Τα δυνατά χαρτιά της κυβέρνησης, η ακρίβεια και ο στόχος της αυτοδυναμίας

Τα δυνατά χαρτιά της κυβέρνησης, η ακρίβεια και ο στόχος της αυτοδυναμίας

Με ξεκάθαρο στόχο την επίτευξη της αυτοδυναμίας θα κινηθεί για τους επόμενους περίπου 14 μήνες ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως επαναλαμβάνουν συνομιλητές του πρωθυπουργού, στους σχεδιασμούς του Μεγάρου Μαξίμου υπάρχουν δύο ξεκάθαρα «Όχι». 

Το πρώτο έχει να κάνει με τον χρόνο που θα στηθούν οι κάλπες. Παρά τα όσα γράφονται και λέγονται, στελέχη που είναι σε θέση να γνωρίζουν τις προθέσεις του Κυρ. Μητσοτάκη, επιμένουν ότι εκλογές δεν πρόκειται να γίνουν μέσα στο 2022. Αντιθέτως, οι ίδιες πηγές δείχνουν προς την άνοιξη του 2023.

Το δεύτερο  πρωθυπουργικό «Όχι» έχει να κάνει με την πιθανότητα κυβερνητικής συνεργασίας της ΝΔ τόσο με τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και με το ΚΙΝΑΛ κατά τη διάρκεια των διπλών εκλογών που θα γίνουν εξαιτίας της απλής αναλογικής. Ο Κυρ. Μητσοτάκης, όπως ξεκαθαρίζει στον στενό πυρήνα συνεργατών, με τον οποίο συζητά την στρατηγική των επομένων μηνών, θεωρεί ότι δεν υπάρχει περιθώρια συνεννόησης ούτε τον Αλ. Τσίπρα ούτε με τον Ν. Ανδρουλάκη.

«Η αυτοδυναμία της ΝΔ είναι η μοναδική προοπτική σε ότι έχει να κάνει με την κυβερνητική πρόταση προς την κοινωνία», τονίζει στο liberal.gr κυβερνητική πηγή. Μια διαπίστωση, η οποία θεωρείται στο κυβερνητικό στρατόπεδο ότι όσο θα περνούν οι μήνες τόσο θα γίνεται αποδεκτή και από τους πολίτες.

Στην ουσία το πολιτικό κλίμα θα διαμορφωθεί από την ακρίβεια και την προσπάθεια αντιμετώπισής της τους επόμενους μήνες, καθώς και από μια σειρά θετικών εξελίξεων στο μέτωπο της οικονομίας, οι οποίες αποτελούν και τα δυνατά χαρτιά της κυβέρνησης. Στο μέτωπο της ακρίβειας, η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται την πίεση που ασκούν οι ενεργειακές τιμές στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, γεγονός που πυροδοτεί ευρύτερες πληθωριστικές εξάρσεις, με τη συνέχιση των πολιτικών κρατικής στήριξης, που μόνο για τον Ιανουάριο ανήλθε στα 400 εκατ. ευρώ, να θεωρείται δεδομένη.

Το κρίσιμο ερώτημα είναι πόσο θα διαρκέσει η κρίση, με τις αναλύσεις να βλέπουν μια σταδιακή αποκλιμάκωση των τιμών από την άνοιξη και μετά, καθώς το τέλος της περιόδου θέρμανσης πανευρωπαϊκά, αναμένεται να μειώσει τη ζήτηση για προμήθεια των χωρών της ΕΕ σε φυσικό αέριο, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τις τιμές. 

Στο θετικό ισοζύγιο, το οποίο συνδέεται με τον πολιτικό σχεδιασμό της κυβέρνησης, υπάρχει μια σειρά θεμάτων, των οποίων οι επιπτώσεις θα επηρεάσουν άμεσα ή έμμεσα την κοινωνία. 

  • Η Ελλάδα στοχεύει σε ένα καλοκαίρι όπου ο τουρισμός θα πάει ακόμα καλύτερα και από το 2019, κάτι που εφόσον συμβεί θα έχει άμεσο αντίκτυπο στα δημόσια έσοδα αλλά και στην αύξηση των θέσεων εργασίας. 
     
  • Η επίσπευση των διαδικασιών για την δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού που θα ξεκινήσει τον ερχόμενο Μάιο. 
     
  • Η εισροή κονδυλίων ύψους 5,2 δις ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης μέσα στους πρώτους μήνες του 2022, κάτι που θα οδηγήσει σε άνοδο της ανάπτυξης στη χώρα. 
     
  • Η έξοδος της χώρας από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας που βρίσκεται σήμερα. Οι πληροφορίες επιμένουν ότι σχετική αίτηση θα υποβληθεί από την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου αυτό να συμβεί μέσα στο ερχόμενο καλοκαίρι. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο αναμφίβολα θα έχει πολλαπλά οφέλη για το Μέγαρο Μαξίμου κυρίως σε επίπεδο «παροχών». 
     
  • Η επίσπευση μεταρρυθμίσεων που αγγίζουν τον πολίτη και έχουν να κάνουν με την υγεία, την παιδεία και την ασφάλεια. 

Με δεδομένο τον παραπάνω σχεδιασμό, η πρόθεση του Κυρ. Μητσοτάκη είναι να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές το 2023, όταν και θα έχει επιχειρήσει να  πετύχει τους περισσότερους από τους παραπάνω στόχους. Σε αυτή την περίπτωση το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμά ότι στο  εκλογικό ερώτημα «Μητσοτάκης ή Τσίπρας» η απάντηση θα είναι συντριπτικά υπέρ της ΝΔ.

Η κυβέρνηση για να πετύχει τον σκοπό της θα πρέπει στις δεύτερες εκλογές να πετύχει ένα ποσοστό που θα αγγίζει τουλάχιστον το 38%, με βάση τον εκλογικό νόμο. Ένας στόχος που με τα σημερινά δεδομένα μοιάζει επιτεύξιμος, τουλάχιστον σύμφωνα με τις αναλύσεις που κάνει το Μέγαρο Μαξίμου.