Το φρικώδες, θρηνητικό τοπίο της Ουκρανίας έχει καταλαγιάσει εν πολλοίς τις αντιμαχίες στο εσωτερικό τοπίο του ΣΥΡΙΖΑ, ενόψει του συνεδρίου στις 14 ως 17 Απριλίου.
Ωστόσο, κάποιες ελαφρές και σποραδικές ριπές εκ του συστάδην, ακούγονται στην ατμόσφαιρα. Δεν αποκλείεται φυσικά οι ημέρες του συνεδρίου να μεταβληθούν σε πεδίο μάχης. Ήδη σποραδικά προειδοποιητικά πυρά υπήρξαν την εβδομάδα που πέρασε.
Η «Ομπρέλα (οι «53» και παλιά στελέχη, Βούτσης, Σκουρλέτης, Φίλης) εξωτερίκευσε τη συγκρότησή της καλώντας τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους, σε χαλαρή συζήτηση. Η είδηση δεν ήταν αυτά που είπαν, καθότι γνωστά (όχι εκλογή αρχηγού και Κ.Ε. από τη βάση, όχι σοσιαλδημοκρατικοποίηση), αλλά αυτή καθεαυτή η πρωτοβουλία. Για να εμφανιστούν προς τα έξω ως ιδιαίτερη πολιτική τάση, σημαίνει ότι δεν θα καταθέσουν τα όπλα, θα υπάρχουν ως οντότητα μάχης και μετά το συνέδριο.
Ο Τσακαλώτος την Πέμπτη μιλώντας στη Βουλή και αναφερόμενος στην ως συνήθως οργίλη καταγγελία Τσίπρα ότι η κυβέρνηση δίνει ψίχουλα, διαφοροποιήθηκε λέγοντας: «έχουμε ενεργειακή κρίση και ανακοινώθηκαν νέα μέτρα. Δεν θα μπω στη συζήτηση αν είναι ψίχουλα ή όχι. Όποια μέτρα γίνονται για να βοηθήσουν τον κόσμο που υποφέρει είναι καλό. Δεν θεωρώ ότι επαρκούν».
Ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου κατακρεούργησε το μύθευμα των αναγκαίων εκλογών που πάσαρε ο Τσίπρας στη Βουλή: «Σας εκλιπαρούμε: Εκλογές τώρα, τον Μάρτιο μην περιμένετε τον Μάιο. Θέλετε να αλλάξετε τον εκλογικό νόμο; Αλλάξτε τον. Εκλογικός νόμος που θα δίνει μπόνους στο δεύτερο κόμμα δεν μπορεί να υπάρξει. Γιατί δεύτερο κόμμα είστε»!.
Ο Κούλογλου τους συνέφερε από την ενθουσιαστική παραζάλη, λέγοντας ότι η ΝΔ προηγείται και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα παραμείνει δεύτερο κόμμα. Παράλληλα η πασοκογενής βουλευτής Νίνα Κασιμάτη, εκπροσωπώντας υποτίθεται το πατριωτικό ΠΑΣΟΚ (πατριωτικό ΠΑΣΟΚ και πήγε ΣΥΡΙΖΑ!), κατήγγειλε τον Πρωθυπουργό επειδή έκανε συνάντηση με τον Ερντογάν, τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκε επισήμως υπέρ της συνάντησης.
Στο εσωκομματικό τοπίο εμφανίστηκε και νέα κίνηση, η οποία φαινομενικά είναι αποστασιοποιημένη από τον Τσίπρα, αλλά κατ΄ ουσίαν αποτελεί φίλια δύναμη, συμπληρωματική της δικής του συσπείρωσης, αφού μεταξύ άλλων υπογράφει ο εκπρόσωπος τύπου Νάσος Ηλιόπουλος.
Αυτά τα αδιάφορα προσφέρει η επικαιρότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ, ένα κόμμα που πλέον έχει πάψει να ενδιαφέρει ως θέσεις και προτάσεις. Εξ ου και η στασιμότητά του. Συντηρείται στην ειδησεογραφία απλώς και μόνο γιατί κατέχει τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Περισσότερο κοινωνιολογικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα troll του στο twitter. Ανέκαθεν, αλλά και τώρα με αφορμή τον πόλεμο, εξακοντίζουν μίσος κατά οποιασδήποτε κανονικότητας, και φυσικά κατά των Ουκρανών.
Για παράδειγμα, οι Ναζί στην Ουκρανία πήραν στις εκλογές λιγότερο από 2%, αλλά για τα troll του ΣΥΡΙΖΑ όλοι οι Ουκρανοί είναι Ναζί, και φυσικά ο Εβραίος Ζελένσκι. Οπότε καλά τους κάνει ο Πούτιν!
Όχι, δεν τους δίνει τέτοια γραμμή η Κουμουνδούρου. Το πρόβλημα είναι ότι επί Τσίπρα, με την είσοδο στα μνημόνια από το 2010, εκπαιδεύτηκαν να εκπέμπουν μίσος. Και αφού ο Μητσοτάκης τάχθηκε υπέρ των Ουκρανών, είναι «λογικό» αυτοί να είναι υπέρ του Πούτιν!
Κατά τα άλλα ο Τσίπρας έδωσε συνέντευξη χθες στο «Βήμα» όπου απηύθυνε έμμεση έκκληση στο ΚΙΝΑΛ και τον Ανδρουλάκη για συμπόρευση. Ερωτηθείς είπε ότι «πεδίο σύγκλισης είναι για μας οι ανάγκες της κοινωνίας (βασικός μισθός, κοινωνικό κράτος, κράτος δικαίου, διαφανής διαχείριση δημοσίου χρήματος κ.α.).
Ο Ανδρουλάκης του απάντησε εμμέσως με την ομιλία του στην Κ.Ε. του κόμματος χθες. Αναφέρθηκε στην πίστη του ΚΙΝΑΛ «για μια ποιοτική δημοκρατία απέναντι στις αντιθεσμικές και αντιδημοκρατικές συμπεριφορές αριστερών και δεξιών δημαγωγών που δίνουν χώρο νομιμοποίησης στο μίσος, τον ρατσισμό και σε βίαιες συμπεριφορές».
Συμπλήρωσε, δείχνοντας της απόσταση που τον χωρίζει από τον ΣΥΡΙΖΑ: «Όπλο μας η δημοκρατία, η πρόοδος και ο ορθός λόγος που τοποθετεί τα ζητήματα στη δημόσια σφαίρα με έναν ρεαλιστικό τρόπο βάσει πραγματικών δεδομένων». Τo ΚΙΝΑΛ μοιάζει πόρτα κλεισμένη.