Μετά το πολυεπίπεδο στραπάτσο στην υπόθεση των παρακολουθήσεων, αλλά πρωτίστως την υποσκέλιση σε θεσμικό επίπεδο από τις πρωτοβουλίες που ξεδιπλώθηκαν σταδιακά από την κυβέρνηση, η Κουμουνδούρου αναζητά νέα «γρανάζια» για την προπαγανδιστική «μηχανή» της.
Έσχατο παράδειγμα συνιστούν οι κατευθυνόμενες διαρροές πως δήθεν η κυβέρνηση έχει στα σκαριά ακόμη μια θεσμική εκτροπή. Και αυτή τη φορά, κατά τους συγγραφείς των ευφάνταστων «σεναρίων», η πραξικοπηματική παρέμβαση ξεκινά από την Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών. Και αυτή τη φορά ως πρωταγωνιστές, κατά τους αδέκαστους και άσπιλους προστάτες της συνταγματικής νομιμότητας, εμφανίζονται τα ίδια πρόσωπα.
Τα αντιπολιτευτικά ένστικτα, χωρίς φυσικά κανένα τεκμήριο, αλλά τα «άσφαιρα όπλα» των αστήριχτων ισχυρισμών, επιχειρούν να εμπλέξουν τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, Παναγιώτη Πικραμμένο, αλλά και τον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη, στο υποτιθέμενο νομικό «σαφάρι» που στόχο έχει να εκπαραθυρώσει τον επικεφαλής της ανεξάρτητης αρχής, γιατί αντιτάχθηκε στο κυβερνητικό σχέδιο συγκάλυψης των υποκλοπών.
Αυτή θα είναι η υποτιθέμενη «ποινή», που φαντασιώνονται οι θιασώτες του ελέγχου των αρμών της εξουσίας, την οποία επεξεργάζεται – κατά τους ίδιους νοσηρούς εγκεφάλους – η κυβέρνηση για τον Πρόεδρο της ΑΔΑΕ, Χρήστο Ράμμο. Μπροστάρης στη νέα καταγγελτική φάση, στην οποία δείχνει να έχει περάσει ο αντιπολιτευτικός οίστρος, ο Νίκος Φίλης που υποστήριξε πως το «επιτελικό κράτος» εξελίσσεται σε άντρο συνωμοσιών που πλήττουν βάναυσα τη Δημοκρατία. «Πόσο μακριά βρισκόμαστε από μια παραθεσμική κατάσταση που θυμίζει ολοένα και περισσότερο χούντα με κοινοβουλευτικό μανδύα;»
Αυτή η «αποκάλυψη» βέβαια συνιστά τον καλύτερο αντιπερισπασμό από το κοινοβουλευτικό φιάσκο του ΣΥΡΙΖΑ, η ηγετική ομάδα του οποίου εξακολουθεί να χορεύει στα νταούλια των συνιστωσών. Το «παρών» στην τροπολογία για το Market Pass μακραίνει τον κατάλογο με τις κοινοβουλευτικές κυβιστήσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Είναι δε, πλούσια σε παρασκήνιο και ενδεικτική της επίδειξης εσωκομματικής δύναμης των «καρικατούρων» όπως τις έχει αποκαλέσει ο Αλέξης Τσίπρας.
Καταρχάς όπως λέγεται από τις κακιές, κοινοβουλευτικές γλώσσες, αρχίζει και δημιουργείται ένα μοτίβο. Η αλλαγή στάσης μόνο ως ριμέικ της κωλοτούμπας με την εφάπαξ ενίσχυση των 600 ευρώ στο μάχιμο προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας καΙ του Λιμενικού Σώματος μπορεί να καταγραφεί. Άλλωστε, ανήμερα της ψήφισης της τροπολογίας είχε προηγηθεί συνάντηση στο γραφείο του Αλέξη Τσίπρα στην οποία είχε αποφασιστεί η θετική στάση του ΣΥΡΙΖΑ.
Τα μηνύματα όμως εντός της Ολομέλειας, όπως εγκαίρως είχε δημοσιεύσει το Liberal.gr, έδειχναν ότι στον ΣΥΡΙΖΑ ταλανίζονταν από τις εσωκομματικές πιέσεις. Δεν ήταν τυχαίες οι φλογερές αναφορές του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Πάνου Σκουρλέτη, αλλά ούτε και ασύνδετοι οι «πανηγυρισμοί» στους διαδρόμους πέριξ της αίθουσας της Ολομέλειας που καταγράφηκαν μετά την ψηφοφορία.
Ως φύλλο συκής χρησιμοποιήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ ένα άρθρο της τροπολογίας που ήταν ήδη γνωστό 22 ώρες πριν από την ψήφισή της αλλά και στην ονομαστική ψηφοφορία στην οποία οι υπολογισμοί απελπισίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναζήτησαν το κοινοβουλευτικό οξυγόνο.