Ως πυλώνα ανάπτυξης, επενδύσεων, στήριξης της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής και εξυπηρέτησης των πολιτών, αντιμετωπίζει η κυβέρνηση την Τοπική και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, όπως δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, σε παρέμβασή του (μέσω Skype), στην εναρκτήρια συνεδρίαση της 3ης Ευρωπαϊκή Ακαδημίας Jean Monnet, που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου (15/07/19).
Παράλληλα ο κ. Θεοδωρικάκος περιέγραψε τις προτεραιότητες του νέου Υπουργείου Εσωτερικών και αναφέρθηκε και στις πρωτοβουλίες του ΥΠΕΣ για την αντιμετώπιση του προβλήματος της κυβερνησιμότητας που δημιούργησε σε Δήμους και Περιφέρειες η εφαρμογή της απλής αναλογικής 3η ευρωπαϊκή Ακαδημία Jean Monnet.
Είπε συγκεκριμένα:
«Νιώθω ιδιαίτερη χαρά που συμμετέχω, έστω και εξ αποστάσεως, στην 3η ευρωπαϊκή Ακαδημία Jean Monnet, στο συνέδριό σας.
Όπως ξέρετε μέχρι πριν από λίγες ημέρες δίδασκα στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου τόσο στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Διεθνών Σχέσεων όσο και στο Τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής.
Ένα Πανεπιστήμιο το οποίο κάθε χρόνο βελτιώνεται και εξελίσσεται. Το προσωπικό του πιστεύω ότι έχει πολύ θετική συμβολή και λειτουργεί πολλές φορές με καινοτομία, πραγματοποιώντας σύγχρονα εκπαιδευτικά προγράμματα. Δεν είναι τυπικό- και το υπογραμμίζω- ότι παρά τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζει η τριτοβάθμια εκπαίδευση στην πατρίδα μας υπάρχουν πολλά θετικά παραδείγματα και από τα περιφερειακά τμήματα τα οποία κρατούν ψηλά τον πήχυ της εκπαίδευσης και αξίζει να τα αναφέρουμε και να τα προβάλλουμε. Είμαι σίγουρος ότι σε αυτόν τον δρόμο θα συνεχίσει να πορεύεται το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.
Το Συνέδριό σας πραγματεύεται την Τοπική και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, το αντικείμενο που είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου Εσωτερικών. Του νέου Υπουργείου Εσωτερικών που έχει προκύψει από τη συνένωση του μέχρι πρόσφατα Υπουργείου Εσωτερικών με εκείνο της Διοικητικής Ανασυγκρότησης και αφορά το σύνολο της δημόσιας διοίκησης της χώρας.
Γνωρίζετε ότι για την κυβέρνησή μας η Τοπική και η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση αποτελούν πυλώνα ανάπτυξης, επενδύσεων, στήριξης της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής και ασφαλώς πυλώνα εξυπηρέτησης των πολιτών. Με βασικό στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής όλων των πολιτών, ώστε οι πολίτες να νοιώθουν την ανάγκη να δημιουργήσουν και να προσφέρουν πολύ περισσότερο στον τόπο τους.
Ο βασικός μας στόχος είναι η δημιουργία ενός κράτους αποτελεσματικού το οποίο θα είναι φιλικό στον πολίτη. Θα σέβεται τα χρήματα των φορολογουμένων, θα δρα και θα λειτουργεί με απόλυτη διαφάνεια και θα προσφέρει μέσα από όλο αυτό καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες.
Αυτό για να το πετύχουμε χρησιμοποιούμε τρεις άξονες:
1. Την απλούστευση των διαδικασιών μέσα από την ηλεκτρονική διακυβέρνηση.
2. Την συνεχή αξιολόγηση και
3. Την αξιοκρατία, στην πολιτική επιλογής των ανθρώπων στις υπεύθυνες θέσεις αλλά και στο σύνολο της εργασίας και της δημιουργίας του δυναμικού που ασχολείται στην αυτοδιοίκηση.
Σε αυτή την προσπάθειά έχουμε απόλυτη ανάγκη σύμμαχοί μας να είναι όλοι οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα.
Είμαστε όλοι από την ίδια πλευρά του λόφου. Και αυτό ισχύει ιδιαίτερα και για τους αιρετούς της αυτοδιοίκησης αλλά και για τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ και στις Περιφέρειες.
Ένα σύγχρονο κράτος πρέπει να στελεχώνεται από εργαζομένους στο δημόσιο που θα αξιολογούνται διαρκώς, γιατί πρώτα από όλα οι ίδιοι επιθυμούν να βελτιώνουν την απόδοσή τους. Επιθυμούν να τους το αναγνωρίζει και η κοινωνία και το κράτος.
Γνωρίζουν ότι το κράτος είναι αρωγός στη δική τους προσπάθεια για συνεχή βελτίωση. Μια βασική στόχευση που έχει η κυβέρνηση της ΝΔ είναι να ξεκαθαριστούν πλήρως οι αρμοδιότητες μεταξύ των δύο βαθμών Αυτοδιοίκησης, αλλά και του κράτους. Αλλά και ανάμεσά τους επίσης.
Γνωρίζετε ότι στη χώρα υπάρχει πολυνομία. Έχουν πραγματοποιηθεί εκατοντάδες νομοθετικές παρεμβάσεις στον «Κλεισθένη» και στον «Καλλικράτη» και η κατάσταση αυτή δημιουργεί συγχύσεις και αναποτελεσματικότητα στη δράση της αυτοδιοίκησης. Άρα οφείλουμε να αλλάξουμε τα δεδομένα. Οφείλουμε να απλοποιήσουμε το νομοθετικό πλαίσιο. Αυτό θα μας πάρει χρόνο και θα γίνει σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Ταυτόχρονα είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε πράξη και την φορολογική αποκέντρωση. Και όπως έχει δεσμευθεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πριν από τις εκλογές, στις προθέσεις της Κυβέρνησής μας είναι η απόδοση του ΕΝΦΙΑ στους δήμους. Αυτό φυσικά δεν μπορεί να συμβεί πριν από το 2021, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να το προωθήσουμε. Θα το προωθήσουμε σε συνεργασία με τους δήμους, με την Κεντρική Ένωση των Δήμων, ώστε να γίνει με τον κατάλληλο τρόπο και στην πράξη να ενισχύσει την αυτοτέλεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Στην προσπάθεια μας για την ενίσχυση της Αυτοδιοίκησης φυσικά δεν μπορεί να μείνει αμέτοχος ο ιδιωτικός τομέας. Προκαταλήψεις και ιδεοληψίες του παρελθόντος δεν μπορούν να χτίσουν το αύριο. Στη δική μας φιλοσοφία είναι η ενίσχυση των Συμπράξεων Δημοσίου- Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και είμαστε αποφασισμένοι αυτή την ιδέα να την προωθήσουμε και να την κάνουμε πράξη και στο χώρο της Αυτοδιοίκησης.
Είμαστε όμως υποχρεωμένοι πριν από όλα αυτά να αντιμετωπίσουμε ένα τεράστιο πρόβλημα που υπάρχει και στην Τοπική και στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση εξαιτίας της εφαρμογής της απλής αναλογικής και στους δύο αυτούς θεσμούς. Η εφαρμογή της απλής αναλογικής χωρίς την πρόνοια οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες που τελικά έχουν εκλεγεί να διαθέτουν πλειοψηφία στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια, δημιουργεί έναν τεράστιο κίνδυνο ακυβερνησίας, τον οποίο είμαστε απολύτως αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε αμέσως, ώστε οι νέες αρχές από την 1η Σεπτεμβρίου να είναι σε θέση να λειτουργήσουν κανονικά.
Πρόκειται λοιπόν να πραγματοποιήσουμε τη σχετική παρέμβαση. Για το σκοπό αυτό συναντώμαι με εντατικό ρυθμό με τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες της χώρας. Η κεντρική ιδέα είναι η ενίσχυση των επιτροπών -της οικονομικής επιτροπής και της εκτελεστικής επιτροπής- ώστε στις περιπτώσεις που τα Δημοτικά ή τα Περιφερειακά Συμβούλια δεν είναι σε θέση να πάρουν πλειοψηφικές αποφάσεις, να μπορούν εκείνα να διασφαλίσουν την πλειοψηφία που εκφράζει η παράταξη που κυβερνά τον Δήμο ή την Περιφέρεια.
Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι,
Πιστεύω ότι σε μια νέα εποχή για την αυτοδιοίκηση, η τριτοβάθμια εκπαίδευση, τα πανεπιστήμιά μας, και ιδιαίτερα το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου μπορούν να έχουν τη δική τους ξεχωριστή συμβολή. Μπορούν να συμβάλουν με συμβουλευτικές υπηρεσίες στους Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης, μπορούν να συμβάλουν με γεγονότα ανταλλαγής απόψεων και διαμόρφωσης νέων ιδεών, όπως είναι το συνέδριο που σήμερα πραγματοποιεί το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και κυρίως πιστεύω ότι μπορούν να συμβάλλουν με πολλές νέες ιδέες που θα αφορούν τις μορφές χρηματοδότησης των προγραμμάτων παρέμβασης στις τοπικές κοινωνίες και της ανταλλαγής σοβαρών εμπειριών που υπάρχουν σε διεθνές επίπεδο και οι οποίες είναι εξαιρετικά πολύ χρήσιμες να ληφθούν υπόψη και από εμάς.
Επομένως περιμένω με πολύ ενδιαφέρον τη συζήτηση που θα κάνετε και τα πορίσματά σας, έχοντας την πεποίθηση ότι το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου θα παίξει πολύ σημαντικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια.
Με αυτές τις σκέψεις θέλω ξανά να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση και να πω ένα ευχαριστώ στο Πανεπιστήμιο στο οποίο διδάσκω τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια και στα δύο αυτά τμήματα και τα συγχαρητήριά μου σε όλους σας για το συνέδριο.
Καλή επιτυχία στις εργασίες της 3ης Ευρωπαϊκής Ακαδημίας».