μαφιόζων που έχουν τζίρο 6 δισ. ευρώ».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ