Του Γιάννη Σιδέρη
Το πρόβλημα της χώρας δεν είναι μόνο υποδομών αλλά και πολιτισμικό. Οι εφτά νεκροί στη Χαλκιδική ήταν η αφορμή και το μακάβριο ντεκόρ, για να αρχίσει η αντιμαχία στα social media, αρχής γενομένης από του οπαδούς του ΣΥΡΙΖΑ, που με τη Χαλκιδική βρήκαν ευκαιρία να συμψηφίσουν το Μάτι και τη Μάνδρα.
Τη χειρότερη εντύπωση έδωσε ο πρώην Πρωθυπουργός κ. Τσίπρας, και το κόμμα του.
Και οι δυο εξέφρασαν βέβαια τα συλλυπητήριά τους, αλλά ο πρώτος συμπλήρωσε «Αυτές οι στιγμές δεν είναι για πολιτική εκμετάλλευση. Τουλάχιστον εγώ δεν θα το κάνω ποτέ»! Μα διά της τεθλασμένης αυτό έκανε. Ηξερε ότι σε μια κυβέρνηση τριών ημερών δεν θα μπορούσε να αποδώσει ευθύνες για την θανάσιμη καταστροφή, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι αυτές υπάρχουν, μόνο που δεν τις εκμεταλλεύεται πολιτικά – όπως ας πούμε έκαναν οι άλλοι στο Μάτι!
Πιο ευκρινής στη μικρότητά της ήταν η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ. Πέραν των συλλυπητηρίων και της αναφοράς στην κλιματική αλλαγή, τόνισε: «Ελπίζουμε αυτή τα φορά η συζήτηση να γίνει με σοβαρότητα και νηφαλιότητα, χωρίς τις πολιτικές σκοπιμότητες που ζήσαμε στο παρελθόν (εννοεί τότε που τα troll του ΣΥΡΙΑ έγραφαν ότι στο Μάτι κάηκαν γιατί ήταν αυθαιρετούχοι), και συνεχίζει: «Άλλωστε, η Χαλκιδική, ως γνωστόν, δεν βρίσκεται στην Αττική, οπότε, ευτυχώς, αυτή τη φορά δεν θα ρίξουν στον περιφερειάρχη (όπως δηλαδή στη Δούρου) το ανάθεμα των ευθυνών για τις χαμένες ζωές»!
Ευτυχώς που δεν το πολιτικοποίησαν! Να υπενθυμίσουμε απλώς στον Πρωθυπουργό, στο Γραφείο Τύπου και τους πρόθυμους οπαδούς του διαδικτύου, ότι οι νεκροί της Χαλκιδικής δεν προήλθαν από μπαζωμένα ρέματα, ώστε να γίνει αντιπαραβολή η συμψηφισμός ευθυνών. Προήλθαν από μια πρωτόγνωρα βίαιη θύελλα.
Να θυμίσουμε επίσης ότι ουδείς τους απηύθυνε κατηγορία για την πυρκαγιά στο Μάτι, παρόλο που οι ίδιοι προσπάθησαν να την αποδώσουν αρχικά στην κλιματική αλλαγή και μετά σε σχέδια εμπρηστών. Η φωτιά ήταν αποτέλεσμα ενός ασυνείδητου (και εκ του αποτελέσματος ανεγκέφαλου) ηλικιωμένου.
Η κυβέρνησή τους δεν κατηγορείται για την φωτιά αλλά για τη διαχείρισή της, όπως τη μη έγκαιρη ειδοποίηση του πληθυσμού και την μη εκκένωση της περιοχής στο Μάτι. Παράλληλα ο πρώην Πρωθυπουργός κατηγορείται και για το απάνθρωπο θέατρο άγνοιας τη μοιραία βραδιά, ενώ και στον ΣΚΑΙ εξακολούθησε να ισχυρίζεται ότι δεν γνώριζε την ύπαρξη νεκρών. Παράλληλα ο ίδιος και κάποιοι υπουργοί του κατηγορούνται για τις στημένες συνεντεύξεις και τις παρουσιάσεις των δορυφορικών χαρτών, ώστε να πείσουν ότι οι νεκροί του ολοκαυτώματος ήταν θύματα πολλαπλών εστιών εμπρησμού.
Κατ' αναλογίαν η σημερινή κυβέρνηση θα κριθεί εάν διαπιστωθεί ολιγωρία και αδυναμία της να αντιμετωπίσει άμεσα τις συνέπειες της καταστροφής (οι πρώτες εντυπώσεις μάλλον έδειξαν καλά ανακλαστικά). Θα κριθεί επίσης μακροπρόθεσμα από τη διενέργεια ελέγχων, και κατά πόσο θα εφαρμόσει τον Οικοδομικό Κανονισμό, κατά πόσο θα αντιμετωπίσει τις προχειρότητες και τις αυθαιρεσίες σε βοηθητικές κατασκευές (π.χ. στέγαστρα) σε χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας του κόσμου, που εγκυμονούν κινδύνους για τη ζωή του.
Σύστημα 112
Μετά το ολοκαύτωμα του Ματιού η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και το αρμόδιο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ανακοίνωναν ότι λειτουργία της γραμμής του αριθμού εκτάκτων αναγκών «112», θα ετίθετο σε ισχύ στις αρχές του 2019.
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα της εποχής, είχε υπάρξει στις 18 Ιουλίου του 2018, αυστηρή επιστολή της Ευρωπαίας Επιτρόπου Μαρίγια Γκάμπριελ, στον αναπληρωτή υπουργό Νίκο Τόσκα, με την οποία καλούσε την ελληνική κυβέρνηση να ισχύσει άμεσα το «112», καθώς λόγω των ερχόμενων διακοπών οι Ευρωπαίοι πολίτες δεν θα ελάμβαναν άμεσα ειδοποίηση εάν τη χρειάζονταν.
Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, παρατηρώντας την κυβερνητική ολιγωρία επέμειναν, και ο επικεφαλής της αρμόδιας Διεύθυνσης Επικοινωνίας, Δικτύων, Ρομπέρτο Βιόλα, με επιστολή του στις 31 Ιανουαρίου 2019, καυτηρίαζε το γεγονός ότι η επιστολή της κας Γκάμπριελ δεν είχε απαντηθεί!
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η αρχική συμφωνία για την ενεργοποίηση του τριψήφιου αριθμού υπεγράφη τον Ιούλιο του 2010. Το έργο πέρασε από σαράντα κύματα. Ήταν ενταγμένο στο ΕΣΠΑ 2007-13, ο χρόνος πέρασε, τον Δεκέμβριο του 2016 ξαναεντάχτηκε στο πρόγραμμα 2014 -20, αλλά ακόμη δεν λειτουργεί.
Χθες η πρώην υπουργός ΠροΠο Ολγα Γεροβασίλη σε συνέντευξή της αιτιολόγησε την καθυστέρηση λέγοντας ότι το έργο ξεκίνησε με κακό σχεδιασμό και με προβληματική σύμβαση, και γι αυτό η κυβέρνησή της προχώρησε σε επανασχεδιασμό!
Δεν έχουμε την τεχνογνωσία ώστε αποδώσουμε ευθύνες, μάλλον είναι διακυβερνητική η ολιγωρία. Και αυτό θυμίζει τον στίχο «φταίει το κακό το ριζικό μας». Δεν είναι μοιρολατρία, είναι επίγνωση ποιοι είμαστε και σε ποια χώρα ζούμε.