Εφ' όλης της ύλης ήταν η συζήτηση στο Οβάλ γραφείο, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα, με τον Αμερικανό πρόεδρο για μία ακόμα φορά να μην κρύβει τις πολλές γνώσεις που έχει για τα ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου.
«Έχει έντονα θετικά αισθήματα προς την ελληνοαμερικανική κοινότητα και επαναβεβαιώθηκε ότι οι σχέσεις Ελλάδας - Αμερικής είναι στο καλύτερο επίπεδο», είπε χαρακτηριστικά κυβερνητική πηγή μετά το τετ α τετ.
Σύμφωνα με πληροφορίες έγινε συζήτηση για την Ουκρανία και για τους τρόπους απεξάρτησης της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο. Ο πρωθυπουργός μάλιστα παρουσίασε αναλυτικά το ρόλο της Αλεξανδρούπολης σε αυτό το πρότζεκτ.
Είχε προηγηθεί αναφορά του πρωθυπουργού στην βορειοελλαδίτικη πόλη, στο γεγονός ότι το λιμάνι, που βρίσκεται μόλις 500 μίλια από τα ουκρανικά σύνορα, συνιστά κόμβο ενέργειας και η Ελλάδα αποτελεί πύλη εισόδου για πηγές ενέργειας από τον ήλιο.
«Μπορούμε να κάνουμε πολλά στην ενέργεια, η Ευρώπη και οι ΗΠΑ από κοινού, για να μειώσουμε τις τιμές, καθώς προχωρούμε προς την απεμπλοκή από το ρωσικό αέριο», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Κυρ. Μητσοτάκης.
Στα ζητήματα της οικονομίας, η φράση που ακούστηκε μέσα στην συνάντηση, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ήταν ότι στην Ελλάδα έχουμε ξεπεράσει την κρίση, και ότι βγαίνουμε πιο ισχυροί οικονομικά και θεσμικά.
Στα ελληνοτουρκικά και αναφορικά με τις προκλήσεις της Άγκυρας, έγινε συζήτηση στο πλαίσιο των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο με τους δύο ηγέτες να συμφωνούν ότι ο αναθεωρητισμός δεν έχει θέση στο σύγχρονο κόσμο. Επίσης, ο πρωθυπουργός έθεσε το θέμα της Κύπρου με τον κ. Μπάιντεν να αντιλαμβάνεται πλήρως τις ελληνικές θέσεις.
Σε ένα άλλο μέτωπο, τα εξοπλιστικά, κυβερνητικές πηγές επεσήμαιναν ότι η Ελλάδα εξέφρασε για μία ακόμα φορά την επιθυμία της να ενταχθεί στο πρόγραμμα των F35, καθώς η χώρα μας συζητά την αγορά των συγκεκριμένων αεροσκαφών.
Θα χρειαστεί η Ελλάδα μια μοίρα F35 ώστε να σχεδιάσουμε τις ανάγκες της αεροπορίας για τα επόμενα 30 χρόνια και θα αναζητήσουμε την καλύτερη χρηματοδότηση τόνισε κυβερνητική πηγή.
Η ελληνική πλευρά μάλιστα ξεκαθάρισε ότι θα αγοράσει τέτοιου είδους αεροπλάνα από το 2028 και μετά γιατί τότε θα έχει το δημοσιονομικό περιθώριο να τα αποκτήσει.
Νωρίτερα κατά την ομιλία του στο δείπνο, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «θα εκκινήσουμε τη διαδικασία για την απόκτηση μιας μοίρας F-35 και ελπίζουμε ότι θα εντάξουμε αυτό το φανταστικό αεροσκάφος στην ελληνική αεροπορία πριν το τέλος της δεκαετίας. Είμαι ευτυχής που την Παρασκευή η Lockheed Martin επισήμως εξέφρασε το ενδιαφέρον της να επενδύσει στην ελληνική αεροπορική βιομηχανία».
Εκτενής αναφορά έγινε και στην ενέργεια, κυρίως για τις τιμές του φυσικού αέριου και για την ανάγκη επιβολής πλαφόν. Πρέπει να στηρίξουμε τις οικονομίες μας απέναντι στις ακραίες αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας, ανέφερε χαρακτηριστικά η ίδια πηγή. Η ελληνική πλευρά μάλιστα τάχθηκε υπέρ της χρηματοδοτικής βοήθειας με ανακύκλωση των δανείων από το Ταμείο Ανάκαμψης ή με πιο δραστική παρέμβαση στην ίδια την αγορά φυσικού αερίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες στην ελληνική αντιπροσωπεία είναι διάχυτη η άποψη ότι θα είναι λάθος της Τουρκίας αν προσπαθήσει να εξαγοράσει την είσοδο της Φινλανδίας και της Σουηδίας με ανταλλάγματα. Μια άποψη που εκφράζεται μετά την νέα άρνηση του Ταγίπ Ερντογάν να συμφωνήσει στην είσοδο των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ.
Διαβάστε ακόμα: