Του Αλέξανδρου Διαμάντη
Αποστάσεις από την κυβερνητική εκπρόσωπο, Όλγα Γεροβασίλη, έλαβε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης σχετικά με τη συνταγματική αναθεώρηση μέσω δημοψηφίσματος. «Η διαδικασία ψήφισης νέου Συντάγματος από νέα Βουλή θα γίνει κατά το άρθρο 110 του Συντάγματος», είπε και έδωσε στη δημοσιότητα ένα πρώτο χρονοδιάγραμμα. Σύμφωνα με αυτό, η Συνταγματική αναθεώρηση θα ξεκινήσει άτυπα στο τέλος Ιουλίου (τυπικά τέλος Αυγούστου - αρχές Σεπτέμβρη) και θα ολοκληρωθεί κατά το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, τρεις με τέσσερις μήνες μετά.
Την ίδια ώρα ο κ. Βούτσης έσπευσε να λειτουργήσει ως Πόντιος Πιλάτος για την πρόσφατη δήλωση του Ν. Φίλη για το κίνημα «Παραιτηθείτε». «Δεν σχολιάζω ποτέ δηλώσεις συναδέλφων βουλευτών, πόσο μάλλον υπουργών. Στο δημόσιο χώρο όλοι μας παίρνουμε την ευθύνη και λέμε την άποψή μας και υπάρχουν αντιπαραθέσεις σε επίπεδο απόψεων», υπογράμμισε και παρά την επιμονή των κοινοβουλευτικών συντακτών δεν άνοιξε τα χαρτιά του. Το μόνο που συμπλήρωσε είναι ότι «η κουλτούρα του ΣΥΡΙΖΑ κι όλων στελεχών του για κινητοποιήσεις λαϊκής αποδοχής είναι αυτονόητο».
Επίσης, προανήγγειλε ότι το εκλογικό σύστημα «θα συζητηθεί τον προσεχή μήνα και η Βουλή, ανεξάρτητα αν θα αποτελεί και μέρος, όπως θα θέλαμε, της αναθεωρητέας ύλης του Συντάγματος, θα γίνει προσπάθεια να υπάρξει ευρύτατη συναίνεση, ώστε ο εκλογικός νόμος που θα αποφασιστεί να έχει τη συνταγματική βάση για να εφαρμοστεί στις επόμενες εκλογές μετά από 3 χρόνια και τρεις μήνες». Σε ότι αφορά τα δημοψηφίσματα ο κ. Βούτσης, αφού ξεκαθάρισε ότι «δεν μπορούμε να περάσουμε σε κατάσταση Ελβετίας», σημείωσε ότι είναι κάτι που πρέπει να συζητηθεί, αφού «ήταν λάθος που 40 χρόνια δεν είχε γίνει κανένα». «Το Σύνταγμα είναι αυστηρό και δίνει κατεύθυνση για το τι είδους κ σε τι ζητήματα», προσέθεσε ο ίδιος.
Αναφορικά με τις καθυστερήσεις που έχουν εμφανιστεί με τα πόθεν έσχες των πολιτικών προσώπων, τόνισε ότι μέσα στο 2016 θα γίνει ανάρτηση δυο οικονομικών ετών (2014-2015) «Έχουν δοθεί οι εντολές και έχουν ληφθεί τα μέτρα, ώστε σε ένα χρόνο από τώρα να είμαστε σε θέση να δίνουμε άμα τη εκκαθάριση τα πόθεν έσχες του ιδίου έτους», συμπλήρωσε ο κ. Βούτσης.
Σε ότι αφορά τους μισθούς των βουλευτών, υπενθύμισε ότι έχουν επέλθει μειώσεις και αφόρισε τα «σενάρια» να κυκλοφορούν οι βουλευτές με 584 ευρώ, ούτε καν 751 ευρώ, κάτι που –σύμφωνα με τον ίδιο- θα οδηγήσει στο φαινόμενο να μπαίνουν στη Βουλή μόνο άνθρωποι που έχουν τους πόρους.