Με τον Αλέξη Τσίπρα να κατοχυρώνει το πολιτικό του… μέλλον για την επομένη των εκλογικών αναμετρήσεων που έρχονται και τους λογαριασμούς στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ να παραμένουν ανοιχτοί, το συνέδριο έφερε στο προσκήνιο το θέμα της προοδευτικής κυβέρνησης ως προς το σκέλος με το ποιοι θα είναι αυτοί που θα λάβουν μέρος αν το αφήγημα γινόταν κάποια στιγμή πραγματικότητα. Την απάντηση έδωσε ο Παύλος Πολάκης στέλνοντας και τα σχετικά μηνύματα προς τον αρχηγό του.
Το κατά Τσίπρα «ιστορικό συνέδριο» δύσκολα θα μπορούσε να ανταποκριθεί σε αυτόν τον χαρακτηρισμό. Άλλωστε από τη στιγμή που έθεσε το θέμα της εκλογής αρχηγού από τη βάση έδειξε ότι στόχος του ήταν να κατοχυρώσει το πολιτικό του μέλλον και να αποφύγει ενδεχόμενες αμφισβητήσεις μετά από τις επικείμενες ήττες στις εκλογικές μάχες που έρχονται.
Ανέδειξε όμως το χάσμα που υπάρχει μεταξύ των φυλών του ΣΥΡΙΖΑ, ειδικά μεταξύ των κληρονόμων της ριζοσπαστικής αριστεράς και των προεδρικών στους οποίους έχουν προστεθεί πασοκογενείς, γεφυροποιοί και λοιποί, υποστηρικτές πλέον της στροφής προς την κεντροαριστερά προκειμένου επιτευχθεί ο κεντρικός στόχος του σημερινού ΣΥΡΙΖΑ, η επαναφορά στις καρέκλες της εξουσίας. Και μάλιστα όπως προέκυψε το τετραήμερο που πέρασε, πάση θυσία.
Ο Τσίπρας εμφανίσθηκε να επιχειρεί να στριμώξει το ΚΙΝΑΛ και να ομνύει υπέρ μιας… προοδευτικής κυβέρνησης αλλά με τους δικούς του όρους. Δηλαδή
- Να είναι ο ίδιος πρωθυπουργός της όποιας κυβέρνησης συσταθεί
- Να υιοθετήσει το ΚΙΝΑΛ τις προγραμματικές του προτάσεις
- Να απομακρυνθούν όσοι έχουν ενοχλήσει τον ΣΥΡΙΖΑ και τη διακυβέρνησή του (οι αναφορές του στην υπόθεση Novartis φωτογράφιζαν συγκεκριμένα πρόσωπα)
Απέφυγε, όπως έχει αποφύγει όλο το διάστημα που επικαλείται τη λεγόμενη προοδευτική κυβέρνηση που δύναται να προκύψει στις εκλογές με την απλή αναλογική με ποιους θα κυβερνήσει. Ποια θα είναι η dream team του. Και τι θα πράξει αν από την άλλη πλευρά τεθούν όροι όπως για παράδειγμα να απομακρύνει τους πιο στενούς του συνεργάτες. Στελέχη όπως ο Νίκος Παππάς και ο Παύλος Πολάκης. Η ο Χρήστος Σπίρντζης και άλλοι που αποτέλεσαν διαπρύσιους κήρυκες κατά του ΠΑΣΟΚ και κορυφαίων στελεχών του.
Το ενδεχόμενο αυτό έσπευσε να καλύψει ο Παύλος Πολάκης, μέσα από την τοποθέτησή του στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Εμφανίσθηκε σχετικά light στην τοποθέτηση του. Κάποιες ελάχιστες αιχμές κατά Τσακαλώτου και άλλων για την οικονομική πολιτική και τη δημοσιονομική προσαρμογή που ακολουθήθηκε μετά το τρίτο μνημόνιο των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, με μια αναφορά σε τράπεζες, μέσα ενημέρωσης και δικαιοσύνη (και για τα τρία αυτά ο Αλέξης Τσίπρας και στο κλείσιμο του συνεδρίου εμφανίσθηκε να ενστερνίζεται πλήρως της λογική του στενού του συνεργάτη).
Έστειλε όμως το μήνυμα του. Κυρίως προς τον Τσίπα στην περίπτωση που σκεφθεί να μην τον «αξιοποιήσει» αλλά και προς το ΚΙΝΑΛ στα στελέχη του οποίου επιτίθεται διαρκώς και σε υψηλούς τόνους, φτάνοντας στο σημείο να υποστηρίξει ότι αν δεν συμπράξουν με τον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι είτε «κολλημένα» είτε «πιασμένα».
Συγκαταλέγοντας τον εαυτό του στην ομάδα που «θα πλαισιώσει τον αρχηγό» δηλαδή τον Αλέξη Τσίπρα ώστε ως πρωθυπουργός να εφαρμόσει την πολιτική του, ξεκαθάρισε και ποιοι δεν θα είναι σε ένα ενδεχόμενο σχήμα. Αυτοί που κατά τον Παύλο Πολάκη αποδέχονται το γεγονός πως πρέπει να υπάρχει μια δημοσιονομική πολιτική ώστε να μην εκτροχιάζεται το κράτος.
Και δεν σταμάτησε εκεί, αφού δήλωσε πως αν τα άλλα κόμματα δεν δεχθούν αυτά που λέει ο επικεφαλής της Κουμουνδούρου και δεν συμπράξουν τότε πέραν του ότι θα είναι είτε «κολλημένα» είτε «πιασμένα» θα πρέπει να γίνουν δεύτερες εκλογές ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να αποκτήσει… αυτοδυναμία!
Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν πως ο Τσίπρας φοβάται τον Πολάκη. Και ότι η δυναμική του εντός του κόμματος ειδικά στους ακραίους που δημιουργούν και το σχετικό κλίμα είναι μεγάλη. Πέραν δέ ότι ουσιαστικά εκφράζει τη φωνή του προέδρου σε άλλους τόνους κάνουν λόγο και για ένα πρόσωπο που σίγουρα δεν θα επιτρέψει να τεθεί εκτός εξουσίας δεδομένου ότι πιστεύει και τα περί δεύτερης φοράς που θα είναι αλλιώς. Εξ ου και το σχετικό μήνυμα...