Τα τρία μηνύματα του Κυριάκου Μητσοτάκη σε Ελλάδα και Ευρώπη

Τα τρία μηνύματα του Κυριάκου Μητσοτάκη σε Ελλάδα και Ευρώπη

Του Απόστολου Χονδρόπουλου

Η επιστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη από το Παρίσι βάζει τη ΝΔ σε τροχιά προετοιμασίας για τη νέα μεγάλη κοινοβουλευτική αναμέτρηση στην οποία ο πρόεδρος της ΝΔ θα προσέλθει αποφασισμένος να κορυφώσει την κριτική του στο "αναποτελεσματικό" μείγμα της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής, καταγγέλλοντας "φοροτυφώνα" που θα προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη ασφυξία στην οικονομία και στη κοινωνία και επιμένοντας ότι το όποιο κόστος των εκλογών θα είναι μικρότερο από εκείνο της παραμονής της σημερινής κυβέρνησης.

Η ΝΔ θα καταψηφίσει το πακέτο των έμμεσων φόρων, καταγγέλλοντας την αντιαναπτυξιακή λογική και την επίπτωσή του στην πραγματική οικονομία και σε κάθε νοικοκυριό ξεχωριστά, καθώς θα λειτουργήσει σωρευτικά στις ήδη μεγάλες επιβαρύνσεις που έχει επιφέρει ο γενικότερος προσανατολισμός στην αύξηση των φορολογικών βαρών που χαρακτηρίζει την πολιτική ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ.

Μεταρρυθμίσεις

Η απάντηση του κ. Μητσοτάκη θα είναι η δέσμευση για ένα άλλο μείγμα οικονομικής πολιτικής, με μείωση δαπανών και σοβαρές μεταρρυθμίσεις που θα δημιουργούν προϋποθέσεις για προσέλκυση επενδύσεων. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτό το μήνυμα στέλνει σταθερά ο Πρόεδρος της ΝΔ σε όλες τις δημόσιες παρεμβάσεις και επαφές του όχι μόνο στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και στο εξωτερικό. Όπως έκανε και στο Παρίσι, επισημαίνοντας μάλιστα πως η ανάγκη γενναίων μεταρρυθμίσεων για την τόνωση της ανάπτυξης αποτέλεσε κοινό τόπο και κατά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Οικονομίας της Γαλλίας, Emmanuel Macron.

Ήταν από πολιτική άποψη η πιο αξιοσημείωτη συνάντηση του Προέδρου της ΝΔ, καθώς μέσα από αυτήν ο κ. Μητσοτάκης προσπάθησε να ενισχύσει και ένα από τα κεντρικά πολιτικά μηνύματα που εκπέμπει τον τελευταίο καιρό στην προσπάθειά του να επικοινωνήσει την ετοιμότητα της ΝΔ να ηγηθεί μίας ευρύτερης μεταρρυθμιστικής προσπάθειας που θα μπορέσει να βγάλει τη χώρα από την κρίση. Την θέση ότι η διαχωριστική γραμμή δεν βρίσκεται πλέον μεταξύ Αριστεράς και Δεξιάς, αλλά ανάμεσα σε μεταρρυθμιστές και λαϊκιστές, ανάμεσα στις δυνάμεις που θέλουν να κάνουν τολμηρές μεταρρυθμίσεις, έστω και αν προέρχονται από διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες, και σε εκείνες που θέλουν να παραμείνουν τα πράγματα ως έχουν.

Και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον εν προκειμένω το γεγονός ότι ο κ. Macron, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Mateo Rentzi είναι τρεις πολιτικοί για τους οποίους το Politico Europeo προέβλεψε πρόσφατα ότι θα επηρεάσουν τα επόμενα χρόνια τις εξελίξεις στις χώρες τους αλλά και στην Ευρώπη.

Αξιοπιστία

Εάν η αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων αποτελεί το ένα μήνυμα που στέλνει ο Πρόεδρος της ΝΔ σε Ελλάδα και Ευρώπη, το δεύτερο έχει να κάνει με την αξιοπιστία. Εκείνο που θα τονίσει άλλωστε και στην Βουλή είναι πως η δραματική επιβάρυνση του λογαριασμού των τελευταίων 16 μηνών είναι αποτέλεσμα της απώλειας αξιοπιστίας της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού. Ειδικά για τον "κόφτη" δαπανών θα επαναλάβει πως είναι το τίμημα της προσωπικής αναξιοπιστίας του Αλέξη Τσίπρα απέναντι στους θεσμούς. όπως και το γενικότερο ζήτημα προληπτικών μέτρων, το οποίο δεν ετίθετο εξαρχής αλλά προέκυψε, όπως επαναλαμβάνει η ΝΔ, ως συνέπεια της απώλειας εμπιστοσύνης προς την ελληνική κυβέρνηση.
Στον αντίποδα ο Πρόεδρος της ΝΔ επιχειρεί να εδραιώσει για το δικό του κόμμα μία εικόνα αξιοπιστίας στο εξωτερικό και όπως δήλωσε μετά τις επαφές που είχε στο Παρίσι ένας από τους στόχους αυτού του ταξιδιού ήταν να παρουσιάσει τη ΝΔ ως αξιόπιστο ευρωπαϊκό θεσμικό συνομιλητή.

Η αλήθεια είναι πάντως ότι το ζήτημα της αξιοπιστίας του δικού της αντιπολιτευτικού λόγου είναι που κάνει τη ΝΔ να προσανατολίζεται να στηρίξει συγκεκριμένες πολιτικές που αφορούν στις ιδιωτικοποιήσεις και στα κόκκινα δάνεια. Και μάλιστα "χωρίς αστερίσκους και χωρίς υποσημειώσεις", όπως είχε πει από το περασμένο Σάββατο, για πρώτη φορά κατά τον χαιρετισμό του στο Συνέδριο της Δράσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επανέλαβε και από την γαλλική πρωτεύουσα τη διάθεση της ΝΔ να στηρίξει τις λίγες σωστές μεταρρυθμίσεις στις οποίες δεσμεύεται η κυβέρνηση.

Ειδικά οι αποκρατικοποιήσεις συνιστούν μείζονα διαρθρωτική αλλαγή που η ΝΔ υποστηρίζει διαχρονικά ως αναγκαίο βήμα για τον περιορισμό του κράτους και την υποδείκνυε μάλιστα ως κεντρική επιλογή για την αλλαγή του μείγματος οικονομικής πολιτικής από την περίοδο κιόλας του 1ου Μνημονίου.

Αυτό που τονίζουν βέβαια ακόμη και τώρα συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ είναι ότι "δεν εμπιστευόμαστε την κυβέρνηση" και επαναλαμβάνουν την γνωστή ρήση πως "ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες". Ως εκ τούτου αναμένουν το τελικό κείμενο σε σχέση και με το Ταμείο για να καθορίσουν τη στάση τους, αλλά η καταρχήν διάθεση στήριξης θεωρείται δεδομένη. Και κάποιοι μάλιστα την δικαιολογούν λέγοντας, μεταξύ άλλων, πως "εμείς δεν θα γίνουμε ΣΥΡΙΖΑ και δεν θα λέμε όχι σε όλα".

Το ίδιο ισχύει και για τα κόκκινα δάνεια με το σκεπτικό, όπως λέει ο πρόεδρος της ΝΔ, ότι "εάν δεν εξυγιάνουμε τις τράπεζες και δεν μπορέσουμε να βρούμε έναν τρόπο απαλλαγής τους από τα κόκκινα δάνεια, δεν μπορούμε να επαναφέρουμε το τραπεζικό σύστημα σε συνθήκες πραγματικής ρευστότητας".

Εδώ πάντως οι επιφυλάξεις είναι ακόμη περισσότερες και οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν επίσης αφού μελετηθεί η κυβερνητική πρόταση και σε μία σειρά τεχνικών ζητημάτων.

"Εμείς μπορούμε"

Ένα τρίτο μήνυμα που θα επικοινωνεί με ιδιαίτερη έμφαση από δω και στο εξής ο Πρόεδρος της ΝΔ είναι ότι το δικό του κόμμα και θέλει, αλλά και μπορεί να κάνει μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, μεγάλο τμήμα του οποίου, ακόμη και αν δεσμεύεται η κυβέρνηση σε συγκεκριμένες διαρθρωτικές αλλαγές, εξακολουθεί να μην πιστεύει, λόγω "αριστερής ιδεοληψίας", στην εφαρμογή των φιλελεύθερων μεταρρυθμίσεων, ακόμη και μετά την ψήφισή τους.

Συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ επισημαίνουν μάλιστα ιδιαίτερα μία πρόσφατη αναφορά του κ. Μητσοτάκη, με αφορμή την προσωπική του εμπειρία στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης:

"Η πραγματική μεταρρύθμιση ξεκινάει αφού ψηφιστεί ένας νόμος. Τότε ξεκινάει και δυστυχώς εκεί που απέτυχαν πολλές προηγούμενες κυβερνήσεις ήταν ακριβώς διότι υποτίμησαν τη σημασία της εφαρμογής της μεταρρύθμισης", είχε τονίσει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ.

"Εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, εξηγούσε, σημαίνει αποφασισμένοι άνθρωποι σε όλα τα επίπεδα να εφαρμόσουν τις μεταρρυθμίσεις. Ξεκάθαρα χρονοδιαγράμματα. Action plans τα οποία θα είναι τόσο αναλυτικά ώστε να μην αφήνουν περιθώρια πολιτικών αποκλίσεων ή ερμηνειών. Αυτές είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε οποιαδήποτε μεταρρύθμιση".

"Σας ρωτώ λοιπόν", κατέληγε. "Και να υπήρχε η πολιτική επιθυμία από αυτήν την Κυβέρνηση να εφαρμόσει οποιαδήποτε μεταρρύθμιση που είναι στη σωστή κατεύθυνση, πιστεύετε πραγματικά ότι μπορεί να υπάρχουν όλες αυτές οι προϋποθέσεις με τη σύνθεση των προσώπων την οποία βλέπουμε; Προφανώς και όχι".