Με την υπογραφή ορισμένων Μνημονίων Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας αλλά όχι κάποιο πολύ σημαντικό που θα έδινε την ευκαιρία στην κυβέρνηση να μιλήσει για αναβάθμιση των σχέσεων των δύο χωρών ολοκληρώθηκε αργά χθες βράδυ η επίσκεψη του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Αθήνα, που ήταν ενδιάμεσο σταθμός για την προσκυνηματικού χαρακτήρα επίσκεψη του Ρώσου προέδρου σήμερα στο Άγιο Όρος.
Αν και από πλευράς κυβέρνησης επιχειρήθηκε να δοθεί έμφαση στις οικονομικές συμφωνίες που θα συζητηθούν εντούτοις εκτός από μια συμφωνία μεταξύ των ΕΛΠΕ και της Ρωσικής εταιρίας Ροσνέφ δεν υπάρχει κάτι άλλο σημαντικό ενδεικτικό ίσως της επιφυλακτικότητας που δείχνει η Ρωσία καθώς πολλά ειπώθηκαν στο παρελθόν αλλά έγιναν πολύ λίγα.
Ιδιαίτερη σημασία από την επίσκεψη Πούτιν έχει η συνάντηση του Ρώσου προέδρου με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη που πραγματοποιήθηκε αργά το βράδυ στο ξενοδοχείο που έχει καταλύσει στο Καβούρι. Κίνηση που ερμηνεύεται ότι οι Ρώσοι θέλουν μ αυτόν τον τρόπο να δείξουν την δυσαρέσκειά τους προς τον κ. Τσίπρα για το ότι η κυβέρνηση αθέτησε τις υποσχέσεις που έχει δώσει στο πρόσφατο παρελθόν.
Κατά τα άλλα στην κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσαν οι κ. Πούτιν και Τσίπρας, ο Ρώσος πρόεδρος απηύθυνε προειδοποίηση προς ΗΠΑ και ΝΑΤΟ να σταματήσουν την εγκατάσταση πυραυλικών συστημάτων κοντά στην Επικράτεια της Ρωσίας και ειδικά στην Ρουμανία προαναγγέλλοντας την λήψη μέτρων.
Για επανεκκίνηση των σχέσεων Ελλάδας Ρωσίας με βάση τις δυνατότητες που υπάρχουν για επενδύσεις έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας και χαρακτήρισε στρατιωτική επιλογή την ενίσχυση των σχέσεων της Ελλάδας με τη Ρωσία.
Αιχμή της συζήτησης ήταν όπως είπε ο πρωθυπουργός, η αξιοποίηση επενδύσεων στους τομείς μεταφορών, λιμένων, τουρισμού, ανανεώσιμες πηγής ενέργειας καλπ.
Ο πραγματικός σκοπός του ταξιδιού του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ελλάδα είναι το Άγιο Όρος στο οποίο θα βρίσκεται σήμερα το πρωί προκειμένου να συμμετάσχει στις τελετές για τα 1.000 χρόνια παρουσίας του ρωσικού μοναχισμού. Ο κ. Πούτιν συνοδεύεται τους υπουργούς του Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, Πολιτισμού, Βλαντιμιρ Μεντίνσκι και και Ενέργειας Αλεξαντερ Νοβακ, τον επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλλερ και της Rosneft Ιγκόρ Σέτσιν καθώς και επιχειρηματίες.
Στο Άγιο Όρος θα τον υποδεχθεί ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος, επικεφαλής πολυπληθούς αντιπροσωπείας του ρωσικού κλήρου.