Το τελευταίο λάκτισμα του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον κομματικό μηχανισμό στοχεύει ευθέως κατά του εφησυχασμού. Γι’ αυτό και οι γαλάζιοι σχεδιασμοί για την εθνική κάλπη, όπως έχει χαρακτηριστεί από τον πρωθυπουργό, η αναμέτρηση με το σύστημα της απλής αναλογικής, επικεντρώνονται στη μάχη πόρτα-πόρτα και την εξασφάλιση κάθε μιας ψήφου ξεχωριστά.
Το ρεύμα νίκης άλλωστε που αποτυπώνεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις χρειάζεται να επιβεβαιωθεί και στις εκλογές του ερχόμενου Απριλίου. Για το νικηφόρο αποτέλεσμα της κάλπης, υπάρχουν -μεταξύ άλλων- περιφέρειες «κλειδιά» για τις οποίες στο γαλάζιο στρατηγείο, λαμβάνονται υπόψη οι αλλαγές της απογραφής, οι επιλογές στα ψηφοδέλτια, τα πλάνα των αντιπάλων αλλά και η προίκα της πολιτικής αλλαγής του 2019.
Σε αυτόν τον καμβά ξεχωριστό χρώμα έχει η Α’ Θεσσαλονίκης που μεγάλωσε μετά την έγκριση του σχετικού προεδρικού διατάγματος και από τις προσεχείς εκλογές διαθέτει 17 έδρες από 16 που έδωσε στην Εθνική Αντιπροσωπεία το 2019, όταν η Νέα Δημοκρατία έκοψε πρώτη το νήμα με 35,32% και την ακολούθησε με 31,31% ο ΣΥΡΙΖΑ. Η Νέα Δημοκρατία είχε εκλέξει 7 βουλευτές, πέντε έδρες είχε κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ και από έναν εκπρόσωπο ανέδειξαν στη Βουλή του 2019, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25. Η εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή είχε συγκεντρώσει ένα ποσοστό της τάξης σχεδόν του 4%.
Είναι επίσης η εκλογική περιφέρεια στην οποία δεσπόζει το όνομα του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή. Για την υποψηφιότητα του πρώην πρωθυπουργού έχουν γραφτεί διαφορετικές εκδοχές, με εμφανώς σημαντικότερη -καθώς επιδρά στον γαλάζιο σχεδιασμό και έχει τον αντίκτυπο της στο εσωκομματικό στερέωμα- εκείνη που θέλει τον κ. Καραμανλή να μην κατέρχεται στις επικείμενες εκλογές.
Οι συγγραφείς ή οι διακινητές αυτών των σεναρίων, που προεξοφλούν τις αποφάσεις Καραμανλή τις συνέδεαν και με την υποτιθέμενη απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να είναι υποψήφιος στην ίδια περιφέρεια ώστε να καλυφθεί το κενό. Οι εξελίξεις πάντως δεν δικαιώνουν όλους όσοι συνέβαλαν στην αναπαραγωγή αυτού του σεναρίου, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει βάλει το όνομα του στην κορυφή του γαλάζιου ψηφοδελτίου στον Έβρο.
Σε κάθε περίπτωση για την Α’ Θεσσαλονίκης όπως και για άλλες εκλογικές περιφέρειες της Βορείου Ελλάδος είναι σαφές ότι υπάρχουν προσαρμογές στους σχεδιασμούς ενόψει της κάλπης, οι οποίοι συμπληρώνουν τη διαρκή παρουσία και του πρωθυπουργού και άλλων κυβερνητικών στελεχών κατά τη δύσκολη περίοδο της πανδημίας. Στη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης άλλωστε, επιχειρήθηκαν να εγκολπωθούν κομματικά οι αντιεμβολιαστικές τάσεις που αναπτύχθηκαν στο γεωγραφικό διαμέρισμα της Μακεδονίας, από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά κυρίαρχα -όπως αποτυπώνεται και στα ευρήματα δημοσκοπιικών μετρήσεων-από την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου.
Η Ανατολική Αττική μπαίνει επίσης στο μικροσκόπιο καθώς κερδίζει δυο από τις συνολικά οκτώ έδρες που θα αλλάξουν χέρια μετά την απογραφή και ανεβάζει την εκπροσώπησή της στη Βουλή, που θα προκύψει μετά τις εκλογές, στις δώδεκα έδρες. Αφετηρία για τη Νέα Δημοκρατία είναι οι 100.000 σταυροί που πήρε τον Ιούλιο του 2019 και ζητούμενο η αύξηση της διαφοράς των σχεδόν 14 μονάδων από τον ΣΥΡΙΖΑ (43,13% έναντι 29,60%).
Μια περιφέρεια στην οποία οι καταγεγραμμένες, πληθυσμιακές μετακινήσεις μεγαλώνουν τα ύψη της εκλογικής δεξαμενής από την οποία καλείται το κυβερνών κόμμα να αντλήσει ψήφους. Εκτός από τις παραδοσιακές δυνάμεις το pool των γαλάζιων υποψηφιοτήτων ενισχύεται από κυβερνητικά στελέχη της πρώτης γραμμής ενώ αναμένονται κι άλλες προσθήκες στην ανθρωπογεωγραφία από τις οποίες είναι σαφές ότι δεν θα μείνει ανεπηρέαστη η έκβαση της εκλογικής μάχης στη συγκεκριμένη περιφέρεια αλλά και η επιμέρους διεκδίκηση των γαλάζιων σταυρών.
Η Αχαΐα είναι μια από τις εκλογικές περιφέρειες που θα συγκεντρώσει τα φώτα της εκλογικής βραδιάς. Ένα παραδοσιακό κάστρο της κεντροαριστεράς, στο οποίο όμως οι επιτελείς της Νέας Δημοκρατίας με πρώτο τον Πρόεδρο της, θεωρούν ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια για να ανέβει το χαμηλό ποσοστό του 2019 (40,27% ο ΣΥΡΙΖΑ και 32,43% η Νέα Δημοκρατία) και να μην προσδοκά στα οφέλη που δίνουν οι καραμπόλες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης άλλωστε στην τελευταία επίσκεψή του, έβαλε ψηλά τον πήχη, με το στοίχημα η Αχαΐα να βαφτεί γαλάζια στις προσεχείς εκλογές.
Η μάχη του σταυρού στην αναμέτρηση που διεξήχθη πριν από τα σχεδόν τέσσερα χρόνια, ειδικά στην πρώτη τριάδα μπορεί να θεωρηθεί αμφίρροπη και άρα με δεδομένο το ρεύμα που θεωρείται ότι έχει δημιουργηθεί και αναπτύσσεται ευρύτερα στη Δυτική Ελλάδα, υπάρχουν βάσιμοι λόγοι για την αισιόδοξη διεκδίκηση ενός καλύτερου αποτελέσματος.
Η Λάρισα είναι επίσης μια μεγάλη περιφέρεια, με 8 έδρες, στην οποία ο γαλάζιος μηχανισμός αναζητά καλύτερη επίδοση σε σχέση με την πρωτιά του 39,30% του 2019. Μια αγροτική περιοχή στην οποία θεωρείται δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσει να ενισχύσει τα ερείσματα του, επιβοηθούμενος και από τον πόλο στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας, με δεδομένη και την παρουσία Βελόπουλου στην περιοχή.
Αντίστοιχη είναι η προετοιμασία και για το Ηράκλειο έναν από τους νομούς της Κρήτης, για την οποία επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει θέσει τον μεγαλεπήβολο στόχο να βαφτεί γαλάζια. Μια από τις παραμέτρους που συνυπολογίζονται είναι η παρουσία Ανδρουλάκη και τα όποια δεδομένα μπορεί να δημιουργήσει.