Ως εργαλείο για το χτίσιμο της «Ελλάδας της επόμενης ημέρας» εμφάνισε ο Αλέξης Τσίπρας το Ταμείο Ανάκαμψης παρουσιάζοντας το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την αξιοποίησή του.
Είναι το ίδιο για το οποίο υποστήριξε από την πρώτη στιγμή πως αποτελεί ένα είδος μνημονίου με υποχρεώσεις για τη χώρα εγκαλώντας μάλιστα το καλοκαίρι του 2020 τον Κυριάκο Μητσοτάκη διερωτώμενος «σε ποια πλευρά του τραπεζιού καθόταν» κατά τη διάρκεια της τετραήμερης διαπραγμάτευσης που είχε γίνει στις Βρυξέλλες μεταξύ των χωρών μελών της Ε.Ε.
Ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε το δικό του πρόγραμμα υποστηρίζοντας πως με τον τρόπο αυτό η χώρα θα αλλάξει σελίδα. Παραγνωρίζοντας πως ήδη έχει κατατεθεί το ελληνικό πρόγραμμα Ελλάδα 2.0, το οποίο λοιδορούσε τον προηγούμενο μήνα από το βήμα της Βουλής λέγοντας ότι «εγώ ξέρω το Χαβάη 5-0» η στροφή που πραγματοποιεί είναι σημαντική.
Ιδίως αν υπολογίσει κανείς τα όσα ο ίδιος είχε υποστηρίξει και τα όσα στελέχη όπως ο Πάνος Σκουρλέτης, και τα φίλα προσκείμενα Μέσα Ενημέρωσης, έλεγαν και έγραφαν
Η πρώτη αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα ήταν άκρως επιφυλακτική εως αρνητική. Οι αιχμές και οι υπόνοιες για το ότι θα υπάρξουν δεσμεύσεις που θα θυμίζουν μνημόνια (άσχετα αν δεν είναι μνημόνιο, όπως δήλωνε) ήταν διαρκείς όπως και η αμφισβήτηση για το ποσό που η χώρα μας θα λάβει.
Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε το πρωτοσέλιδο της Αυγής στις 22 Ιουλίου του 2020 σύμφωνα με το οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκη πέτυχε τελικά να πάρει από το ταμείο Ανάπτυξης το ποσό των 19 δισ. ευρώ «και με μνημόνιο».
Ο Πάνος Σκουρλέτης έγραφε τον Ιούλιο του 2020 ότι «οι καλόγεροι του Μεσαίωνα για να αντεπεξέλθουν στις στερήσεις της Σαρακοστής βάφτιζαν το κρέας ψάρι και έτρωγαν με ήσυχη συνείδηση», ενώ και ο συνήθως χαμηλών τόνων Αλέξης Χαρίτσης υποστήριζε την ίδια περίοδο πως «οι σκληροί του Βορρά επέβαλαν τους όρους στη Σύνοδο Κορυφής».
Στην παρουσίαση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ για το Ταμείο Ανάκαμψης ο Αλέξης Τσίπρας στήριξε το νέο του κοινωνικό συμβόλαιο με τον λαό ακριβώς στους πόρους που ο Κυριάκος Μητσοτάκης πέτυχε στην τετραήμερη διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες. Ανεβάζοντας φυσικά τον πήχη σε επίπεδο πλειοδοσίας αναφορικά με κατώτατους μισθούς, στήριξη της μισθωτής εργασίας και φυσικά διατήρηση και επέκταση ενός υδροκέφαλου δημόσιου τομέα που θα διατηρεί το ρόλο του «κράτους πατερούλη».
Εν τούτοις η στροφή είναι εμφανής έστω και διανθισμένη με σοσιαλιστικού τύπου αναφορές και προτάσεις. Άλλωστε ο ίδιος είχε προαναγγείλει την αλλαγή στάσης εκθέτοντας και κορυφαία στελέχη του κόμματος όταν μιλώντας την προηγούμενη εβδομάδα στο Φόρουμ των Δελφών είχε επισημάνει τη σημασία του Ταμείου Ανάπτυξης μιλώντας για ένα πολύ μεγάλο ποσό που θα φτάσει μέσω αυτού και των προγραμμάτων ΕΣΠΑ στην Ελλάδα.
Και στέλνοντας ένα ακόμη μήνυμα στο εσωτερικό του κόμματός του λέγοντας ότι δεν τίθεται θέμα νέων μνημονίων για το μέλλον στην Ελλάδα...