Του Γιάννη Κ. Τρουπή
Απαρχή εξελίξεων και πρωτοβουλιών εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρείται η προσωπική δήλωση σε υψηλούς τόνους του Κυριάκου Μητσοτάκη, με αφορμή τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ώρες στο χώρο της Δικαιοσύνης γύρω από την υπόθεση της Novartis.
Ο κ.Μητσοτάκης προχώρησε σε αυτή τη δημόσια τοποθέτηση, δίνοντας το στίγμα του, εντοπίζοντας μία σειρά παρατυπιών σε ένα εξαιρετικά κρίσιμο ζήτημα, όπως είναι η διάκριση των εξουσιών, δείχνοντας προς την κατεύθυνση της συνταγματικής «αταξίας».
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε πως :
- Απειλείται ευθέως η διάκριση των εξουσιών στη χώρα,
- Είναι ανεπίτρεπτο σε ένα Κράτος Δικαίου εν ενεργεία υπουργός να απειλεί ονομαστικά εισαγγελείς (φωτογραφίζοντας τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας),
- Είναι απαράδεκτο σε ένα Κράτος Δικαίου να χαρακτηρίζεται από την Δικαιοσύνη προστατευόμενος μάρτυρας πρόσωπο που βαρύνεται με κατηγορίες, ενώ ο νόμος ρητά το απαγορεύει,
- Χαρακτήρισε τα όσα γίνονται το τελευταίο διάστημα ως «επιχειρούμενη θεσμική εκτροπή» και κάλεσε όλα τα δημοκρατικά κόμματα να ενεργήσουν ώστε να την αποτρέψουν από κοινού.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές η δημόσια παρέμβαση Μητσοτάκη μόνο τυχαία δεν είναι, αφού εντάσσεται σε ένα πλέγμα στοχευμένων κινήσεων , οι οποίες αναμένονται να λάβουν χώρα το επόμενο διάστημα.
Παρότι τελικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθούν μέχρι σήμερα, δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα να υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση των αντιδράσεων με επίκεντρο τη διασφάλιση της διάκρισης των εξουσιών.
Στο πλαίσιο αυτό ο κ.Μητσοτάκης έχει στη διάθεσή του μία σειρά κινήσεων όπως τη δυνατότητα να φέρει το θέμα στο κοινοβούλιο, μέσα από μία προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη βουλή ή ακόμα και να ζητήσει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας , ο οποίος εκ του συντάγματος είναι ο θεματοφύλακας του πολιτεύματος. Παράλληλα η επιλογή του προέδρου της ΝΔ να διεθνοποιήσει το θέμα με ένα αγγλικό tweet, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να θέσει το ζήτημα της εμπλοκής της κυβέρνησης στον ευαίσθητο τομέα της δικαιοσύνης στην συνάντησή που πιθανότητα θα έχει με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα, την επόμενη εβδομάδα.
Την ίδια ώρα, θέμα συνταγματικής «αταξίας» θέτει η αξιωματική αντιπολίτευση και με αφορμή την πρόθεση του κ.Τσίπρα να προχωρήσει στην συγκρότηση κυβέρνησης μειοψηφίας, στην περίπτωση που οι ΑΝΕΛ αποχωρήσουν από τον κυβερνητικό συνασπισμό.
Συνομιλητής μάλιστα του κ.Μητσοτάκη δεν έκρυβε την έκπληξη του για μία τέτοια εξέλιξη: «Έχει ξανασυμβεί στην μεταπολίτευση να ισχυρίζεται μια κυβέρνηση ότι θα παραμείνει στην καρέκλα της εξουσίας με την ανοχή των πολιτών; Και τί άλλη απόδειξη χρειάζεται για να καταλάβουν όλοι οι πολίτες ότι η χώρα ζει πια σε μια θεσμικά πρωτοφανή κατάσταση με μια κυβέρνηση που καταρρέει και παρόλα αυτά έχει το θράσος να δηλώνει ότι θα παραμείνει στην εξουσία για λίγους ακόμη μήνες ακόμη κι αν χάσει τη δεδηλωμένη;»
Μην ξεχνάμε ότι ο κ.Παυλόπουλος στις 21 Σεπτεμβρίου 2015 έδωσε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Αλέξη Τσίπρα, αφού πρώτα ο σημερινός πρωθυπουργός διαβεβαίωσε τον ανώτατο πολιτειακό άρχοντα ότι απολαμβάνει της στήριξης των ΑΝΕΛ, έχοντας δηλαδή την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Τί γίνεται όμως στην περίπτωση που ο ένας από τους δύο κυβερνητικούς εταίρους (ΑΝΕΛ) αποχωρήσει;
Προφανώς και τα πολιτικά (όχι συνταγματικά) δεδομένα αλλάζουν, μια και η εντολή που έλαβε ο κ.Τσίπρας από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας ουσιαστικά παύει να ισχύει.
Το ερώτημα λοιπόν που ενδέχεται να τεθεί σε μερικές εβδομάδες θα είναι πρωτίστως πολιτικό και λιγότερο νομικό.
Προφανώς και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει τυπικά την αρμοδιότητα να πράξει κάτι επ'' αυτού. Ως θεματοφύλακας όμως του πολιτεύματος και ανώτατος πολιτειακός άρχοντας θα πρέπει σε πολιτικό επίπεδο να δώσει το στίγμα του, με τρόπο που εκείνος ασφαλώς γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα μας...
Φωτογραφία: Intimenews