Στις 30 Αυγούστου 2022, ο ρωσικός κολοσσός φυσικού αερίου Gazprom ανακοίνωσε, ότι τα καθαρά κέρδη του ανήλθαν σε 2,5 τρις ρούβλια (41,75 δις δολάρια) ΜΟΝΟ για το α’ εξάμηνο του 2022.
Με απλά μαθηματικά, δηλαδή, το εξάμηνο, που διαρκεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, η Gazprom έχει έσοδα 7 δις δολάρια κάθε μήνα!
Στις 31 Αυγούστου 2022, λόγω της ανακοίνωσης έκρηξης των κερδών της Gazprom, η μετοχή της «εκτοξεύτηκε» κατά 30%! Απόρροια αυτής της «εκτόξευσης» ήταν η διοίκηση του ρωσικού ενεργειακού γίγαντα, να αποφασίσει τη διανομή μερίσματος 20,13 δις δολάρια στους μετόχους της!
Mε το καλημέρα του Σεπτέμβρη, η Ουγγαρία ανακοίνωνε, ότι προχωρά σε ιδιωτική συμφωνία, με την Gazprom για παροχή έξτρα φυσικού αερίου, ώστε να αντιμετωπίσει τις συνέπειες του ερχόμενου χειμώνα.
Όλα αυτά την ώρα, που στην Ευρώπη ΘΑ συνεδριάσουν στις 9 Σεπτεμβρίου, για να αποφασίσουν πως ΘΑ αντιμετωπίσουν την ενεργειακή κρίση και την «απογείωση» των τιμών του φυσικού αερίου στα 1000 ευρώ τη KW.
Αποφάσεις, που ανάμεσα τους ακούγεται, ότι θα είναι να μπει και πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. Μία πρόταση που είχε κατατεθεί πριν από 7 μήνες από τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά τότε κώφευαν οι Βόρειοι, ενώ τώρα την επαναφέρουν άρον-άρον.
Όλα αυτά την ώρα, που ο πληθωρισμός στις χώρες της ΕΕ ανέρχεται για πρώτη φορά μετά από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, σε διψήφια επίπεδα και ο κόσμος στρέφεται σε πιο ακραίες πολιτικές επιλογές.
Δείτε για παράδειγμα, τι συνέβη Γαλλία, όπου η Λεπέν έλαβε σχεδόν 43%.
Δείτε τι συμβαίνει στην Ιταλία, όπου το ακροδεξιό κόμμα βγαίνει πρώτο στις δημοσκοπήσεις με 27%.
Πρόκειται για μηνύματα, που δεν επιτρέπεται να αγνοηθούν.
Είναι «καμπάνες» που «χτυπούν» δυνατά αλλά το μείζον θέμα είναι, αν οι νυν «ηγέτες» και «τεχνοκράτες», που βρίσκονται στις Βρυξέλλες έχουν τη δυνατότητα να τις ακούσουν.
Γιατί θυμάμαι πως πανηγύριζαν για τις κυρώσεις που επέβαλλαν στη Ρωσία, όταν ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία θεωρώντας δεδομένο, ότι ο Πούτιν θα συντριβεί σύντομα και τώρα -μισό χρόνο μετά- «τρέχουν και δεν φθάνου».
Δυστυχώς, για την Ε.Ε. οι σημερινοί «ηγέτες» της κρίνονται κατώτεροι των κρίσιμων περιστάσεων, που απαιτούνται.
Βρίσκονται σε απόσταση από τους λαούς τους και δεν μπορούν να αφουγκραστούν τους προβληματισμούς και τις ανάγκες τους.
Είναι ολοφάνερο, ότι δεν έχουν διαβάσει έστω μερικές γραμμές από τις αρχές και τις αξίες, που ήταν οι θεμέλιοι λίθοι, πάνω στις οποίες βασίστηκε το Ευρωπαϊκό όραμα με εμπνευστές τον Ρόμπερ Σουμάν, τον Ζαν Μονέ, τον Πωλ Ανρί Σπάακ, τον στρατηγό Ντε Γκώλ, τον Κόνραντ Αντενάουερ, τον Χέλμουτ Κολ, τον Φρανσουά Μιττεράν, τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.
Αρχές και αξίες, που μιλούσαν για αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών-μελών, για σεβασμό στον πολιτισμό τους, για εμβάθυνση των δημοκρατικών θεσμών, για ευαισθησία στον άνεργο, τον ηλικιωμένο, την εργαζόμενη γυναίκα, τους νέους ανθρώπους, για τα άτομα με αναπηρία, για τους φοιτητές.
Ειλικρινά αισθάνομαι άβολα σήμερα, γιατί όντας ευρωβουλευτής εκείνες τις εποχές (1998) είχα προβλέψει ότι : «Η κοινωνική Ευρώπη πέθανε... ζήτω η Ευρώπη των τραπεζιτών».
Και νιώθω άβολα, επειδή οι μεγάλοι χαμένοι από τη σημερινή χαοτική κατάσταση, είναι οι λαοί, ενώ αντίθετα απόλυτα κερδισμένοι είναι τα βιομηχανικά τραστ, με τα διαπλεκόμενα τραπεζικά «λόμπι».
Οι συνθήκες, που προκαλούνται από την «έκρηξη» της ενεργειακής κρίσης, σε όλες τις χώρες της ΕΕ, μπορεί να οδηγήσουν σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις.
Οι αληθινοί και όχι οι κατά παραγγελία Ευρωπαϊστές έχουν μπροστά τους μία μεγάλη πρόκληση: Να επαναφέρουν την ήπειρο μας στο σημείο, που αποτέλεσε την εκκίνηση των ιδρυτικών της πατέρων.
Να γίνει η ΕΕ μία πραγματική «Ευρωπαϊκή Ένωση», μία νησίδα ειρήνης δημοκρατίας και ευημερίας, σε ένα κόσμο ταραγμένο και δύναμη εγγύησης των κατακτήσεων των εργαζομένων και των δικαιωμάτων του ανθρώπου.
Μία Ευρώπη, που θα πάψει να σέρνεται από τις εξελίξεις, οι οποίες κινούνται από την άλλη άκρη του Ατλαντικού και θα μετατραπεί ξανά σε πρωταγωνίστρια.
*Α’ Αντιπρόεδρος Βουλής / Βουλευτής Α’ Αθηνών, ΝΔ