Στα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για να αποσοβήσει τις οικονομικές επιπτώσεις σε επιχειρήσεις και εργαζομένους από τον κορονοϊό, αναφέρθηκε ο υφυπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης σημειώνοντας ότι τον Απρίλιο θα υπάρξει δραστική διεύρυνση των νέων κωδικών δραστηριότητας (ΚΑΔ) και εξατομικευμένες λύσεις ανά εταιρεία.
Μιλώντας στο Mega, ο υφυπουργός σημείωσε ότι θα διευρυνθεί η «περίμετρος των ΚΑΔ» και εν συνεχεία «θα προχωρήσουμε σε εξατομικευμένη αντιμετώπιση των επιχειρήσεων γιατί ως τώρα δεν είχαμε εργαλεία», καθώς αναφερόμενος στην πλατφόρμα όπου οι δικαιούχοι κάνουν αίτηση για το επίδομα των 800 ευρώ, τόνισε πως στην πορεία το υπουργείο θα προβεί σε διεύρυνση αυτών που εντάσσονται στη ρύθμιση.
«Δεν ξέραμε τι ακριβώς έχει συμβεί σε κάθε επιχείρηση. Όσο περνούν οι μέρες βλέπουμε τι συμβαίνει και καθώς θα προχωράει το θέμα του κορονοϊού η βοήθεια θα μετατρέπεται από γενικευμένη με βάση τους ΚΑΔ σε εξατομικευμένη», πρόσθεσε και συμπλήρωσε ότι θα παρακολουθούν τις επιχειρήσεις που έχουν λάβει περισσότερα οφέλη ώστε όσοι «αδικήθηκαν» στην πρώτη φάση να βοηθούνται περισσότερο στη δεύτερη.
Αναφερόμενος στο χθεσινό eurogroup, σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη, έγινε λόγος για μια πρώτη πρόσθετη απόφαση για ενεργοποίηση του ESM με ένα αρχικό ποσό 2% του ΑΕΠ (4δισ. για Ελλάδα), το οποίο είναι ένα βήμα από τα πολλά που θα ακολουθήσουν, γιατί θα χρειαστούν για τις οικονομίες ολόκληρης της Ευρώπης.
Η χώρα θα έχει αρκετή πρόσθετη ρευστότητα από την ΕΚΤ, η οποία μέχρι το τέλος του έτους θα υπολογίζεται γύρω στα 5 με 7 δισ. ευρώ επιπλέον, σημείωσε και πρόσθεσε ότι το κρίσιμο ερώτημα πάντως είναι πόσο καιρό θα διαρκέσουν τα lock down στις χώρες που έχουν επιβληθεί, τι εργαλεία θα χρησιμοποιηθούν για να απαλυνθούν οι επιπτώσεις στην οικονομία και τι θα συμβαίνει όταν θα ολοκληρώνεται η εποχικότητα του ιού.
Το μεγάλο χτύπημα, ωστόσο, στην οικονομία θα είναι αν δεν έχουμε τουρισμό τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, ή εάν δεν υπάρχει επαρκές φάρμακο για τον ιό και μας «επισκεφθεί» ξανά ο κορωνοϊός το Φθινόπωρο, εκτίμησε ο υφυπουργός.