Ύποπτα φειδωλή η Κουμουνδούρου, στις 109 λέξεις που χρησιμοποιήθηκαν στην ανακοίνωσή της, ανερυθρίαστα μιλάει για πρωτοφανή παρέμβαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη στη δικαιοσύνη.
Η Δικαιοσύνη στο πολιτικό παιχνίδι και ο Τζανερίκος
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Η Δικαιοσύνη στο πολιτικό παιχνίδι και ο Τζανερίκος

Ύποπτα φειδωλή η Κουμουνδούρου, στις 109 λέξεις που χρησιμοποιήθηκαν στην ανακοίνωσή της, ανερυθρίαστα μιλάει για πρωτοφανή παρέμβαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη στη δικαιοσύνη.

Η μεγάλη εικόνα από το σήριαλ Τζανερίκου που ενέσκηψε με πρωταγωνιστή τον παραιτηθέντα αρεοπαγίτη, αντανακλάται στην προειδοποίηση που απηύθυνε προ ημερών η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων. Απέναντι από τη διαχρονική ντιρεκτίβα του θεσμικού φορέα των λειτουργών τη Θέμιδας, να μην γίνει η δικαιοσύνη μέρος του πολιτικού παιχνιδιού, έχει μεθορμίσει ανοιχτά εδώ και μερικά εικοσιτετράωρα ο πρώην Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου.

Η συρροή των ενεργειών του και καταφερόμενος επί δικαίους και αδίκους, περισσότερο στρέφει τους προβολείς στην αρνητικά πτυχή άλλων κινήτρων, παρά στο αξιακό φορτίο που ο πρώην εισαγγελεύς του ανωτάτου δικαστηρίου υποστηρίζει ότι εμφορείται ο σκοπός του. Η υπενθύμιση άλλωστε τον συναδέλφων του για τον τρόπο που διεξάγεται ο διάλογος ανάμεσα στη δικαιοσύνη και στην εκτελεστική εξουσία είναι δηλωτική του σφάλματος που ώρα με την ώρα μεγεθύνεται ο αντίκτυπος του, με υπαιτιότητα του ίδιου του κ. Τζανερίκου.

Εκών – άκων, ο μέχρι πρότινος, ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός, δεν τροφοδοτεί με πρώτη ύλη έναν γόνιμο και θεσμικό διάλογο που αφορά στη διαφύλαξη του κύρους της δικαιοσύνης αλλά με εύφλεκτα συστατικά μια προεκλογική αντιπαράθεση. Για την ακρίβεια ενσωματώνει την περίπτωση του σε αυτή, προβάλλοντας μάλλον άτσαλα και την όχθη στην οποία βρίσκεται, έστω και εάν διακατέχεται από έλλειψη εγκράτειας στις παρορμήσεις. Το μέτωπο με την κυβέρνηση που φιλοτεχνεί εδώ και μερικά εικοσιτετράωρα ο αξιότιμος κ. Τζανερίκος πάνω στον καμβά της ρύθμισης για το κόμμα Κασιδιάρη, εκπέμπει μια επιμέλεια που παραπέμπει σε προετοιμασία.

Το ζητούμενο όμως είναι ότι επιτυγχάνει ένα ουσιαστικότερο πλήγμα από εκείνο που ενδεχομένως ο ίδιος επιδιώκει ως προστασία της τραυματισμένης αξιοπιστίας του ή του τρωθέντος γοήτρου του για την σταδιοδρομία. Επισκιάζει μια κορυφαία στιγμή για την αρμονική συμπόρευση των τριών εξουσιών απέναντι στο φάντασμα του νεοναζισμού και ρίχνει περισσότερο νερό στο μύλο της αμφισβήτησης για τη δικαιοσύνη που εκπορεύεται από τις προεκλογικές στοχεύσεις κάποιων κομμάτων και επιτάθηκε μετά την εμπλοκή ενός πρώην δικαστικού με την ηγεσία του κόμματος Κασιδιάρη.

Η αναταραχή που προκαλεί ο κ. Τζανερίκος αναζωογονεί την προεκλογική υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ που με το σύνθημα δικαιοσύνη παντού, θεωρεί ότι δικαιούται να ομιλεί για παρεμβάσεις στη Θέμιδα. Ύποπτα φειδωλή η Κουμουνδούρου, στις 109 λέξεις που χρησιμοποιήθηκαν στην ανακοίνωσή της, ανερυθρίαστα μιλάει για πρωτοφανή παρέμβαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη στη δικαιοσύνη, παρά τη «ρετσινιά» της διπλής καταδίκης των κυρίων Παππά και Παπαγγελόπουλου από το Ειδικό Δικαστήριο.

Την αντίληψη του ΣΥΡΙΖΑ για τη δικαιοσύνη και το ρόλο της στην ασφάλεια της κοινωνίας και την προστασία των πολιτών, αναδεικνύουν και οι πολιτικές της διακυβέρνησης του. Αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα που έγιναν λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές του 2019, αποδυναμώνοντας το νομοθετικό οπλοστάσιο δικαστών και εισαγγελέων. Βιαστής ανηλίκου με την εφαρμογή του νόμου που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ απειλείτο με μεγίστη προβλεπόμενη ποινή κάθειρξης των 15 ετών και θεμελίωνε δικαίωμα υφ όρον απόλυσης στα 6 έτη πραγματικής έκτισης και δικαίωμα λήψης τακτικής άδειας στα 4,5 έτη με ο,τι αυτό συνεπάγεται για την προστασία της ανηλικότητας και της κοινωνίας από ένα τέτοιο αδίκημα, από μια τέτοια παραβατική πράξη.

Με τις διαδοχικές τροποποιήσεις που έγιναν από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, ο βιαστής ανηλίκου τιμωρείται πλέον μόνο με ποινή ισόβιας κάθειρξης, θεμελιώνει δικαίωμα αποφυλάκισης, το οποίο εναπόκειται στην κρίση του δικαστικού συμβουλίου, μετά από 18 έτη πραγματικής έκτισης.

Ακόμη ο εμπρησμός δάσους υποβαθμίστηκε από κακούργημα σε πλημμέλημα ενώ με τις αλλαγές που έγιναν στον Ποινικό Κώδικα από τη Νέα Δημοκρατία προβλέφθηκε ότι το αδίκημα του εμπρησμού στα δάση θα τιμωρείται μόνο ως κακούργημα που επισύρει ποινή πρόσκαιρης κάθειρξης σε περίπτωση πρόκλησης κινδύνου και αποκλειστικά ισόβιας κάθειρξης σε περίπτωση πρόκλησης έστω και ενός θανάτου.

Με τις νομοθετικές «νάρκες» του ΣΥΡΙΖΑ η κατοχή και η χρήση βόμβας μολότωφ και άλλων εμπρηστικών ή εκρηκτικών μηχανισμών υποβαθμίστηκε σε πλημμέλημα. Πρόκειται για μια ενδεικτική παράθεση όσων στοιχειοθετούν την ιδεοληπτική προσέγγιση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στη δικαιοσύνη. Διότι κατά το διασκευσμένο σλόγκαν, νόμος είναι το δίκιο του ΣΥΡΙΖΑ.