Τον περασμένο Ιούνιο ο Νίκος Κοτζιάς κατηγορούσε τον Αλέξη Τσίπρα πως συχνά προσφεύγει σε μισές αλήθειες. Μόνο που στον ΣΥΡΙΖΑ οι μισές αλήθειες και τα fake news αποτελούν αγαπημένη ενασχόληση, όπως για παράδειγμα η δήλωση του Νίκου Παππά σύμφωνα με την οποία ο Κώστας Καραμανλής ακύρωσε το διαγωνισμό για την προμήθεια 750 λεωφορείων ή οι αναρτήσεις του Κώστα Μπάρκα με την φωτογραφία του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Έβρο και το βίντεο με παλαιότερες δηλώσεις της Άννας Διαμαντοπούλου.
Η χθεσινή δήλωση του Νίκου Παππά ενδεικτική αφού ούτε λίγο ούτε πολύ κατηγόρησε την κυβέρνηση και τον υπουργό Μεταφορών και Υποδομών Κώστα Καραμανλή πως ακύρωσε διαγωνισμό για την προμήθεια 750 λεωφορείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αφήνοντας έτσι να εννοηθεί πως ευθύνεται για την κατάσταση στις αστικές συγκοινωνίες. «Το πρώτο πράγμα που έκανε ο κ. Καραμανλής ήταν να ακυρώσει τον διαγωνισμό για τα 750 λεωφορεία με υποχρέωση του αναδόχου να αναλάβει συντήρηση και ανταλλακτικά. Είμαστε μάρτυρες μιας μεθόδου κεκαλυμμένης ιδιωτικοποίησης» αναφέρει και σε σχετική ανάρτηση.
Η αλήθεια είναι πως ο διαγωνισμός ακυρώθηκε. Μόνο που δεν ακυρώθηκε από την κυβέρνηση και τον Κώστα Καραμανλή αλλά από την Ανεξάρτητη Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών. Και ακυρώθηκε με σαφέστατες αιχμές αφού μεταξύ άλλων έθετε και θέμα προδιαγραφών που είχαν τεθεί και προκαλούσαν μείωση του ανταγωνισμού μεταξύ των εταιρειών καθώς και ερωτήματα που αφορούν στην χρηματοδότηση της διαδικασίας.
Με λίγα λόγια η αλήθεια είναι ότι υπήρξε διαγωνισμός, που ακυρώθηκε και μάλιστα στο σύνολό του. Όχι όμως από την κυβέρνηση αλλά από την αρμόδια ανεξάρτητη αρχή διαπιστώνοντας τα προβλήματα της προκήρυξης και της διαγωνιστικής διαδικασίας που είχε προωθήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Βέβαια ο Νίκος Παππάς, ο αρμόδιος πλέον τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ δεν αναφέρθηκε στο γεγονός πως επί 4,5 χρόνια οι αστικές συγκοινωνίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αφέθηκαν στο έλεος του Θεού με αποτέλεσμα σήμερα να υπάρχουν σημαντικά κενά που η ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών επιχειρεί να καλύψει με ταχύτατες διαδικασίες.
Την ίδια στιγμή έτερος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ο Κωνσταντίνος Μπάρκας, εκ Πρεβέζης ορμώμενος, ανάρτησε μια φωτογραφία του Κυριάκου Μητσοτάκη χωρίς μάσκα στον Έβρο. Η φωτογραφία πραγματική. Είναι από επίσκεψη του πρωθυπουργού στον Έβρο αλλά στις αρχές… Μαρτίου, όταν δεν υπήρχαν περιοριστικά μέτρα και φυσικά όταν η μάσκα δεν είχε καν μπει στις ζωές μας όπως και ο κορονοϊός.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κατέβασε την φωτογραφία χωρίς όμως να ζητήσει συγνώμη για το γεγονός πως κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό ότι δεν τηρεί τα μέτρα αυτοπροστασίας ρίχνοντας νερό στο μύλο των ψεκασμένων και των αρνητών της μάσκας και του κορονοϊού.
Επιστέγασμα των fake news ένα βίντεο με παλαιότερες δηλώσεις της Άννα Διαμαντοπούλου για την ακροδεξιά στην Ευρώπη και την Ελλάδα. Το βίντεο κόβεται στο σημείο που εξυπηρετεί αυτούς που το ανάρτησαν παρόλα αυτά υιοθετήθηκε από βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και βρίσκεται μεταξύ των αναρτήσεών τους στα σόσιαλ μίντια.
Σε κάθε περίπτωση η λογική της Κουμουνδούρου δείχνει να κινείται στα όρια των fake news και της μισής αλήθειας σε μια απέλπιδα προσπάθεια να δημιουργήσουν αρνητικό κλίμα μέσα από περιπτώσεις που στην καλύτερη των περιπτώσεων θα αφορούσαν τρολ και ανώνυμους χρήστες του διαδικτύου.
Αποτελούν όμως την μοναδική διέξοδο τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διαθέτει πρόγραμμα και ένα σχέδιο αντιπολιτευτικό βάσει του οποίου θα κριθεί και από τους πολίτες. Το γεγονός αυτό αποτυπώνεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις και προκαλεί πανικό στα στελέχη του κόμματος που καταφεύγουν σε αναρτήσει και σχόλια μέσω σόσιαλ μίντια αναμένοντας να «βρει τον βηματισμό του», όπως λέει, ο Αλέξης Τσίπρας.