Θ. Θεοχαρόπουλος: Εφθασε η ώρα για τον «Συνασπισμό της κεντροαριστεράς της λογικής και της ευθύνης»

Θ. Θεοχαρόπουλος: Εφθασε η ώρα για τον «Συνασπισμό της κεντροαριστεράς της λογικής και της ευθύνης»

«Τώρα μέχρι τις 6 Μαρτίου πρέπει να κατατεθεί ένα εθνικό σχέδιο από την κυβέρνηση το οποίο ακόμη δεν το έχουμε δει. Εμείς λέμε ξεκάθαρα ότι το προσφυγικό είναι εθνικό θέμα που απαιτείται εθνική συνεννόηση» υπογραμμίζει σε συνεντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Δηλώνει αισιόδοξος για την πορεία της ανασύνθεσης του ευρύτερου χώρου της Κεντροαριστεράς τονίζοντας ότι «τώρα έφθασε η ώρα για σταθερά βήματα μπροστά από όλους με όρους μέλλοντος και όχι παρελθόντος. Αλλιώς η ιστορία θα μας προσπεράσει. Τώρα είναι η ώρα για τον "Συνασπισμό της κεντροαριστεράς της λογικής και της ευθύνης"».

Ο κ. θεοχαρόπουλος επισημαίνει ότι «η πολιτική της σημερινής κυβέρνησης δημιουργεί νέες αβεβαιότητες και δεν ανοίγει ούτε την παραμικρή χαραμάδα για να εισέλθει έστω και μια μικρή πνοή ανέμου ανάπτυξης» ενώ προσθέτει ότι «κανείς εταίρος δεν θα μας δώσει κάποια μαγική λύση, μόνοι μας θα φτιάξουμε εθνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση».

Σχετικά με την πρόταση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για κυβέρνηση όλων των φιλοευρωπαϊκών κομμάτων, υπογραμμίζει ότι «η πρότασή μας είναι σταθερή για μια νέα κυβέρνηση ευρείας πλειοψηφίας των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων, με προοδευτική προγραμματική συμφωνία» δεν εξαιρεί τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού στη παρούσα Βουλή χωρίς το πρωτο κόμμα δεν μπορεί να σχηματισθεί κυβέρνηση.

Εκφράζει ζωηρές επιφυλάξεις για το κατά πόσον ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορει να υπερβεί τις συντηρητικές θέσεις της ΝΔ, ενώ για το Ασφαλιστικό θεωρεί πως οι προτάσεις της κυβέρνησης είναι αποσπασματικές.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του κ. Θεοχαρόπου στο ΑΠΕ ΜΠΕ

Ερ: Έναν χρόνο μετά την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, οι πολίτες, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, αισθάνονται αβεβαιότητα για το μέλλον τους και της χώρας. Συμμερίζεσθε αυτό το κλίμα και πώς το εξηγείτε;

Απ: Αν θυμηθεί κανείς όλα όσα ζήσαμε αυτόν τον χρόνο, τον κίνδυνο εξόδου από το ευρώ και την ΕΕ, τον κίνδυνο άμεσης και άτακτης χρεοκοπίας, τότε η αβεβαιότητα είναι κάτι περισσότερο από δικαιολογημένη. Η κυβέρνηση με την πολιτική που ασκεί έχει κατορθώσει να απογοητεύσει τους πάντες. Τους αγρότες, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους μισθωτούς του δημόσιου, του ιδιωτικού τομέα, τους συνταξιούχους, τους νέους και κυρίως τους άνεργους. Η πολιτική της σημερινής κυβέρνησης δημιουργεί νέες αβεβαιότητες και δεν ανοίγει ούτε την παραμικρή χαραμάδα για να εισέλθει έστω και μια μικρή πνοή ανέμου ανάπτυξης στο σκοτεινό δωμάτιο που λέγεται ελληνική οικονομία και αγορά εργασίας.

Ερ: Με ποιον τρόπο θα ανατραπεί αυτή η κατάσταση όταν οι εταίροι δανειστές ζητούν επίμονα νέες θυσίες;

Απ: Θα ανατραπεί όταν η χώρα μας παρουσιάσει ένα πρόγραμμα με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, βαθιές τομές και αλλαγές σε όλους τους τομείς πολιτικής. Πρέπει να κατανοήσουμε ότι κανείς εταίρος δεν θα μας δώσει κάποια μαγική λύση, μόνοι μας θα φτιάξουμε εθνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση. Και αυτός είναι ο τρόπος για να φύγουμε από τις επώδυνες περικοπές που διαλύουν την κοινωνική συνοχή. Η μείωση της ανεργίας πρέπει να είναι η προτεραιότητά μας, διαφορετικά κανένα από τα μεγάλα πολιτικά ζητήματα που αντιμετωπίζουμε δεν θα έχει κοινωνικά δίκαιη λύση.

Ερ: Ως Δημοκρατική Συμπαράταξη έχετε προτείνει την ανασύνθεση της Κεντροαριστεράς και τη συγκρότηση ενιαίου πολιτικού φορέα. Πως εκτιμάτε την πορεία της πρωτοβουλίας μέχρι τώρα;

Απ: Τον Σεπτέμβριο συγκροτήσαμε τη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Συμφωνήσαμε ότι δεν είναι σημαία ευκαιρίας, αλλά αφετηρία για τη δημιουργία ενός προοδευτικού πόλου διακυβέρνησης της χώρας. Τώρα έφθασε η ώρα για σταθερά βήματα μπροστά από όλους με όρους μέλλοντος και όχι παρελθόντος. Αλλιώς η ιστορία θα μας προσπεράσει. Με στόχο την ευρύτερη ανασύνθεση του χώρου καλέσαμε όλες τις δυνάμεις και τις προσωπικότητες που κινούνται στον ευρύτερο χώρο να συμβάλουν θετικά σε μια τέτοια κοινή προσπάθεια χωρίς μικροκομματικές περιχαρακώσεις, φοβίες και προσωπικούς εγωισμούς. Προσωπικά, θα ήθελα να κλειστούμε όλοι οι αρχηγοί των κομμάτων, κινήσεων και ανένταχτες προσωπικότητες του χώρου σε ένα δωμάτιο και να βγούμε από εκεί μόνο όταν θα συμφωνήσουμε σε μία μεγάλη ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ. Να λειτουργήσουμε έτσι, ώστε μέσα από την παραγωγή προτάσεων να βρεθούμε μαζί με την κοινωνία των προοδευτικών πολιτών σε ένα Μέγαρο Ιδεών. Και να μη βγούμε από εκεί αν δεν μετατρέψουμε μαζί τους την αρχή που έγινε τον Σεπτέμβριο σε κάτι πραγματικά καινούργιο. Για αυτό απευθυνόμαστε σε όλες τις δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας του προοδευτικού κέντρου, της πολιτικής οικολογίας. Καλούμε σε μια ευρεία συμπαράταξη. Με βάση προγραμματικές θέσεις και μία μεταρρυθμιστική ατζέντα. Θέλω να είμαι αισιόδοξος ότι στο τέλος όλοι θα βάλουν το συλλογικό συμφέρον πάνω από το ατομικό και θα κατανοήσουν ότι μόνο μία ευρεία συμμαχία μπορεί να κινητοποιήσει τον κόσμο της κεντροαριστεράς.

Ερ: Από προσωπικότητες του ευρύτερου προοδευτικού χώρου διατυπώνεται η άποψη ότι χρειάζεται ιδρυτικό συνέδριο για κάτι καινούριο κι όχι φορέας σύμπραξης κομμάτων και προσωπικοτήτων. Ποια είναι η θέση σας;

Απ: Το καινούριο, το νέο είναι κοινός στόχος, αλλά πρέπει να γνωρίζουμε και πώς μπορούμε να το επιτύχουμε. Εμείς λέμε, ελάτε όλοι να πάμε σε μία μεγάλη συμπαράταξη και στην πορεία σταδιακά θα επιτευχθεί και η ενοποίηση. Σε αυτή την πρόταση δεν είναι δυνατόν όσοι απαντούν ότι δεν θέλουν να διαλύσουν τα κόμματα τους να απαντούν ταυτόχρονα ότι δεν θέλουν το κόμμα τους να αποτελέσει και ένα μέρος μίας συμπαράταξης, τότε ή δεν ξέρουν τι θέλουν ή θέλουν να μείνουν μόνοι τους να το πουν ξεκάθαρα. Η ελληνική κοινωνία είναι ώριμη και απαιτεί συνεργασίες και εμείς ανταποκρινόμενοι στις απαιτήσεις του κόσμου ξεκινήσαμε να το κάνουμε ήδη πράξη από τον Σεπτέμβριο. Για να έχει επιτυχία το εγχείρημα θα πρέπει ακόμη και οι διαδικασίες που προτείνονται να είναι ανοικτές σε συζήτηση. Ο τόπος έχει ανάγκη από κινήσεις που ξεκινούν από τη βάση και όχι από την κορυφή. Πρέπει να πάμε γρήγορα για τον δικό μας "Συνασπισμό της κεντροαριστεράς της λογικής και της ευθύνης". Στόχος να υπάρξει το όχημα που θα μας οδηγήσει στον ενιαίο φορέα της σοσιαλδημοκρατίας. 

Ερ: Με δεδομένες τις έως τώρα πολιτικές επιλογές στη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η πρότασή σας τον περιλαμβάνει;

Απ: Η πρόταση μας είναι σταθερή για μια νέα κυβέρνηση ευρείας πλειοψηφίας των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων, με προοδευτική προγραμματική συμφωνία. Μόνο στο πλαίσιο μιας τέτοιας πρότασης μπορεί να αρθεί η αβεβαιότητα και τα όποια πιθανά αδιέξοδα θα έχουμε μπροστά μας την επόμενη περίοδο. Από την πρότασή μας δεν εξαιρέσαμε τον ΣΥΡΙΖΑ. Εξάλλου από την στιγμή που θεωρούμε ότι νέες εκλογές δεν είναι λύση, είναι φανερό ότι δεν θα μπορούσε να σχηματισθεί νέα κυβέρνηση ευρείας πλειοψηφίας από την παρούσα Βουλή, χωρίς τα δύο πρώτα κόμματα.

Ερ: Πώς κρίνετε τα πρώτα δείγματα γραφής του Κυριάκου Μητσοτάκη; Οι δημοσκοπήσεις τον ευνοούν.

Απ: Από την πρώτη στιγμή δήλωσα ότι πρέπει πρώτα να δούμε πώς θα λειτουργήσει ως αρχηγός της ΝΔ και μετά να τον κρίνουμε. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Μητσοτάκης καλείται να υπηρετήσει τις θέσεις ενός βαθιά συντηρητικού κόμματος και για την εκλογή του στηρίχθηκε σε δυνάμεις της σκληρής και λαϊκής δεξιάς και αυτά είναι αντικειμενικά δεδομένα. Στην πρώτη παρέμβασή του στη Βουλή ο κ. Μητσοτάκης δεν έπεισε για τις εναλλακτικές του προτάσεις. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος από τις επιλογές του είναι να εμφανιστεί στο ρόλο υπερασπιστή της σύγκρουσης ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και να στρέψει έτσι τη μισή κοινωνία εναντίον της άλλης μισής, θέτοντας σε λειτουργία μηχανισμούς κοινωνικού αυτοματισμού, ενώ χρειαζόμαστε κοινωνική συνοχή. Με έκπληξη επίσης ακούσαμε την πρόταση του κ. Μητσοτάκη για συμψηφισμό των οφειλών του ΟΓΑ με τις κοινοτικές ενισχύσεις, μέτρο για το οποίο ήδη ο Ευρωπαίος Επίτροπος Αγροτικής Ανάπτυξης είχε ξεκάθαρα δηλώσει ότι αλλοιώνει τον κοινοτικό ανταγωνισμό και δεν μπορεί τα κοινοτικά χρήματα να τα χρησιμοποιεί κάθε μέλος της ΕΕ κατά το δοκούν.

Ερ: Συμφωνείτε στην αλλαγή του εκλογικού νόμου σε αναλογικότερο; Θα την στηρίξετε;

Απ: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προχώρησε εδώ και ένα χρόνο ούτε καν στην μείωση του μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα. Αξιοποίησε το μπόνους δύο φορές ως πρώτο κόμμα για να έχει 50 βουλευτές περισσότερους από ότι θα δικαιούται με αναλογικό σύστημα. Κάλεσα τον κ. Τσίπρα, από το βήμα της Βουλής, στις προγραμματικές δηλώσεις του Οκτωβρίου, να καταργήσει το μπόνους εδώ και τώρα και δεν το έπραξε. Μόλις οι δημοσκοπήσεις τον έδειξαν στην δεύτερη θέση, διέρρευσε ότι θα μειώσει το μπόνους και θα προχωρήσει και σε άλλες αλλαγές με βάση τα εκλογικά του συμφέροντά. Η κατάργηση ή η δραστική μείωση του μπόνους και η κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών είναι βασικά αιτήματά μας. Τώρα όσον αφορά τα όσα διαρρέονται για τα μπόνους ειδικά σε συνεργασίες κομμάτων, αυτά δεν έχουν σχέση με το αναλογικότερο σύστημα και σε κάθε περίπτωση αναμένουμε να τα δούμε στην πρόταση για να τοποθετηθούμε. 

Ερ:Η κυβερνητική πρόταση για το Ασφαλιστικό έχει εξεγείρει την κοινωνία. Εσείς τι προτείνετε, ώστε να μεταρρυθμιστεί σημαντικά;

Απ: Οι προτάσεις της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό είναι το αποκορύφωμα της αποτυχίας της. Προτάσεις που δεν έχουν έναν κορμό, προτάσεις αποσπασματικές. Η κυβέρνηση δεν έχει διαμορφώσει ένα μεταρρυθμιστικό σχέδιο που θα αποβάλει τις παθογένειες του παλιού ασφαλιστικού συστήματος. Κι αυτό υποδεικνύει ατολμία, έλλειψη οράματος, αποδεικνύει αδυναμία να συγκρουστεί με συμφέροντα, με πελατειακές λογικές. Ένα κοινωνικά αποδεκτό και βιώσιμο σύστημα όμως θα πρέπει να έχει τρία χαρακτηριστικά. Να είναι κοινωνικά δίκαιο, να είναι οικονομικά ορθολογικό και να έχει μακρά προοπτική. Θα ήταν προτιμότερο η κυβέρνηση να έχει βρει, αφενός κίνητρα που θα μειώσουν ουσιαστικά την ανεργία αφετέρου νέους πόρους ενίσχυσης των ταμείων διαχωρίζοντας την απονομή συντάξεων από το προνοιακό έργο που είναι καθαρά ζήτημα κυβερνητικού σχεδιασμού και υλοποίησης κοινωνικών πολιτικών. Το ασφαλιστικό δεν πρόκειται να λυθεί αν δεν μειωθεί η ανεργία και για το θέμα αυτό δεν κάνει τίποτα η κυβέρνηση ένα χρόνο τώρα. Εμείς έχουμε επεξεργασμένες θέσεις για ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα και είμαστε οι μόνοι που τις παρουσιάσαμε και τις δώσαμε στην κυβέρνηση. Θα δώσουμε μάχη για να υιοθετηθούν και να μην έχουμε αρνητικές εξελίξεις. Ο προοδευτικός χώρος δεν μπορεί να αντιμετωπίζει την κρίση του ασφαλιστικού με αρνητισμό και υπεκφυγή. Αν κάνει κάτι τέτοιο, αυτός είναι ο πιο πρόσφορος τρόπος για να διαλυθεί η αλληλεγγύη των γενεών, που επικαλείται αυτός ο χώρος ως συστατική του αρχή. Η λύση δεν θα προέλθει μονόπαντα από την ανάπτυξη όπως «νεοφιλελεύθεροι και λαϊκιστές» ομονοούν. Εμείς προσθέτουμε μια ακόμη σημαντική παράμετρο στην ανάπτυξη. Η αύξηση της απασχόλησης, η πάταξη της εισφοροδιαφυγής, η ίδια η ανάπτυξη, αλλά και το πολύ ευρύτερο θέμα του συνδυασμού του αναδιανεμητικού με το κεφαλοποιητικό σύστημα αποτελούν πτυχές μιας συνολικής προοδευτικής πρότασης. Πρόταση που αφήνει παγερά αδιάφορο τόσο τον κ. Μητσοτάκη υπερασπιστή της σύγκρουσης ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, αλλά και τον ριζοσπάστη κ. Τσίπρα που αν και «ριζοσπάστης» δεν θέλει καθόλου να σπάσει τα αυγά του ασφαλιστικού, τα αυγά που είναι οι κοινωνικές ανισότητές του συστήματος. 

Ερ: Το Προσφυγικό λέγεται ότι είναι βραδυφλεγής βόμβα; Πως κρίνετε τους κυβερνητικούς χειρισμούς; Η παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο είναι για καλό ή όχι;

Απ: Λόγω του προσφυγικού τρίζουν τα θεμέλια του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Πολλές χώρες της Ε.Ε. δεν έχουν κατανοήσει πως είναι ευρωπαϊκό το πρόβλημα. Η Τουρκία πρέπει να αναλάβει δεσμεύσεις και να πιεστεί από την ΕΕ, για συγκεκριμένη ανάληψη πρωτοβουλιών. Η Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει αποθήκη ψυχών. Επιτέλους, πρέπει να λειτουργήσει το σύστημα μετεγκατάστασης των προσφύγων. Συμφώνησαν οι χώρες της Ε.Ε. να δεχθούν 160.000 πρόσφυγες και όμως έχουν δεχθεί μόλις 400. Η ελληνική κυβέρνηση αντιμετώπισε με επιπολαιότητα για μεγάλο χρονικό διάστημα το θέμα. Υπήρξαν αυταπάτες και πρόχειρη αντιμετώπιση του ζητήματος. Τώρα, έως τις 6 Μαρτίου πρέπει να κατατεθεί ένα εθνικό σχέδιο από την κυβέρνηση, το οποίο ακόμη δεν το έχουμε δει. Εμείς λέμε ξεκάθαρα ότι το προσφυγικό είναι εθνικό θέμα που απαιτείται εθνική συνεννόηση, συνεπώς η δική μας στάση είναι υπεύθυνη με συγκεκριμένες προτάσεις. Τώρα όσον αφορά το ΝΑΤΟ, υπάρχουν και θετικές πτυχές και αδυναμίες και σοβαροί κίνδυνοι από αυτή την εξέλιξη. Θετικό είναι ότι διεθνοποιείται το θέμα. Αρνητικό το ότι η ΕΕ αποδεικνύεται για άλλη μία φορά αδύναμη να δράσει με κοινή πολιτική άμυνας και καλεί το ΝΑΤΟ. Αν το θέμα έμενε στην ΕΕ και αναλάμβανε δράση η ΕΕ, η Τουρκία θα ήταν εξωτερικός παράγοντας. Τώρα όμως αναλαμβάνει δράση το ΝΑΤΟ και η Τουρκία είναι μέλος όπως και η Ελλάδα. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει διάφορα προβλήματα. Να θυμίσω ότι η ΕΕ επειδή δεν είχε κοινή οικονομική πολιτική αντιμετώπισης της ελληνικής οικονομικής κρίσης έφερε στην Ευρώπη το ΔΝΤ. Τώρα επειδή η ΕΕ δεν έχει ολοκληρωμένη κοινή πολιτική άμυνας φέρνει το ΝΑΤΟ για την αντιμετώπιση του προσφυγικού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ