Για δεύτερη ημέρα συνεδριάζει η Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής που θα εξετάσει την Συμφωνία των Πρεσπών.
Κατά την έναρξη της συνεδρίασης, ο τομεάρχης Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος, επανέλαβε το αίτημα της Νέας Δημοκρατίας για δημοσιοποίηση της επιστολής παραίτησης του Νίκου Κοτζιά.
«Πιστεύουμε ότι σε αυτή την επιστολή περιλαμβάνονται πολιτικά γεγονότα και εκτιμήσεις που είναι απαραίτητα για την εκτίμηση της διαπραγμάτευσης. Και η ΝΔ επανέρχεται σήμερα ακριβώς για να τονίσει τη σημασία του αιτήματός της», σημείωσε ο κ. Κουμουτσάκος.
Παράλληλα, επισήμανε ότι η Επιτροπή Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας δεν μπορεί να συνεδριάζει για 2η ημέρα, χωρίς να έχουν κατατεθεί από την κυβέρνηση το ενοποιημένο συνολικό κείμενο του συντάγματος της γείτονος.
Δεν μπορεί η Επιτροπή να βασιστεί μόνο στις τροπολογίες χωρίς να έχει τη συνολική εικόνα του Συντάγματος, με το προοίμιο και όλα του τα άρθρα, είπε ο κ. Κουμουτσάκος και χαρακτήρισε αδιανόητο να γίνεται συζήτηση, σε ένα κενό.
«Ένα πολύ μεγάλο μέρος της δικής μας επιχειρηματολογίας διαχρονικά ήταν πως δεν φτάνει μόνο η αλλαγή του ονόματος, αλλά πρέπει αυτό να αλλάξει και στο Σύνταγμα για να υπάρχει βεβαιότητα δικαίου και βεβαιότητα αλλαγής. Δεν μπορεί να συζητάμε για 2η ημέρα στην Επιτροπή, χωρίς να έχουμε το Σύνταγμα» δήλωσε ο τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ..
Από την πλευρά του ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης, είπε ότι η Συμφωνία είναι το πρώτο βήμα και το επόμενο είναι οι πολιτικές ηγεσίες να πιέσουν για την πλήρη εφαρμογή της. «Η Συμφωνία είναι ισορροπημένη, εθνικά επωφελής, υπηρετεί την εθνική στάση και πρέπει να ψηφιστεί από το ελληνικό κοινοβούλιο», πρόσθεσε.
Στη χθεσινή πρώτη ημέρα κυριάρχησε το τοξικό κλίμα, διαδραματίστηκαν σκηνικά που ασφαλώς δεν στέκουν ενώπιον όχι μόνο της πολιτικής αλλά και της ανθρώπινης λογικής.
Κορυφαίο όλων, η σκηνή με τον μέχρι πρότινος κυβερνητικό εταίρο να κατακεραυνώνει το αποτέλεσμα των δικών του πολιτικών επιλογών και να φτάνει μάλιστα στο σημείο να χαρακτηρίσει το σημερινό υπουργικό συμβούλιο ως «κυβέρνηση αποστασίας».
Αναμφίβολα η επίθεση του Πάνου Καμμένου στην κυβέρνηση ξεχώρισε, ενώ το πρώτο 24ωρο συζήτησης είχε και «ολίγη» δόση αλχημείας, με τον πρόεδρο της Βουλής να επιχειρεί να δημιουργήσει μια τεχνητή πλειοψηφία υπέρ του «ναι» στην αρμόδια επιτροπή, επιστρατεύοντας μεθοδεύσεις που δεν έχουν επαναληφθεί ποτέ στο παρελθόν.