«Η φιλοσοφία μας είναι ότι με νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου και με μοναδικό μέτοχο το Δημόσιο μπορεί να υπάρχει πολύ καλύτερη λειτουργία των δημοσίων δομών» επισήμανε ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.
Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8, προανήγγειλε ότι αν λειτουργήσει και στην πράξη, σε πιλοτικό επίπεδο η μετατροπή νοσοκομείων του ΕΣΥ σε ΝΠΙΔ, τότε θα επεκταθεί στο σύνολό τους.
«Η μετατροπή νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ είναι άλλη μια παρεξήγηση. Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου είναι το Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη και εμείς κάναμε την Ογκολογική μονάδα στο Παίδων Αγία Σοφία. Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου είναι πάλι μοναδικός, μοναδικός, μοναδικός μέτοχος το Δημόσιο. Άρα δεν αλλάζει ο δημόσιος χαρακτήρας, αλλά τα νομικά πρόσωπα Ιδιωτικού δικαίου είναι μια νομική μορφή με πολύ μεγαλύτερη ευελιξία. Ήδη κάναμε την Ογκολογική Κλινική στο Παίδων και τα Νοσοκομεία του Νιάρχος, όλα στο σύνολό τους, τα κάνουμε ΝΠΙΔ. Για να καταλάβουμε το πρακτικό του θέματος, σήμερα ένα νοσοκομείο που είναι στον σκληρό πυρήνα του ΝΠΔΔ σημαίνει ότι ένας γιατρός του εξωτερικού που κάνει μια συγκεκριμένη πράξη, δεν μπορεί με κάποιο τρόπο να συνεργαστεί. Δεν μπορεί, δηλαδή πρέπει να είσαι μόνο δημόσιος υπάλληλος. Όταν είσαι ΝΠΙΔ, πάλι έχεις όλες τις διαδικασίες του Δημοσίου, αλλά έχεις μια ευελιξία συνεργασιών με το εξωτερικό, συνεργασιών με άλλους γιατρούς» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πλεύρης.
Ερωτηθείς εάν θα επεκταθεί στο σύνολο των νοσοκομείων η μετατροπή τους σε ΝΠΙΔ, ο Θ. Πλεύρης εξήγησε ότι πρέπει πιλοτικά να εφαρμοστεί σε κάποια νοσοκομεία και να παρακολουθηθεί στην πράξη. «Με βάση αυτή τη λειτουργία, επειδή εμείς πιστεύουμε ότι έτσι θα εξυπηρετείται καλύτερα ο πολίτης, αν και στην πράξη αυτό ευοδωθεί, τότε ναι, φυσικά».
Ο υπουργός Υγείας, ερωτηθείς εάν ιδιωτικοποιείται το ΕΣΥ, δήλωσε «εγώ θα έλεγα το αντίθετο και επειδή έχουμε ακούσει όλοι αυτή την κουβέντα, είναι στο πλαίσιο fakenews».
«Σήμερα, το 35%-38% ο πολίτης το πληρώνει ιδιωτικά. Άρα αυτό δείχνει ότι σήμερα έχουμε μια άτυπη ιδιωτικοποίηση, όταν ο πολίτης δεν εξυπηρετείται. Το γεγονός ότι επειδή έχουμε ράντζα, χρησιμοποιούμε ιδιωτικές δομές που δεν τις πληρώνει ο πολίτης, πηγαίνει δωρεάν για να μην έχει ράντζα, είναι ιδιωτικοποίηση ή εξυπηρέτηση του πολίτη;
Το Αττικό, από τις 14 χειρουργικές κλίνες χρησιμοποιεί τις 7-8. Εάν, βάζοντας γιατρούς από τον ιδιωτικό τομέα αλλά πληρώνοντας στο δημόσιο, αντί για τις 8 χειρουργικές κλίνες λειτουργήσουν και οι 14, τελικά ο πολίτης δεν θα κάνει πιο γρήγορα το χειρουργείο του; Άρα αυτά δεν είναι ιδιωτικοποίηση, είναι ιδεοληψίες. Αντιθέτως το 2019 τα χρήματα για το ΕΣΥ ήταν 3,8 δισεκατομμύρια και σήμερα είναι 5,2 δισεκατομμύρια χωρίς να συμπεριλαμβάνουμε τις δαπάνες που γίνονται για κόβιντ. 1,4 δις παραπάνω χρήματα σημαίνει ότι αυτή η κυβέρνηση θέλει να ενισχύσει το ΕΣΥ και όχι να το ιδιωτικοποιήσει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Θ. Πλεύρης.