Του Αλέξανδρου Διαμάντη
Μια μέρα παράταση πήρε η συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, καθώς η διαδικασία θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη, αντί για την Τετάρτη που ήταν προγραμματισμένο, λόγω των εντάσεων της αντιπολίτευσης, προκειμένου να μιλήσουν περισσότεροι ομιλητές.
Με την έναρξη της συζήτησης ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος «έδειξε» την τακτική του ΣΥΡΙΖΑ. «η πρώτη αναθεωρητική Βουλή έχει αρμοδιότητα να προσδιορίσει την ανάγκη αναθεώρησης συγκεκριμένων διατάξεων… Δεν μπορεί να είναι απολύτως χωρίς καμία κατεύθυνση η απόφαση της πρώτης προτείνουσας Βουλής και άλλα να λέει στην πρώτη Βουλή κι άλλη στη δεύτερη», τόνισε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών. Από την πλευρά του ο εισηγητής της ΝΔ υπενθύμισε ότι ανάμεσα στις δύο Βουλές μεσολαβούν εκλογές και συνεπώς καθορίζεται η πλειοψηφία της επόμενης Βουλής. «Και η επόμενη Βουλή επιτελεί την αναθεώρηση της λαϊκής επιλογής», υπογράμμισε.
«Επαναλαμβάνω αμέσως, ότι θέση μας αποτελεί, πως η αναθεωρητική Βουλή δεν δεσμεύεται από τις λεγόμενες «κατευθύνσεις» της προτείνουσας. Και η πρακτική της εκάστοτε προτείνουσας Βουλής από τη δεκαετία του 1980, προσαρμόστηκε σε αυτή τη συνταγματική δεοντολογία. Οι επιτροπές της αναθεώρησης των προτεινουσών Βουλών με λακωνικότατο τρόπο έδιναν κάποιες κατευθύνσεις στις αναθεωρητικές Βουλές, αλλά οι Ολομέλειες της Βουλής με ονομαστική ψηφοφορία αποφάσιζαν μόνο για ειδικές διατάξεις και τίποτε περισσότερο», είπε με τη σειρά του ο Α. Λοβέρδος.
Ο αιφνιδιασμός της ΝΔ και η πασίδηλη μεθόδευση του ΣΥΡΙΖΑ
Σε μια διαρκή προσπάθεια να ποδηγετήσει τη Βουλή επιδίδεται ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η κυβερνητική πλειοψηφία επιμένει ότι η παρούσα Βουλή θα πρέπει να δεσμεύσει το περιεχόμενο των υπό αναθεώρηση άρθρων!
Ο αιφνιδιασμός της Νέας Δημοκρατίας με την ψήφιση της πρότασης της πλειοψηφίας, για την αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας με πρόωρες εκλογές, δημιούργησε νέα δεδομένα, με αποτέλεσμα ο ΣΥΡΙΖΑ τώρα να βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Στελέχη της ΝΔ εξηγούν ότι η υπερψήφιση του συγκεκριμένου άρθρου τους δίνει τη δυνατότητα να αποφασίσουν -ανάλογα με τις συνθήκες που θα έχουν διαμορφωθεί μετεκλογικά- εάν θα προχωρήσουν με την αναθεώρηση ή θα ξεκινήσουν από την αρχή, βάζοντας στο «παιχνίδι» και το άρθρο 16 για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.
Εφόσον, δηλαδή, ο ΣΥΡΙΖΑ «στήσει» πάλι παιχνίδι με την εκλογή του ΠτΔ το 2020, τότε η ΝΔ για να διαφυλάξει την κυβερνητική σταθερότητα, πιθανότατα θα προχωρήσει στην αναθεώρηση, καθώς θα απαιτούνται μόλις 151 βουλευτές. Η μεγάλη μάχη, πάντως, αύριο και μεθαύριο θα είναι σχετικά με το αν η παρούσα βουλή δεσμεύει την επόμενη αναφορικά με το περιεχόμενο.
Η κυβέρνηση, δια του αρμόδιου εισηγητή, Γιώργου Κατρούγκαλου έχει καταστήσει σαφές ότι θα πρέπει να αποφασιστεί τουλάχιστον η κατεύθυνση. Επικαλούμενος ο ΣΥΡΙΖΑ την απόφαση 11/2003 του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου υποστήριξε ότι η απόφαση αυτής της Βουλής είναι δεσμευτική, την ώρα που από τη ΝΔ υπογραμμίζουν ότι κάτι τέτοιο είναι «καινοφανές και αστήρικτο»! Σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται να κινηθεί η διήμερη συζήτηση, με την ΝΔ να προσπαθεί να αποδείξει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «περιφρονεί τον λαϊκό παράγοντα», αφού εάν η παρούσα Βουλή είναι δεσμευτική, τότε η επόμενη πλειοψηφία (που θα διαμορφωθεί κατόπιν εκλογών) δεν θα έχει… λόγο!
Σε κάθε περίπτωση, εκτός του άρθρου 32 η ΝΔ έχει ψηφίσει στην Επιτροπή Αναθεώρησης και την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για το άρθρο 86 και την κατάργηση της αποσβεστικής προθεσμίας για την ποινική ευθύνη των υπουργών, καθώς επίσης και το άρθρο 62 για τον περιορισμό της βουλευτικής ασυλίας μόνο για αδικήματα που τελέστηκαν κατά την άσκηση των καθηκόντων, όπως και το άρθρο 101Α για την συγκρότηση των ανεξάρτητων αρχών παρά τις επιμέρους διαφοροποιήσεις.
Να σημειωθεί ότι υπάρχει συμφωνία να περιοριστεί η απαιτούμενη πλειοψηφία ανάδειξης των μελών των ανεξάρτητων αρχών σε 3/5 από 4/5 που ισχύει, αλλά η ΝΔ επιθυμεί τη συμμετοχή μιας ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής που θα αποφασίζει κι όχι η Διάσκεψη των Προέδρων. Από την πλευρά του το κυβερνών κόμμα στήριξε την πρόταση της ΝΔ για αναθεώρηση του άρθρου 68 για το δικαίωμα της μειοψηφίας με 2/5 να συστήνει εξεταστικές επιτροπές, όπως και το άρθρο 96 για την εξομοίωση των στρατιωτικών με τους τακτικούς δικαστές.