Του Αλέξανδρου Διαμάντη
Ολοταχώς για τη δικαιοσύνη, όπως άλλωστε είχε προαναγγελθεί από την κυβερνητική πλειοψηφία, οδεύει η δικογραφία για τη Novartis. Τα μέλη της επιτροπής, που συνεδριάζουν δίχως την αντιπολίτευση, ουσιαστικά έριξαν σήμερα την αυλαία, με τις υπόλοιπες συνεδριάσεις να γίνονται για τα μάτια του κόσμου. Και τούτο διότι, σήμερα… συμφώνησαν ότι η Βουλή δεν έχει αρμοδιότητα να εξετάσει τα αδικήματα της δωροδοκίας και της δωροληψίας. Με άλλα λόγια, συμφώνησαν να μείνουν τα πάντα στο σκοτάδι από την στιγμή που δεν πρόκειται να έρθει κανένας μάρτυρας, όπως τουλάχιστον ζητούσε η αντιπολίτευση.
Σύμφωνα, άλλωστε, με τον πρόεδρο της Επιτροπής, Θοδωρή Δρίτσα, η οριστική απόφαση για την αρμοδιότητα θα ληφθεί στις 17 Απριλίου και το πόρισμα θα έχει κατατεθεί στην Ολομέλεια μέχρι τις 28 Απριλίου. «Η Επιτροπή θεωρεί ότι έχει υποχρέωση όχι μόνο να διατυπώσει άποψη αλλά και να διαμορφώσει ένα κείμενο συγκροτημένης επιχειρηματολογίας κυρίως νομικής για το κρίσιμο ζήτημα της αρμοδιότητας – πολύ περισσότερο που αυτό αποτελεί εντολή της Ολομέλειας της Βουλής», εξήγησε ο Θ. Δρίτσας, μιλώντας με δημοσιογράφους, σε μια προσπάθεια να δείξει ότι όλα όσα συζητούν στην επιτροπή είναι ουσιώδη.
Κατά τον πρόεδρο της Επιτροπής θα βρεθεί τρόπος ώστε τα μέλη που προέρχονται από την αντιπολίτευση να διατυπώσουν την τελική πορισματική τους άποψη. «Άρα στη διαδικασία για σύνταξη πορίσματος πρέπει να γίνει με τρόπο που θα διασφαλίζει την παρουσία όλων», σημείωσε ο Θοδωρής Δρίτσας.
Την ίδια ώρα, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Παρασκευόπουλος αν και στην αρχή τόνισε ότι «δεν μπορούμε να προδικάσουμε την οριστική απόφαση», λίγο αργότερα παραδέχτηκε ότι ο προσανατολισμός της κυβέρνησης κατόπιν των εισηγήσεων του ίδιου και του εισηγητή των ΑΝΕΛ, Γιώργου Λαζαρίδη, είναι η «αναρμοδιότητα».
Σε ό,τι αφορά το δεδικασμένο με την υπόθεση Παπαντωνίου και Τζοχατζόπουλου (τότε για το αδίκημα της δωροδοκίας η Βουλή είχε δηλώσει αρμόδια) ο Ν. Παρασκευόπουλος απάντησε ότι δεν μας φοβίζει τίποτα όταν τεκμηριώνουμε.