Του Γιάννη Κ. Τρουπή
Τελικά κατά πόσο επιθυμεί η κυβέρνηση στην ουσία να λύσει το Σκοπιανό; Μήπως η όλη προσπάθεια της εξαντλείται σε έναν και μοναδικό στόχο, να «στριμώξει» την ΝΔ; Μήπως το μόνο που επιζητά το Μέγαρο Μαξίμου είναι να σηκώσει τον πήχη ψηλά, δημιουργώντας επικοινωνιακό «κουρνιαχτό» και όταν εκείνο το κρίνει το ζήτημα να «ξεφουσκώσει»;
Οσο οι μέρες περνούν και στην επικαιρότητα η «μυστική» διπλωματία της κυβέρνησης λαμβάνει δεσπόζουσα θέση, τα παραπάνω ερωτήματα αρχίζουν και κυριαρχούν στην ανάλυση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Συνομιλητές του προέδρου της ΝΔ δεν είναι πλέον πολύ σίγουροι ότι η επιχειρούμενη διαπραγμάτευση έχει καθαρή στόχευση, τη λύση του χρόνιου θέματος με τους γείτονες.
Αντιθέτως στελέχη του στενού πυρήνα του κ.Μητσοτάκη εκτιμούν ότι η κυβέρνηση διαχειρίζεται ένα εξαιρετικά σοβαρό εθνικό ζήτημα, με μικροκομματικούς όρους.
«Δεν θα πέφτουμε στην παγίδα του κ. Τσίπρα» τόνισε στο liberal.gr στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της ΝΔ μέρα μέρα στήνει τον καμβά πάνω στον οποίο θα κινηθεί το κόμμα του, αναφορικά με το ονοματολογικό.
Είναι σαφές από τις μέχρι σήμερα κινήσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως ο κ.Μητσοτάκης δεν επιθυμεί να εντάξει το Σκοπιανό στο πλαίσιο μίας στείρας και άγονης αντιπολιτευτικής τακτικής. «Επιθυμώ χαμηλούς τόνους» έχει ακουστεί να λέει σε συσκέψεις με συνεργάτες του, κάτι το οποίο όμως δεν σημαίνει ότι θα αφήσει την κυβέρνηση να «αλωνίσει».
Ηδη στο επιτελείο του κ. Μητσοτάκη αναλύουν τα συμπεράσματα από τη διήμερη περιοδεία σε Πέλλα και Πιερία, όπου η ηγετική ομάδα της ΝΔ πήρε μία καλή γεύση του κλίματος που επικρατεί στη Μακεδονία για το θέμα με την ΠΓΔΜ. Τα τελευταία 24ωρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε καθημερινή βάση στήνει το πλαίσιο πάνω στο οποίο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα κινηθεί, στέλνοντας μήνυμα στο Μέγαρο Μαξίμου ότι είδε την παγίδα που του έστησαν και την... προσπέρασε.
Ενδιαφέρον έχει να δούμε την λίστα με τα ΟΧΙ του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς την κυβέρνηση, τα οποία αναμένεται να αποδειχθούν καθοριστικά στην «γαλάζια» στάση όταν και εφόσον χρειασθεί.
– ΟΧΙ σε συμμετοχή σε συμβούλιο πολιτικών αρχηγών , σε περίπτωση που δεν υπάρξει νωρίτερα ξεκάθαρη και ενιαία στάση της κυβερνητικής πλειοψηφίας.
– ΟΧΙ σε αποσπασματική λύση, καθώς κρίσιμο στοιχείο για την ΝΔ δεν είναι μόνο το όνομα αλλά και η χρήση έναντι όλων όπως και η αποκήρυξη κάθε έκφρασης ή δράσης αλυτρωτισμού.
Απαραίτητη υποσημείωση: Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να γίνει αλλαγή στο σύνταγμα της γειτονικής χώρας, για την οποία απαιτούνται τα 2/3 των πολιτικών δυνάμεων.
– ΟΧΙ στη διχαστική λογική που προσπαθεί να περάσει το Μέγαρο Μαξίμου. «Διχαστικός λόγος και εθνική συναίνεση δεν πάνε μαζί. Είναι απαράδεκτο να κατηγορείται κάποιος ως χρυσαυγίτης επειδή διαθέτει ευαισθησία σε θέματα όπως το Σκοπιανό» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συνομιλώντας με δημοσιογράφους.
Την ίδια ώρα τομεάρχης υποδομών της ΝΔ Κώστας Καραμανλής μιλώντας στο ραδιόφωνο του Αλφα, σε μία τοποθέτηση με ειδικό βάρος έκανε ειδική αναφορά στην απόφαση του Βουκουρεστίου: «Το Βουκουρέστι δεν κατέληξε σε συμφωνία άρα δεν υπάρχει δέσμευση για σύνθετη ονομασία. Αν μπορούμε να συμφωνήσουμε σε μια κόκκινη γραμμή, νομίζω ότι έχει να κάνει με το γεγονός ότι πρέπει να βρούμε μια συμφωνία που στην ολότητά της θα δεσμεύει τους πάντες. Και νομίζω ότι αυτό είναι μια ξεκάθαρη θέση», τόνισε ο ξάδερφος του πρώην πρωθυπουργού.
Η συγκεκριμένη ραδιοφωνική παρέμβαση του κ. Καραμανλή μόνο τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, αφού πρόκειται για τον πλέον γνήσιο εκφραστή των απόψεων του πρώην πρωθυπουργού σε ένα θέμα μάλιστα, όπου η κυβέρνηση Καραμανλή είχε πρωταγωνιστήσει το 2008.
Φωτογραφία: intimenews.gr