Μια του υπουργού με το «σκοϊλ ελικίκου». Δεύτερη του υπουργού με την καθυστέρηση έκδοσης των συντάξεων. Τρεις του υπουργού με τα φάρμακα των χαμηλοσυνταξιούχων και βγήκε η κόκκινη κάρτα. Δύο φορές υποχρεώθηκε ο πρωθυπουργός να παρέμβει δημόσια τις τελευταίες ημέρες για να σώσει καταστάσεις.
Η πρώτη ήταν με την δημόσια παρέμβαση στην κοινοβουλευτική του ομάδα για να αναδείξει σε υπ’ αριθμόν ένα στόχο την απονομή των συντάξεων και τον τερματισμό της εθνικής ντροπής, να υποβάλλουν τα χαρτιά τους για συνταξιοδότηση και να καταφέρνουν να λάβουν τη σύνταξή τους ύστερα από 3 χρόνια.
Η δεύτερη φορά έγινε μέσω twitter και Facebook. Αφού προηγήθηκε η κατάθεση σχετικής τροπολογίας από τον ΣΥΡΙΖΑ -την οποία η κυβέρνηση απέρριψε- χρειάστηκε παρέμβαση Μητσοτάκη για να μην κληθούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι με το εισόδημα των 5.000-6.000 ευρώ ετησίως να πληρώσουν συμμετοχή για τα φάρμακά τους για πρώτη φορά μετά το 2016 οπότε ξεκίνησε η διαδικασία κατάργησης του ΕΚΑΣ.
Όσοι παρακολουθούν τα του υπουργείου Εργασίας, θα θυμούνται ότι στην πρώτη φάση της πανδημίας, είχε και τότε χρειαστεί να παρέμβει ο πρωθυπουργός για να μπει τέλος στα σεμινάρια ντροπή των επιστημόνων με τα ορθογραφικά λάθη και τις μεταφράσεις του Google τύπου σκόιλ ελικικού.
Κι όμως η αντικατάσταση του Γιάννη Βρούτση από τον Κωστή Χατζηδάκη δεν έχει τον χαρακτήρα της απομάκρυνσης. Άλλωστε ο πρώην υπουργός Εργασίας πιστώνεται την υλοποίηση των μέτρων στήριξης που κλήθηκε να φέρει σε πέρας το υπουργείο Εργασίας για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους και επιχειρήσεις. Η «ιδέα» της αναστολής των συμβάσεων εργασίας - ανεξάρτητα από το ποιος ήταν ο εμπνευστής- έφερε την αποφυγή της έκρηξης της ανεργίας εν μέσω πανδημίας, τουλάχιστον προς το παρόν.
Η έλευση λοιπόν του Κωστή Χατζηδάκη αποκτά άλλο νόημα. Το ζητούμενο είναι σιγά – σιγά το υπουργείο Εργασίας να αφήνει πίσω του την πανδημία και την υλοποίηση των μέτρων στήριξης που ουσιαστικά μονοπώλησε την ατζέντα από τον περασμένο Μάρτιο και να προωθήσει τον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμπεριληφθεί και στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας.
Το κεφαλαιοποιητικό σύστημα για τον υπολογισμό των επικουρικών συντάξεων -μεταρρύθμιση που έχει αναλάβει να υλοποιήσει ο Πάνος Τσακλόγλου- αποτελεί εμβληματική μεταρρύθμιση η οποία πρέπει να επικοινωνηθεί σωστά.
Η κυβέρνηση θέλει να πείσει ότι ο νέος τρόπος υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων είναι ένα στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί προκειμένου να φέρει και υψηλότερες συντάξεις σε όσους πιστέψουν στον νέο τρόπο υπολογισμού (σ.σ θα αφορά στους νέους ασφαλισμένους αλλά και στους υφιστάμενους που προαιρετικά θα μπουν στη διαδικασία).
Στα χέρια του Κωστή Χατζηδάκη περνάει και η εντολή του πρωθυπουργού να κλείσει «χθες» το θέμα με τις εκκρεμείς συντάξεις. Είναι ξεκάθαρο στην κυβέρνηση ότι οι συνταξιούχοι στην Ελλάδα -όπως και οι ιδιοκτήτες ακινήτων- ανεβάζουν και κατεβάζουν κυβερνήσεις.
Γι’ αυτό, το «φορτίο» των 300.000 εκκρεμών συντάξεων (περίπου 175.000 κύριων και περίπου 130.000 επικουρικών) είναι πολύ βαρύ για να παραμείνει στις πλάτες της κυβέρνησης για μεγάλο χρονικό διάστημα. Άλλωστε, το επιχείρημα ότι «φταίνε οι προηγούμενοι» δεν γίνεται πλέον πολύ πειστικό από τη στιγμή που πλησιάζουμε σιγά-σιγά στα μισά της κυβερνητικής θητείας.
Το τρίτο μέτωπο, προϋποθέτει συγκρούσεις. Το νομοσχέδιο για τα εργασιακά, έχει διατάξεις που θα ενοχλήσουν: πλαίσιο απεργιών, συνδικαλιστικά δικαιώματα, διευθέτηση χρόνου εργασίας, υπερωρίες, τηλεργασία. Για να περάσει ένα τέτοιο νομοσχέδιο, κρίθηκε ότι χρειάστηκε να σηκώσει το βάρος ένας νέος υπουργός. Οι πρώτες «εξετάσεις» θα δοθούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες όταν θα έρθει το νομοσχέδιο στη δημοσιότητα μέσω της δημόσιας διαβούλευσης.