Ήταν λυπηρό γεγονός ο πυροβολισμός του 16χρονου τσιγγάνου που έφυγε χωρίς να πληρώσει τα 20 ευρώ της βενζίνης που έβαλε στο αμάξι του. Ωστόσο δεν ξέρουμε υπό ποιες συνθήκες έγινε, αν όντως στην προσπάθειά του να διαφύγει περνούσε με κόκκινο τους σηματοδότες θέτοντας σε κίνδυνο τυχόν διερχόμενους εποχούμενους (και τότε θα μιλούσαμε αλλιώς) ή αν προσπάθησε να διεμβολίσει τους αστυνομικούς που τον καταδίωκαν, με αποτέλεσμα κάποιος από την ομάδα να πυροβολήσει.
Χωρίς να είναι γνωστές οι συνθήκες του πυροβολισμού, είναι φυσικό κάποιες ακραίες ομάδες να θεωρούν ότι οι αστυνομικοί δεν έχουν άλλο ρόλο παρά να καταπιέζουν, να δέρνουν και να σκοτώνουν. Ωστόσο όταν παρόμοιες απόψεις εκφράζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που φιλοδοξεί να ξαναγίνει κυβέρνηση, υπάρχει συστημικό πρόβλημα στην πολιτική του λογική.
Όπως συστημικό πρόβλημα υπήρχε σε όλες του τις ενέργειες της τελευταίας δεκαετίας, που οι καλοδιάθετοι, και άσχετοι από την λογική ΣΥΡΙΖΑ, τα χαρακτηρίζουν ως λάθη του. Δεν είναι λάθη, είναι η έμπρακτη εξωτερίκευση της κοσμοθεωρίας του και της αντίληψής του για την πολιτική. Και μία από τις πτυχές αυτής είναι ότι δεν δεσμεύεται από ηθικές αρχές. Αυτά είναι για τους μικροαστούληδες της πολιτικής, που δεν ταιριάζουν σε «δρακογενιάς βλαστούς» κατά πως έλεγε το ποίημα του Στέλιου Παππά, πατρός του Νίκου.
Με αφορμή το γεγονός του πυροβολισμού, ο εκπρόσωπος τύπου Νάσος Ηλιόπουλος, έγραψε: «Αστυνομικός του έριξε σφαίρα στο κεφάλι. Μια σφαίρα για 20 ευρώ»! Δεν διέφερε από γνωστές στα σόλιαλ μίντια αναρχικές περσόνες, που ο ένας έγραψε «Σφαίρα στο κεφάλι ενός 16χρονου παιδιού για καύσιμα αξίας 20 ευρώ». Και ο άλλος «Η βενζίνη ήταν ακριβή. Σήμερα το κράτος αποφάσισε ότι είναι ακριβότερη από την ανθρώπινη ζωή».
Οι δύο τελευταίοι δεν είναι σίγουρο ότι κάνουν απλή προπαγάνδα. Το πιο πιθανό είναι να τα πιστεύουν, δεδομένο ότι ιδεολογικά γι’ αυτούς, η αστυνομία ως κατασταλτικό όργανο του κράτους, είναι ο υπαρξιακός τους εχθρός. Όμως ο εκπρόσωπος ενός κόμματος που θέλει να γίνει κυβέρνηση θα πρέπει να σεμνύνεται, να μην διαστρέφει τόσο την πραγματικότητα. Γιατί δεν ξέρουμε τι ακριβώς συνέβη, η κοινή λογική λέει ότι δεν τον πυροβόλησαν για τα 20 ευρώ, αλλά μετέπειτα κατά τη διάρκεια εμπλοκής, τις συνθήκες της οποίας δεν γνωρίζουμε, και ελπίζουμε να τις διαλευκάνει η Δικαιοσύνη -και μόνο η Δικαιοσύνη, όχι κάποια εσωτερική ΕΔΕ.
Η φράση όμως «μια σφαίρα για 20 ευρώ», σημαίνει ότι είχαν εναλλακτική (που ενδεχομένως να είχαν αλλά δεν το ξέρουμε) αλλά για να τον τιμωρήσουν για τα 20 ευρώ τον πυροβόλησαν! Αν νομίζουν ότι αυτό τους προσδίδει εικόνα σοβαρότητας, κυβερνησιμότητας και εμπιστοσύνης του κόσμου, πάλι λάθος ανάγνωση κάνουν. Αλλά είπαμε, αυτοί είναι.
Το μήνυμα το είχε δώσει ο Τσίπρας, που σε κρεσέντο λαϊκισμού δήλωσε: «Αν κλέβεις σπίτια μπορείς να γίνεις βουλευτής της ΝΔ, αν κλέψεις 20 ευρώ μπορείς να βρεθείς με σφαίρα». Το λέει χωρίς αναστολές, τη στιγμή που το συγκριμένο «κλέψιμο» αυτός το θέσπισε. Επί πρωθυπουργίας του νομοθετήθηκε η πώληση των κόκκινων δανείων σε ξένα funds.
Τέλος, όσον αφορά τους τσιγγάνους, δεν είναι μόνο ευπαθής ομάδα. Ευπαθής ήταν ώσπου εξαιτίας αυτής της ιδιότητάς τους το κράτος άρχισε να δείχνει ανοχή στην παραβατικότητά τους. Και η αρχική ανοχή φέρνει μεγαλύτερη παραβατικότητα.
Δεν είμαστε ικανοί να… δώσουμε οδηγίες για την αντιμετώπιση του προβλήματος, ούτε όμως πιστεύουμε ότι η άμεση σκληρή καταστολή θα φέρει αποτέλεσμα. Χρειάζεται σχεδιασμός για μακρόχρονη στρατηγική ένταξης στην ελληνική κοινωνία, στρατηγική με πολλές πτυχές. Και αυτό όντως είναι υποχρέωση και ευθύνη ενός «επιτελικού κράτους».
Δεν είναι άλλη φυλή οι τσιγγάνοι των Βαλκανίων, που λίγο πολύ είναι ενταγμένοι στις κοινωνίες των βαλκανικών κρατών, απολαμβάνουν τα δικαιώματα και ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους ως πολίτες των κρατών τους (και θα εκπλαγούν οι ερευνητές αν σκύψουν στο πρόβλημα και διαπιστώσουν ότι στην Ελλάδα μετακόμισαν και τσιγγάνοι των Βαλκανίων ακριβώς λόγω της παντελούς ατιμωρησίας...).