Συνεχίζοντας την τακτική των ίσων αποστάσεων και προτάσσοντας την αυτονομία του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ ο Νίκος Ανδρουλάκης ανακοίνωσε τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν το επιτελείο του καθώς και τον εκπρόσωπο του στη θέση του επικεφαλής της ΚΟ του κόμματος επικεντρώνοντας τη σύντομη ομιλία του στη... σοσιαλδημοκρατία και τις αιχμές κατά της κυβέρνηση και του ΣΥΡΙΖΑ. Σαφές στίγμα δεν προέκυψε, τουλάχιστον σε σημείο που να διαφοροποιείται από τη μέχρι σήμερα στάση του κόμματός του.
Η ομιλία του Νίκου Ανδρουλάκη δεν έδωσε σαφείς ενδείξεις για τα επόμενα βήματά του αναφορικά με την πορεία του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ αν και το όνομα ΚΙΝΑΛ δεν αναφέρθηκε σε κανένα σημείο. Προέκυψε όμως ότι το κόμμα θα συνεχίσει στην τακτική των ίσων αποστάσεων επιδιώκοντας να ξεφύγει από τη μέγγενη που έχει στηθεί, από τον ΣΥΡΙΖΑ κυρίως που ήδη άρχισε τις πιέσεις αναφορικά με τα περί προοδευτικής κυβέρνησης. Για το λόγο αυτό μίλησε για «αυτονομία με αξιόπιστο σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα.
Στο πλαίσιο αυτό δήλωσε ότι ο κόσμος «κουράστηκε από δύο κόμματα που επενδύουν σε ανασφάλεια και άγονες αντιπαραθέσεις», υποστήριξε πως το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ θα προχωρήσει στην κατάρτισε θέσεων και προτάσεων αλλά και λύσεων και έκανε λόγο για αναβάθμιση του πολιτικού διαλόγους.
Συνέχισε δέ τονίζοντας πως υπάρχει έλλειμμα στρατηγικής στην εξωτερική πολιτική αναφερόμενος τόσο στην κυβερνώσα παράταξη όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ ενώ αναφορικά με την πανδημία υποστήριξε πως «φανέρωσε την ατολμία της κυβέρνησης και την αδυναμία αξιωματικής αντιπολίτευσης»
Επιγραμματικά αναφέρθηκε σε τομείς που ο ίδιος και το κόμμα του θα δώσουν έμφαση πώς η εργασιακή ανασφάλεια η ενεργειακή φτώχεια και η κλιματική κρίση ενώ για την ανάκαμψη υιοθέτησε τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή ότι οι τράπεζες «κοιτούν μόνο τους μεγάλους και ισχυρούς».
Είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης στην παρούσα φάση θα επιδιώξει να αναδείξει το κόμμα του σε αντιπολιτευτική δύναμη. Ως εκ τούτου, με γνώμονα τα περί σοσιαλδημοκρατίας, εκτιμάται πως θα επιλέξει το αντιπολιτευτικό «σκληρό ροκ» κατά της κυβέρνησης αναζητώντας τη λεπτή κόκκινη γραμμή που θα τον διαχωρίσει από τον ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό διότι το τελευταίο που επιθυμεί στην παρούσα φάση είναι η ταύτισή του με το κόμμα από το οποίο διεκδικεί το μεγαλύτερο κομμάτι των ψηφοφόρων που αποχώρησαν από το ΠΑΣΟΚ.
Οι ισορροπίες όμως δείχνουν να είναι λεπτές. Ειδικά εφόσον δεν αποφύγει την ταύτιση με το αντιδεξιό μέτωπο και την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να αναδείξει την κυβέρνηση ως αυταρχική και αντιδημοκρατική μέσω της εμφυλιοπολεμικής ρητορικής που έχει αναπτύξει.
Ο Πρωθυπουργός δήλωσε την Παρασκευή ότι αναμένει από το τρίτο κόμμα της βουλής να αναλάβει το ρόλο που αδυνατεί το δεύτερο, δηλαδή της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το κατά πόσο αυτό είναι εφικτό αναμένεται να φανεί στην πορεία των επόμενων μηνών. Τυχόν διολίσθηση στη λογική που έχει αναπτυχθεί και επανάληψη αναφορών που συνδέονται με τη δημοκρατική πρακτική δύναται να καθηλώσει εκ νέου το ΚΙΝΑΛ – ΠΑΣΟΚ και να το μετατρέψει σε δεκανίκι το οποίο θα αναζητήσουν ενδεχομένως τα άλλα κόμματα μετά τις επόμενες εκλογές, που σημειωτέον θα διεξαχθούν με την απλή αναλογική.