Σε γρίφο για δυνατούς λύτες εξελίσσεται το ζήτημα της συγκρότησης εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνήσει μια σειρά θεμάτων μεταξύ αυτών και τις δημοσκοπήσεις, μετά από τη σχετική πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ. Στη ΝΔ έχουν αποφασίσει να καταθέσουν τη δική τους πρόταση με κεντρικό άξονα τη διερεύνηση όλων των περιπτώσεων από το 2015.
Μια πρόταση που όπως εκτιμούν στο Μέγαρο Μαξίμου θα πρέπει να λάβει τη συναίνεση όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, εφόσον η αντιπολίτευση πιστεύει στη διαφάνεια.
Στην πολιτική όμως δεν υπάρχει τίποτα δεδομένο, ειδικά μετά από την αναθεωρημένη διάταξη που βρίσκεται πλέον σε ισχύ, η οποία δίνει στα κόμματα της αντιπολίτευσης με 120 ψήφους το δικαίωμα να συγκροτήσουν εξεταστική επιτροπή, χωρίς την ψήφο της πλειοψηφίας.
Στο πλαίσιο αυτό, καλά πληροφορημένη πηγή επισημαίνει ότι ήδη εξετάζονται εναλλακτικά σενάρια στο κυβερνητικό στρατόπεδο, στην περίπτωση που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πει «όχι»:
- Το πρώτο είναι, μετά το «όχι», η ΝΔ να κάνει έναν ελιγμό τακτικής. Να αποσύρει την πρόταση της και να προσπαθήσει κατά τη διάρκεια των εργασιών της εξεταστικής που θα έχει συγκροτηθεί με βάση τις ψήφους της αντιπολίτευσης, να διευρύνει τον εξεταζόμενο κύκλο. Κρίσιμη λεπτομέρεια, η ΝΔ θα έχει την πλειοψηφία των μελών της επιτροπής και άρα μία μεγαλύτερη ευχέρεια κινήσεων.
- Το δεύτερο είναι να υπάρξουν εξελίξεις κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων για τη συγκρότηση της επιτροπής, πριν δηλαδή φτάσουμε στη συγκρότηση της.
Κομβικό ρόλο σε αυτό το σενάριο διατηρεί το ΚΙΝΑΛ, το οποίο έχει δηλώσει ότι θα υπερψηφίσει κάθε έρευνα που αφορά τη διαφάνεια στο δημόσιο βίο, χωρίς να βάζει άλλα προαπαιτούμενα και χρονικούς περιορισμούς. Αν λοιπόν η ΝΔ καταθέσει τη δική της πρόταση και το ΚΙΝΑΛ πει «ναι» σε αυτή, τότε τα δεδομένα αλλάζουν.
Χωρίς τις ψήφους του Κινήματος Αλλαγής δεν συγκεντρώνεται ο απαιτούμενος αριθμός των 120 ψήφους ακόμα και αν όλα τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης υπερψηφίσουν, όπως έχουν δηλώσει, την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.
Σε κάθε περίπτωση προάγγελος εξελίξεων είναι η διάσκεψη των προέδρων στο κοινοβούλιο που πραγματοποιείται την Πέμπτη. Εκεί θα φανούν προθέσεις και τακτικές, οι οποίες θα διαμορφώσουν το πλαίσιο των πρωτοβουλιών για κάτι που θα απασχολήσει την πολιτική ζωή το επόμενο διάστημα.
Όπως πάντως πληροφορείται το liberal.gr η συγκεκριμένη διάσκεψη των προέδρων ενδεχομένως να μην λάβει κάποια ουσιαστική απόφαση, καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι η χρονική συγκυρία εξαιτίας της ασθένειας Γεννήματα δεν είναι η κατάλληλη για να ληφθούν αποφάσεις σε ένα τόσο «σκληρά» πολιτικό θέμα.