Απαγόρευση συναθροίσεων άνω των εννέα ατόμων σε δημόσιες συναθροίσεις, γάμους, κηδείες, βαφτίσεις, διακοπή πολιτιστικών εκδηλώσεων για 14 ημέρες και γενικότερα ένα αυστηρό πλαίσιο περιορισμών, όπως το “μοντέλου Πόρου” το καλοκαίρι, εισηγούνται μεταξύ άλλων οι ειδικοί.
Οι διαβουλεύσεις είναι συνεχείς, ενώ τον τόνο έδωσε το σήμα συναγερμού που έστειλαν σήμερα το πρωί οι Κυρ.Μητσοτάκης και Σ.Τσιόδρας, μετά την σημερινή τακτική σύσκεψη για την πορεία της πανδημίας. Ο πρωθυπουργός έχει αποδεχτεί κάποιες από τις εισηγήσεις των ειδικών, με τις ανακοινώσεις να κάνει το απόγευμα ο Ν. Χαρδαλιάς.
Σημειωτέον ότι κάποιοι ειδικοί έχουν εισηγηθεί ακόμη πιο αυστηρά μετρα, όπως lockdown στην Αττική μέσα στις επόμενες ημερες, σενάριο που η κυβέρνηση θέλει πάσει θυσία να αποφύγει, αφού είναι προφανές ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο η ζημιά στην οικονομία θα είναι πολύ μεγάλη. Την ίδια στιγμή, τα κρούσματα ήταν για τρίτη ημέρα χθες σταθερά πάνω από τα 300, η ανησυχία για τις αντοχές των μονάδων εντατικής αυξάνεται και το υπ. Υγείας προαναγγέλει στην ουσία νέα μέτρα για την Αττική.
«Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να εφαρμόσει επιπλέον μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού στην Αττική», δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο πρωθυπουργός. «Είμαι απολύτως έτοιμος, μετά από τη σχετική εισήγηση και της Επιτροπής σήμερα, να πάρουμε και κάποια πρόσθετα μέτρα όσον αφορά τις δημόσιες συναθροίσεις, την αναστολή πολιτιστικών εκδηλώσεων για 14 ημέρες, μέτρα τα οποία να ενθαρρύνουν την τηλεργασία και στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, ώστε να περιορίσουμε τις περιττές μετακινήσεις», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την σημερινή σύσκεψη με τους ειδικούς.
Και συμπλήρωσε ότι τα μέτρα τα οποία παίρνουμε πρέπει πρώτα απ΄όλα να είμαστε σίγουροι ότι είναι εφαρμόσιμα, ότι τα εξηγούμε με την απαραίτητη πειστικότητα και ότι, τελικά, είναι εκείνα τα οποία πρέπει να πάρουμε για να αποφύγουμε, μέτρα τα οποία θα έχουν οικονομική αντίκτυπο, βαρύ. Αντίκτυπο τον οποίο αυτή τη στιγμή η ελληνική κοινωνία και η ελληνική οικονομία πολύ απλά δεν το αντέχουν.
Επεσήμανε την ανάγκη απαρέγκλιτης τήρησης μέτρων που έχουν ήδη αποφασιστεί, όπως η χρήση της μάσκας σε χώρους όπου είναι υποχρεωτική, έδωσε έμφαση «ιδιαίτερα στα μέσα μαζικής μεταφοράς» και κάλεσε τους ευάλωτους πολίτες να επιδεικνύουν αυξημένη προσοχή.
Στη σύσκεψη σημειώθηκε ότι παρά την αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων ασθενών, εντούτοις το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν αντιμετωπίζει ακόμη έλλειψη κλινών εντατικής θεραπείας.
«Στον χάρτη θετικότητας η Αττική ξεπερνά το 5%, έχει μία σταδιακή άνοδο τις τελευταίες εβδομάδες, οπότε αυτός είναι ένας από τους παράγοντες που βάζουν την Αττική στο πορτοκαλί», δήλωσε από την πλευρά του καθηγητής Σ.Τσιόδρας. Επεσήμανε ότι ο αριθμός των νοσηλευομένων είναι πλέον στους 554, είναι περίπου στο 20 με 30% των κλινών, ανάλογα την περιοχή που βλέπει κανείς, προσθέτοντας ότι «αυτός είναι ένας από τους δείκτες που καθοδηγούν τη λήψη περισσότερων μέτρων» σε ότι «αφορά τις περιοχές της Αττικής». Σημειώσε πάντως ότι ο μετακινούμενος μέσος όρος των τελευταίων επτά ημερών ανεβαίνει, γεγονός που είναι επίσης δείγμα της κυκλοφορίας στην Αττική περισσότερο».
Στα 981 τα κρούσματα τις τρείς τελευταίες ημέρες
Την ίδια στιγμή, τα κρούσματα στην Αττική έχουν φτάσει αθροιστικά τις τρεις τελευταίες ημέρες στα 981. Η ανησυχία για τις αντοχές των μονάδων εντατικής αυξάνεται και το υπ. Υγείας προαναγγέλει στην ουσία νέα μέτρα για την Αττική. «Με ανησυχεί η Αττική και η εικόνα της και για τον λόγο αυτό προετοιμαζόμαστε», ανέφερε χαρακτηριστικά χθες ο Β.Κικίλιας. Η μεγάλη ανησυχία αφορά τα κρεβάτια στις ΜΕΘ της Αττικής, όπου τα 7 στα 10 έχουν καλυφθεί. Από τις 75 κλίνες στο Λεκανοπέδιο, έχουν καλυφθεί οι 53. Σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, ολοένα και περισσότεροι ειδικοί εισηγούνται περιορισμό των μετακινήσεων. Το κρίσιμο διάστημα είναι οι επόμενες 10 μέρες. Τότε θα κριθεί αν θα επιστρέψουν στη ζωή μας τα sms και ο περιορισμός κυκλοφορίας. “Αν δεν αποδώσουν τα μέτρα σε 10-15 ημερες, τότε θα πάμε σε lockdown στην Αττική”, είχε πει χθες το μέλος της ομάδας των εμπειρογνωμόνων και λοιμωξιολόγος Ν.Σύψας. Σενάριο με προφανείς καταστροφικές επιτπώσεις για την οικονομία, γι’ αυτό και η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να το αποφύγει.