Του Αλέξανδρου Διαμάντη
Έντονος προβληματισμός επικρατεί στην Κυβέρνηση εξαιτίας της κατάστασης που παρουσιάζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.
Ήδη τρεις τουλάχιστον βουλευτές έχουν εκφράσει τις επιφυλάξεις τους για την ψηφοφορία της Τετάρτης και ήδη έχει χτυπήσει συναγερμός τόσο στο Μαξίμου όσο και στο γραφείο του διευθυντή της Κ.Ο αν και στελέχη της αντιπολίτευσης σημειώνουν ότι αυτή η κατάσταση είναι εμφανίζεται κάθε φορά που υπάρχει ένα νομοσχέδιο τα τελευταία 3,5 χρόνια.
Μάλιστα υπενθυμίζουν ότι και παλαιότερα κυβερνητικοί βουλευτές απειλούσαν με καταψήφιση αλλά τελικά υπάκουσαν την κεντρική γραμμή, αφού διαφορετικά θα «έχαναν την καρέκλα».
Σήμερα πάντως στη Βουλή το χορό των ενστάσεων άνοιξε ο βουλευτής Φλώρινας του ΣΥΡΙΖΑ, Κωνσταντίνος Σέλτας ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι σκέφτεται να πει «όχι» στην εκποίηση του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.
«Εξασφαλίζεται το δημόσιο συμφέρον; Αυτό το ερώτημα θα καθορίσει και την στάση μας στην ψηφοφορία», αναρωτήθηκε με νόημα και εκτίμησε ότι «πρέπει να εξασφαλιστεί η ομαλή μετάβαση των εργαζομένων και η απρόσκοπτη εξασφάλιση της δωρεάν θέρμανσης στις αντίστοιχες περιοχές μετά την αποεπένδυση εντός ή εκτός εισαγωγικών».
«Καμία απόλυση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή» συνέχισε τονίζοντας πως «Αν δεν εξασφαλιστούν όλα αυτά δεν μπορούμε να μιλάμε για δίκαιη διαδικασία. Η ανταποδοτικότητα δεν μοιάζει αντικειμενική. Μέσα σε αυτή την διαδικασία που δρομολογείται πρέπει να αναρωτηθούμε τι κερδίζουμε και τι χάνουμε. Πρέπει να αναρωτηθούμε εάν εξασφαλίζεται το δημόσιο συμφέρον».
Και κατέληξε λέγοντας ότι «Αν οι νέες εταιρείες θα λειτουργήσουν προς όφελος των τοπικών κοινωνιών. Με όλα αυτά τα ερωτήματα θα προσέλθουμε στην ψήφιση του νομοσχεδίου και αυτά θα καθορίσουν την στάση μας».
Από την πλευρά του ο βουλευτής Κοζάνης Θέμης Μουμουλίδης (ΣΥΡΙΖΑ), τόνισε με νόημα πως δεν πρέπει να παραμείνει ανοιχτό κανένα «παραθυράκι» που θα αφήνει εκτεθειμένους τους εργαζόμενους, με τον Κωνσταντίνο Σέλτσα να προσθέτει ακόμη πως «ό,τι προβλέπει το νομοσχέδιο δεν μοιάζει αρκετό. Όλα αυτά πρέπει κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας να τα σκεφτούμε».
Παράλληλα, ο βουλευτής Κοζάνης, Γιάννης Θεοφύλακτος, απαίτησε ο νέος πόρος να είναι μεγαλύτερος του υφιστάμενου και συνδυασμένος με επιπλέον χρηματοδοτικά εργαλεία και διαμηνύοντας στον Υπουργό ότι σε κάθε περίπτωση δεν είναι αποδεκτό χαμηλότερο ποσό ή ποσοστό του σημερινού.
Τέλος, ο Γιώργος Δημαράς σε συνομιλία του με δημοσιογράφους εμφανίστηκε αρνητικός να στηρίξει τις προωθούμενες διατάξεις.