Τα μηνύματα της «Γέφυρας» στον Τσίπρα και ο ρόλος του Πολάκη

Τα μηνύματα της «Γέφυρας» στον Τσίπρα και ο ρόλος του Πολάκη

Η πρόταση δυσπιστίας μετατράπηκε σε ένα ακόμη φιάσκο για τον Αλέξη Τσίπρα αφού δεν κατάφερε να πετύχει κανέναν από τους στόχους για τους οποίους την έκανε. Και δε φτάνει μόνο αυτό. Τα προβλήματα που θέλησε να βάλει κάτω από το χαλί της πόλωσης και της συσπείρωσης που αυτή φέρνει συνήθως, αναδεικνύονται εξ αιτίας του Παύλου Πολάκη για τον οποίο ο ίδιος έχει δηλώσει πως «δεν προκαλεί ζημιά στον ΣΥΡΙΖΑ». Είναι όμως έτσι; Οι αντιδράσεις στελεχών της Γέφυρας προκαλούν προβληματισμό στην Κουμουνδούρου.

Την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρούσε να κλείσει του λογαριασμούς με την εσωκομματική αντιπολίτευση ενόψει του συνεδρίου και να δείξει ότι αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, όπως αυτή με την πρόταση δυσπιστίας, νέα προβλήματα καθιστούν το κλίμα στην Κουμουνδούρου εκρηκτικό, αναδεικνύουν δε την πραγματική κατάσταση που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ.

Στελέχη που δημιούργησαν τη Γέφυρα, εμφανίζονται να αντιδρούν εξ αιτίας του Παύλου Πολάκη και να θέτουν θέμα ως προς τη διαδικασία «όσμωσης» των προοδευτικών δυνάμεων εξ αιτίας των «τοξικών συμπεριφορών» του βουλευτή που όπως υποστηρίζουν «αναπαράγουν διχαστικές συμπεριφορές» και καλούν τον Αλέξη Τσίπρα «να αναμετρηθεί με το εσωτερικό του».

Χαρακτηριστικό είναι το άρθρο του Νίκου Μπίστη στο Ieidiseis στην κατακλείδα του οποίου αναφέρει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία οφείλει επιτέλους να αναμετρηθεί στο εσωτερικό του με τοξικές συμπεριφορές που αναπαράγουν διχαστικές πρακτικές ».

Δε διστάζει, δε, να κατονομάσει τις «τοξικές συμπεριφορές που αναπαράγουν διχαστικές πρακτικές» σημειώνοντας πως «με αυτή την έννοια τα ατελεύτητα καμώματα του Παύλου Πολάκη δε βλάπτουν μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία αλλάζοντας συστηματικά την πιο κρίσιμη στιγμή την ατζέντα, αλλά δυσχεραίνουν και την όσμωση των προοδευτικών δυνάμεων προσφέροντας συγκολλητική ουσία στο αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο»

Ουσιαστικά ο Νίκος Μπίστης γράφει ότι η στάση Πολάκη αποτελεί εμπόδιο στην όποια προσπάθεια σύγκλισης και δημιουργία συμμαχιών για παράδειγμα με το ΚΙΝΑΛ που από την πλευρά του, αξίζει να σημειωθεί, έκανε ότι μπορούσε για να μην αντιδράσει έντονα και να μην καταδικάσει τη συμπεριφορά του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας επιλέγοντας να πατήσει σε δύο βάρκες και να μιλήσει για χουλιγκανισμό από την πλευρά τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της Ν.Δ. Ούτε για τη στάση του στο εντευκτήριο δεν είπε κουβέντα με τα περί «τσίγκινου σώβρακου».

Αντιθέτως, μίλησε η Μαρία Ρεπούση, εκ της ΔΗΜΑΡ προερχόμενης και τοποθετημένη στο Συμβούλιο Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία τοποθετήθηκε υποστηρίζοντας πως τα όσα είπε ο Παύλος Πολάκης στο εντευκτήριο απευθυνόμενος στον Άδωνι Γεωργία δεν ήταν ούτε λαϊκιστικός ακτιβισμός ούτε λόγια του πεζοδρομίου.

«Δεν επρόκειτο για λαϊκιστικό ακτιβισμό ή για λόγια του πεζοδρομίου, όπως χαρακτηρίστηκαν τα λόγια του» αναφέρει μεταξύ άλλων σε άρθρο της το οποίο μάλιστα δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών. «Ήταν» σημειώνει «ακραία σεξιστικός λόγος, που, όπως πολλές φορές έχουμε υποστηρίξει, είναι κρίκος της αλυσίδας της έμφυλης βίας που βιώνουν οι γυναίκες και οι κάθε μορφής θηλυκότητες.

Είναι σκαλί για τον τελευταίο κρίκο: το έμφυλο έγκλημα. Και από τη μια πετυχαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ρούμπο με την ευαισθησία που δείχνει για τις γυναικοκτονίες και την τροπολογία του για την ποινική αναγνώρισή τους και από την άλλη εμφανίζεται η τοξική αρρενωπότητα του Πολάκη, με τη γνωστή προτροπή».

«Την επόμενη ημέρα, το τσίγκινο σώβρακο ήταν η πρώτη είδηση. Ξεχάστηκε όλη η κριτική που ασκήθηκε από την κοινοβουλευτική ομάδα και τον Αλέξη Τσίπρα. Ο Πολάκης φαντάζομαι για προσωπικούς του λόγους και για το δικό του ακροατήριο, που δεν αμφιβάλλω ότι υπάρχει, έχυσε όλο το γάλα από την καρδάρα. Και έκανε πολλά μέλη αυτού του κόμματος να ντρέπονται βαθιά για τον λόγο που εκπέμπουν κεντρικά του στελέχη. Και εμάς τις φεμινίστριες, όσες βρισκόμαστε μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ, να αναρωτιόμαστε τι στο καλό παλεύουμε μέσα στην κοινωνία, όταν το κόμμα της Αριστεράς καλύπτει ανάλογα φαινόμενα».

Η Μαρία Ρεπούση κάνει λόγο για ντροπή, επισημαίνει όμως και κάτι ακόμη. Πως το κόμμα της Αριστεράς «καλύπτει ανάλογα φαινόμενα» στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα προς την Κουμουνδούρου που όμως στήριξε σύσσωμη τον Παύλο Πολάκη για το σκηνικό που έστησε στη Βουλή και δεν ανέφερε λέξη για τα όσα είπε στο εντευκτήριο παρουσία αρκετών μαρτύρων, απευθυνόμενος σε έντονο ύφος στον υπουργό Ανάπτυξης.

Μόνο που τα στελέχη της Γέφυρας δε βρίσκονται πρώτη φορά αντιμέτωπα με το φαινόμενο Πολάκης και το ρόλο του στον ΣΥΡΙΖΑ. Η στήριξη του βουλευτή από τον Αλέξη Τσίπρα είναι διαρκής και σε όλα όσα κάνει μιλά είτε για τον αψύ Κρητικό είτε για τον τρόπο που μιλά και ο οποίος ναι μεν ορισμένες φορές δεν αρέσει και στον ίδιο αλλά το κόμμα είναι... πολυσυλλεκτικό.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν προτίθεται, τουλάχιστον με βάση τα σημερινά δεδομένα να υποχωρήσει ως προς τη στήριξη του Παύλου Πολάκη. Το εξέφρασε πρόσφατα στη συνέντευξή του στο κανάλι Κόντρα όταν ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους σχετικά με το αν κάνει ζημιά στον ΣΥΡΙΖΑ η γενικότερη στάση του τον ταυτισε με τον Δραγασάκη, τον Τσακαλώτο και άλλους λέγοντας πως «τα κόμματα είναι πολυσυλλεκτικά.

Και θέλω να πω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα πολυσυλλεκτικό κόμμα στο οποίο υπάρχει και ο Πολάκης και ο Δραγασάκης, και ο Τσίπρας και ο Τσακαλώτος, και ο Τζανακόπουλος και ο Ηλιόπουλος. Είναι ένα πολυσυλλεκτικό κόμμα. Και μάλιστα στόχος μου είναι να γίνει ακόμα πιο πολυσυλλεκτικό».

Και αφού οι δημοσιογράφοι επέμεναν δήλωσε: «Γιατί επιμένετε; Έχετε κάνει τέταρτη ερώτηση για τον κ. Πολάκη. Όχι, δε θεωρώ ότι κάνει ζημιά». Πως θα μπορούσε άλλωστε να κάνει διαφορετικά. Έχει ταυτιστεί με τον στενό του συνεργάτη ουκ ολίγες φορές, άλλωστε όπως είχε δηλώσει στην ίδια συνέντευξη «Ο Πολάκης έχει την ιστορία του, έχει τη διαδρομή του, δεν είναι χθεσινός. Και κρίνεται από τους πολίτες, από τον ελληνικό λαό, από το κόμμα.

Όσο βρίσκεται σε ένα συντεταγμένο πλαίσιο λειτουργίας, που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ, διότι αυτό είναι το κρίσιμο ζήτημα για τα κόμματα τα πολυσυλλεκτικά, αν έχουν ένα συντεταγμένο πλαίσιο λειτουργίας, ένα καταστατικό να το σέβονται, δε θα συμφωνούμε με όλα όσα λέει και όσα κάνει».

Αν έχει αλλάξει έναντι αυτή της τοποθέτησης θέσης; Προς το παρόν δεν προκύπτει κάτι τέτοιο παρά τα μηνύματα της Γέφυρας, αλλά και στελεχών της Ομπρέλας που κατ επανάληψη έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους χωρίς όμως να επιμείνουν έναντι του αρχηγού τους.

Σε κάθε περίπτωση όμως το ζήτημα έχει και ως εξής: Ο Αλέξης Τσίπρας έχει επιλέξει την πόλωση και τη δημιουργία ενός τοξικού κλίματος στο πολιτικό σκηνικό. Με έναν διχαστικό και διαρκώς καταγγελτικό λόγο που φτάνει στο σημείο ο ΣΥΡΙΖΑ να μην υπερψηφίζει ακόμη και τη δημιουργία παιδιατρικού νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη.

Να επιχειρεί διαρκώς να θέσει το δίλημμα μεταξύ Δεξιάς και Αριστεράς και να δημιουργήσει συνθήκες αγανάκτησης ενδεχομένως ανάλογες με αυτές της περιόδου 2011 – 2015. Μέχρι και τους αγρότες θυμήθηκε που συνήθως αυτή την περίοδο αντιδρούν με τον ΣΥΡΙΖΑ να επιχειρεί να υποδαυλίσει κινητοποιήσεις κάνοντας λόγο για ενδεχόμενη συμπαράταξη (εφόσον αυτό γίνει) και άλλων κοινωνικών δυνάμεων.

Στο πλαίσιο αυτό το ερώτημα μεταφέρεται σε όλους όσοι εξακολουθούν να μιλούν για στροφή στην κεντροαριστερά και σύμπραξη με άλλες δυνάμεις ποιος μπορεί να συμβάλει αν όχι να ηγηθεί στο πεζοδρόμιο της κινηματικής λογικής της σημερινής Κουμουνδούρου, ο Μπίστης και η Ρεπούση ή ο Πολάκης;

Η αναζήτηση... Ιφιγένειας από την... Γέφυρα ώστε να μην «δυσχεραίνει η όσμωση των προοδευτικών δυνάμεων» και να μην προσφέρεται «συγκολλητική ουσία στο αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο» δύσκολα θα βρει ανταπόκριση στο πρόσωπο του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας.