Τα μπρος - πίσω στον ΣΥΡΙΖΑ και ο… ενοχλημένος Τσίπρας

Τα μπρος - πίσω στον ΣΥΡΙΖΑ και ο… ενοχλημένος Τσίπρας

Στη σκιά των διαρροών για  «ενόχληση» του Αλέξη Τσίπρα, από τις προσπάθειες που καταβάλλουν στελέχη με αρχηγικές φιλοδοξίες και μη, προκειμένου να αλλάξει ο οδικός χάρτης και το χρονοδιάγραμμα εκλογής νέου αρχηγού στον ΣΥΡΙΖΑ, συνεδρίασε χθες η Πολιτική Γραμματεία.

Τα περί ενόχλησης του πρώην προέδρου συνοδεύονται με την εμφατική διευκρίνηση, ότι δεν έχει καμιά πρόθεση να παρέμβει στις εξελίξεις, αλλά από την άλλη η επισήμανσή του ότι δεν μπορεί να μείνει το κόμμα χωρίς πρόεδρο για πέντε μήνες, αποτελεί ούτως ή άλλως μια μικρής κλίμακας παρέμβαση.

Πάντως χθες, η Πολιτική Γραμματεία μπορεί γρήγορα να βρήκε τον αντικαταστάτη της κ. Πόπης Τσαπανίδου, στο πρόσωπο του αναπληρωτή εκπροσώπου κ Στέργιου Καλπάκη,  αλλά αντιθέτως, κλώτσησε παρακάτω το τενεκεδάκι για το χρόνο εκλογής αρχηγού και διενέργειας του Συνεδρίου.

Οι διαφορετικές απόψεις που έχουν καταγραφεί θα κατατεθούν στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής για τις τελικές αποφάσεις, το προσεχές Σαββατοκύριακο.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης - και σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα εκλογής αλλά και διενέργειας του Συνεδρίου - ο Παύλος Πολάκης, που φέρεται ως ένας από τους πιθανούς μνηστήρες, άλλαξε την προηγούμενη θέση του και συντάχθηκε με την άποψη (των Χρήστου Σπίρτζη αλλά και Διονύση Τεμπονέρα) να γίνει η εκλογή τον Νοέμβριο μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές. 

Ο επίσης ενδιαφερόμενος για την ηγεσία Νίκος Παππάς, κατέθεσε μια ενδιάμεση συμβιβαστική πρόταση. Εκτίμησε ότι δεν πρέπει να διεξαχθεί η εκλογή το Νοέμβριο αλλά ούτε και στις αρχές του Σεπτεμβρίου, όπως προβλέπει το χρονοδιάγραμμα που παραμένει ως τώρα στο τραπέζι ως ο μόνος συμφωνημένος οδικός χάρτης.

Η οριστικοποίηση του ωστόσο θεωρείται ότι θα γίνει στη συνεδρίαση της Κ.Ε όπου θα πρέπει να κλείσουν επισήμως και οι υποψηφιότητες για την ηγεσία.  Στο μεταξύ στην Πολιτική Γραμματεία έγινε μια πρώτη εισήγηση από τον Χρήστο Σπίρτζη για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ενώ θα υπάρξει και νέα σχετική συνεδρίαση την προσεχή Πέμπτη με το ίδιο αντικείμενο. 

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζουν τις κάλπες των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών ως το επόμενο ορόσημο κατάρρευσης. Επιδιώκουν δε να απομειώσουν την αξία μιας ακόμη εκλογικής αποδοκιμασίας.

Ενδεικτική ήταν η απάντηση του προσωρινού προέδρου Σωκράτη Φάμελου, όταν ρωτήθηκε (σε) σχετικά σε τηλεοπτική του συνέντευξη. Ποιώντας την ανάγκη φιλοτιμία, ισχυρίστηκε ότι «για τον ΣΥΡΙΖΑ, την Αριστερά και γενικά τα προοδευτικά κόμματα δεν είναι σωστό να έχουμε κομματικούς υποψηφίους στους δήμους».

Άφησε πάντως ανοικτό το ενδεχόμενο, στις περιφέρειες και σε κάποιες μεγάλες πόλεις να κατέβουν - εθελοντικά ή και με σχετική πίεση - κάποια κεντρικά πολιτικά στελέχη τα οποία δεν κατάφεραν να εκλεγούν. Η δυστοκία του ΣΥΡΙΖΑ για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, που μεγαλώνει λόγω της παράτασης της εκκρεμότητας της ηγεσίας, έχει οδηγήσει πολλούς υποψηφίους να αρνούνται ακόμη και την …ανεπίσημη στήριξη.