Την εκκίνηση της διαδικασίας για την απόκτηση μιας μοίρας μαχητικών F-35 ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια των δηλώσεων του με τον Αμερικανό πρόεδρο πριν τη δεξίωση για να τιμηθεί η Ελληνική Επανάσταση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε, δε, την ελπίδα ότι η Ελλάδα θα εντάξει τα συγκεκριμένα αεροσκάφη στο οπλοστάσιό της πριν το τέλος της δεκαετίας.
«Θα εκκινήσουμε τη διαδικασία για την απόκτηση μιας μοίρας F-35 και ελπίζουμε ότι θα εντάξουμε αυτό το φανταστικό αεροσκάφος στην ελληνική αεροπορία πριν το τέλος της δεκαετίας. Είμαι ευτυχής που την Παρασκευή η Lockheed Martin επισήμως εξέφρασε το ενδιαφέρον της να επενδύσει στην ελληνική αεροπορική βιομηχανία», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Λαμβάνοντας πρώτος τον λόγο ο Αμερικανός πρόεδρος καλωσόρισε τον Έλληνα πρωθυπουργό και την οικογένειά του στην Ουάσιγκτον και τόνισε ότι φέτος γιορτάζουμε τα 201 έτη από την Ελληνική Επανάσταση κοιτάζοντας το μέλλον. Συνεχίζοντας επισήμανε πως οι δύο λαοί συνεργάζονται σε μια σειρά από τομείς.
Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεν έκρυψε την οργή του για τη στάση του Βλαντιμίρ Πούτιν σε σχέση με την Ουκρανία, επαινώντας παράλληλα την ελληνική στάση.
«Πιστεύω ότι, κ. πρωθυπουργέ, είναι σημαντική περίοδος για να εδραιώσουμε τις σχέσεις μας. Οι ΗΠΑ αποτίουν φόρο τιμής στις ελληνικής αξίες. Κάθε γενιά είχε να αντιμετωπίσει εχθρούς της δημοκρατίας. Η Ελλάδα θυμάται πως όταν οι δικτάτορες υπήρχαν στη γειτονιά της, μια ήταν η απάντηση: "Οχι, όχι, όχι"...Καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε φρικαλεότητες στην Ουκρανία. Η Ελλάδα και οι ΗΠΑ είναι εκεί με μία φωνή να υποστηρίξουν τον λαό της Ουκρανίας. Παίρνοντας αμέσως θέση, καλωσορίσατε Ουκρανούς στην Ελλάδα και ήσασταν τόσο σημαντικός εταίρος. Και θα συνεχίσουμε να βοηθάμε τους Ουκρανούς να πουν όχι στη βαρβαρότητα, όχι στην απολυταρχία» τόνισε με νόημα ο Τ. Μπάιντεν.
«Αδημονούμε να τα πούμε και στην Ελλάδα», ανέφερε ο Τζο Μπάιντεν.
Στη συνέχεια έλαβε τον λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος τόνισε ότι αυτή η επίσκεψη έχει μια ξεχωριστή σημασία, ενώ μνημόνευσε τους ηγέτες της Ελληνικής Επανάστασης λέγοντας ότι βρήκαν έμπνευση από τον αγώνα των Αμερικανών. Το καθήκον να υπερασπιστούμε αυτά τα παραδείγματα είναι πιο επίκαιρο από ποτέ, ανέφερε ο πρωθυπουργός, κάνοντας λόγο για την παράνομη εισβολή της Ρωσίας. «Η εισβολή στη Ρωσία είναι μια υπενθύμιση πως ό,τι θεωρούσαμε δεδομένο στην Ευρώπη, δηλαδή ότι οι χάρτες δεν επαναχαράσσονται δια της βίας, αυτό συμβαίνει», προσέθεσε ο πρωθυπουργός.
Στο σκέλος της ενέργειας, ο πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στην Αλεξανδρούπολη, λέγοντας ότι το λιμάνι, που βρίσκεται μόλις 500 μίλια από τα ουκρανικά σύνορα αποτελεί έναν κόμβο ενέργειας και η Ελλάδα αποτελεί πύλη εισόδου για πηγές ενέργειας από τον ήλιο. «Μπορούμε να κάνουμε πολλά στην ενέργεια, η Ευρώπη και οι ΗΠΑ από κοινού, για να μειώσουμε τις τιμές, καθώς προχωρούμε προς την απεμπλοκή από το ρωσικό αέριο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Από την τοποθέτηση του Κυρ. Μητσοτάκη δε θα μπορούσε να λείψει το κυπριακό για το οποίο τόνισε την ανάγκη υλοποίησης των αποφάσεων του ΟΗΕ, ενώ κάνοντας έμμεση αναφορά στην Τουρκία σημείωσε ότι η Ελλάδα δε θα αποδεχτεί καμία παραβίαση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. Ειδικότερα, κάλεσε τον Αμερικανό πρόεδρο να χρησιμοποιήσει την επιρροή του για να συνεχιστεί η διαπραγματευτική διαδικασία για το κυπριακό καθώς όπως είπε κανένας δεν θα δεχτεί λύση δύο κρατών.
«Η Ελλάδα επέστρεψε και το μέλλον είναι μπροστά μας», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Από τη δημόσια παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο επιβεβαιώθηκε η πληροφορία που ήθελε τον Κυρ. Μητσοτάκη να μην κάνει κεντρικό άξονα του ταξιδιού στις ΗΠΑ την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο. Όπως φάνηκε από τις δηλώσεις του στη δεξίωση που παρέθεσε ο Τζον Μπάιντεν προς τιμή του, δεν έκανε τον Τ. Ερντογάν βασικό πυλώνα της παρουσίας του αλλά περιορίστηκε σε έμμεσες αναφορές, δείγμα της θέλησης που υπάρχει στην ελληνική αντιπροσωπεία να μην «ετεροπροσδιορίσει» την επί αμερικανικού εδάφους δράση της.