Του Γιάννη Σιδέρη
Τις συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς συνεχίζει σήμερα και αύριο ο Αλέξης Τσίπρας, αφού χθες συνάντησε τον συγκυβερνήτη του, Πάνο Καμμένο. Σήμερα συναντάται με τους κ.κ. Μητσοτάκη και Κουτσούμπα, καθώς και την κ. Φώφη Γεννηματά, ενώ αύριο θα δει τους κ.κ. Θεοδωράκη και Βασίλη Λεβέντη.
Είθισται σε τέτοιες συναντήσεις ο καλών να έχει έτοιμες τις προτάσεις του και να τις γνωστοποιεί στους συνομιλητές του, προκειμένου να λάβει τη γνώμη τους επί αυτών. Όμως ο κ. Τσίπρας ξεφεύγει της πεπατημένης και ενδεδειγμένης. Δεν προτίθεται να παρουσιάσει προτάσεις, αλλά «κάποιες σκέψεις», σε μια συνάντηση την οποία στελέχη του Μαξίμου την χαρακτήρισαν στο Liberal, απλώς ως «διερευνητική».
Αγεφύρωτα χάσματα
Ωστόσο η «διερεύνηση» είναι δεδομένο εκ των προτέρων ότι θα αναδείξει χάσματα. Αγεφύρωτα με τους κ. Μητσοτάκη και Κουτσούμπα, δυσκολογεφύρωτα με Γεννηματά, Θεοδωράκη και Λεβέντη.
Ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε μία οριακή στιγμή: Έχει υποστεί καθολική ήττα, έχοντας υποχωρήσει και αποδεχθεί τα μέτρα των δανειστών, προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση. Το φθινόπωρο έρχεται νέα «μάχη» για τα εργασιακά, οι δόσεις πλέον θα δίδονται επί τη αποδείξει εφαρμογής των μέτρων που απαιτούν οι δανειστές, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν καθοδική πορεία, αν και όχι επιταχυνόμενη, τα χρήματα που εκταμιεύτηκαν δεν επαρκούν για να επουλώσουν τις χαίνουσες πληγές της οικονομίας και το αδιατάρακτο μέλλον της κυβέρνησης, παρά τις διαβεβαιώσεις, δεν είναι δεδομένο.
Το τερπνόν μετά του ωφελίμου…
Έτσι, σε μια φυγή προς τα μπρος, ο κ. Τσίπρας στοχεύει να συνδυάσει το «τερπνόν μετά του ωφελίμου» –όπου τερπνόν λογίζεται η θέσπιση ενός αναλογικότερου εκλογικού συστήματος, το οποίο ταυτίζεται με τις διαχρονικές θέσεις τις αριστεράς περί απλής αναλογικής, και παράλληλα καταλαγιάζει και τις εσωκομματικές επικριτικές φωνές, με ένα μέτρο που έχει –κατά τη φράση της εποχής– «αριστερό πρόσημο».
Ωφέλιμο λογίζεται η πρόνοια ότι ένα αναλογικότερο σύστημα θα επιτρέψει στον ΣΥΡΙΖΑ να αποτελέσει βασικό κορμό μελλοντικών κυβερνήσεων είτε τώρα –στην απίθανη περίπτωση που συμπληρωθούν οι 200 ψήφοι και περάσει ο νόμος– είτε στις μεθεπόμενες εκλογές, τις οποίες στο Μαξίμου δεν τις βλέπουν και πολύ μακρινές! Άλλωστε, όπως είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Jean-Claude Juncker, προχθές στον πρωθυπουργό, η κυβέρνησή του δεν θα είναι η τελευταία, θα έρθουν και άλλες, γι' αυτό ας φροντίσει να τα έχει καλά μαζί τους!
Ο πρωθυπουργός έχασε την ευκαιρία
Προς το παρόν πάντως, με αυτούς που θα ήθελε… δεν τα έχει και τόσο καλά! Η Φώφη Γεννηματά δήλωσε ότι δεν θα κάνει τη χάρη στην κυβέρνηση να αποπροσανατολίσει τη συζήτηση από τα μεγάλα προβλήματα που έχει ο τόπος.
(Θεωρείται δεδομένο πως ένας ακόμη στόχος της εσπευσμένης και φαντασμαγορικής ανακοίνωσης των θεσμικών αλλαγών, την ημέρα της Δημοκρατίας, στοχεύει στον αποπροσανατολισμό από τα ζέοντα προβλήματα, και στη μετέπειτα καταγγελία της αντιπολίτευσης ότι δεν συναίνεσε σε αυτά τα προοδευτικά μέτρα)
Πάντως ο κ. Τσίπρας είχε την ευκαιρία και την απώλεσε. Όπως υπενθύμισε η κ. Γεννηματά, κατά τη συνάντηση των αρχηγών, 24 Ιουλίου πέρυσι (ΦΩΤ.), ετέθη το ζήτημα του εκλογικού νόμου: «Λέμε στον πρωθυπουργό: Έχεις 250 βουλευτές που στηρίζουν αυτήν τη στιγμή την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη. Γιατί δεν φέρνεις την αλλαγή του εκλογικού νόμου; Παρ΄ το απόφαση και θα σε στηρίξουμε».
Ηλίου φαεινότερον γιατί δεν έφερε την αλλαγή! Τότε προπορευόταν πλησίστιος και κομπορρημονών για τις Δημοκοπήσεις. Τώρα, η δεύτερη θέση φέρνει άλλες προτεραιότητες για τη διάσωση.
Παράλληλα οι πολιτικοί αρχηγοί δείχνουν να κατάλαβαν το παιχνίδι του, περί της «διερευνητικής» συνάντησης. Ερωτηθείσα η κ. Γεννηματά, τι θα προτείνει στον κ. Τσίπρα, απάντησε: «εγώ δεν θα προτείνω τίποτα στον κ. Τσίπρα. Εγώ θα πάω να τον ακούσω»…
(Φωτ.: Από τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά την Τρίτη 2 Φεβορυαρίου 2016)
Επίσης ο Σταύρος Θεοδωράκης δήλωσε σε συνέντευξη: «μπορούμε να φτάσουμε τόσο κοντά όσο να ακούσουμε τις προτάσεις του κ. Τσίπρα, αλλά όχι να συνεργαστούμε με μια τόσο κακή κυβέρνηση», ενώ σε άλλη συνέντευξή του δήλωσε «καχύποπτος», καθώς δεν γνωρίζει τι προτείνει η κυβέρνηση!
(Φωτ.: Στιγμιότυπο από την συνάντηση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον επικεφαλής του κόμματος «ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ», Σταύρο Θεοδωράκη, την Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015.)
Δεν βγαίνουν οι αριθμοί
Βέβαια οι προτάσεις των δύο κομμάτων δεν έχουν μεγάλες διαφορές, και πλησιάζουν αυτές τις κυβέρνησης, όπως έχουν διατυπωθεί από τον κ. Κουρουμπλή. Και τα δύο κόμματα τάσσονται υπέρ της διατήρησης του 3% για είσοδο στη Βουλή, και σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών (στο σπάσιμο της Β΄ Αθήνας διαφωνεί ο κ. Λεβέντης).
Το ΠΑΣΟΚ προτείνει μπόνους για όποιο κόμμα συγκεντρώσει άνω του 40% των ψήφων, ενώ το Ποτάμι προτείνει μπόνους 1 έδρα για κάθε 2% των ψήφων (π.χ. 40%, 20 έδρες).
Ωστόσο, όπως γράψαμε Σάββατο, είναι αρκετά δύσκολο έως αδύνατο να συγκεντρωθούν οι 200 ψήφοι ώστε να ισχύσει ο νόμος στις επόμενες εκλογές. Η Ν.Δ. από πολιτική στόχευση, και το ΚΚΕ από λόγους αρχής, δεν θα ψηφίσουν. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη διαθέτει 16 βουλευτές, το Ποτάμι 10, η Ένωση Κεντρώων 9. Ακόμη και αν ψήφιζαν δύο ανεξάρτητοι, προερχόμενοι από τα κυβερνητικά κόμματα (Παναγούλης, Νικολόπουλος), θα έλειπαν 10 ψήφοι. Θα ήταν παρακινδυνευμένο να τους έχει από τους 18 της ΧΑ.