Συλλαλητήρια και κόπωση ανησυχούν το Μαξίμου – Σενάρια για μερικό άνοιγμα του λιανεμπορίου

Συλλαλητήρια και κόπωση ανησυχούν το Μαξίμου – Σενάρια για μερικό άνοιγμα του λιανεμπορίου

Μερικό άνοιγμα του λιανεμπορίου από την επόμενη Δευτέρα εφόσον υπάρξει και θετική γνωμοδότηση της επιτροπής των ειδικών φέρεται να εξετάζει η κυβέρνηση με τον βασικό στόχο για γενική επαναδραστηριοποίηση του χώρου να παραμένει προς το παρόν η 29η Μαρτίου.

Την ίδια στιγμή η κόπωση των πολιτών από τα παρατεταμένα μέτρα προκαλεί ανησυχία στο Μαξίμου που αναζητεί μια βαλβίδα αποσυμπίεσης με δεδομένο όμως ότι τα κρούσματα παραμένουν σε πολύ υψηλά ποσοστά και ήδη οι προβλέψεις γι' αυτή την εβδομάδα κάνουν λόγο για νέους αριθμούς ρεκόρ που δύναται να ξεπεράσουν και το φράγμα των 3.000.

Το θέμα του λιανεμπορίου αποτελεί βασικό δείγμα ως προς την έναρξη στην επιστροφή στην κανονικότητα με βάση πάντα το πλαίσιο του τείχους ανοσίας που επιχειρείται να χτιστεί από την κυβέρνηση και τις αρμόδιες αρχές. Χθες σύμφωνα με πληροφορίες το θέμα τέθηκε στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, δείχνοντας πως οι εξελίξεις προβληματίζουν την κυβέρνηση ειδικά ως προς το σημείο που αφορά την μεγάλη πίεση που έχουν δεχτεί οι πολίτες σε συνδυασμό με τις διάφορες εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή.

Μεγάλος ο προβληματισμός που καταγράφηκε και για το θέμα των συλλαλητηρίων, που ναι μεν πολιτικά υποστηρίχθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, εν τούτοις το πρόβλημα είναι πως μια επιτάχυνση της διασποράς μέσα από αυτά θα τινάξει στον αέρα το σύστημα υγείας.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, το Μαξίμου έχει σχεδιάσει μια τμηματική επαναδραστηριοποίηση ξεκινώντας από το χώρο του λιανεμπορίου. Όπως και την προηγούμενη φορά τίθεται θέμα ανοίγματος μιας σειράς λειτουργιών όπως είναι τα κομμωτήρια σαλονιών ομορφιάς και κέντρων αισθητικής (με ραντεβού πάντα και με τα μέτρα αποστάσεως που ίσχυσαν και την προηγούμενη φορά ως προς την παρουσία πελατών εντός των καταστημάτων).

Πρόταση υπάρχει και για άνοιγμα καταστημάτων με τη μέθοδο του click away από την ίδια ημερομηνία και με ραντεβού εντός αυτών από τη Δευτέρα 29 Μαρτίου. Στον αντίποδα και με αιτιολογία την κινητικότητα που εμφανίσθηκε και την περίοδο των εορτών υπάρχει πρόταση που αναφέρει πως για να αποφευχθούν περαιτέρω προβλήματα, το άνοιγμα των καταστημάτων να γίνει συνολικά την μεθεπόμενη Δευτέρα και αφού διαπιστωθεί πως θα κινηθεί η αγορά με το άνοιγμα των κομμωτηρίων και των λοιπών δραστηριοτήτων ομορφιάς και περιποιήσεις.

Στα παραπάνω βέβαια κυρίαρχο ρόλο έχει η πορεία του κρουσμάτων που ούτως ή άλλως αυτή την εβδομάδων αναμένεται να σημειώσουν νέα άνοδο με τους ειδικούς να προειδοποιούν ότι θα ξεπεράσουν τις 3000 με την ανάλογη πίεση που αυτή η εξέλιξη θα ασκήσει στο σύστημα υγεία να προβληματίζει ιδιαίτερη.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα υπολογίζοντας παράλληλα την πορεία των εμβολιασμών και τη διαμόρφωση του πολυπόθητου τείχους ανοσίας, όπως αυτό καταγράφεται ήδη στις ηλικιακές ομάδες που έχουν λάβει και τις δύο δόσεις.

Αποσυμπίεση της κοινωνίας

Το δίλημμα της κυβέρνησης παραμένει μεγάλο. Και πλέον δεν συνδέεται μόνο με την αγορά και την ίδια την οικονομία που πιέζεται αρνητικά με ρυθμούς που αυξάνονται διαρκώς αλλά με την κατάσταση που διαμορφώνεται στην ίδια την κοινωνία. Η αναζήτηση μια βαλβίδας αποσυμπίεσης καθίσταται επιτακτική αφού τα μέτρα περιορισμού που επιβάλλονται γίνονται ολοένα και λιγότερο αποδεκτά.

Οι πολίτες δείχνουν να κατανοούν την αναγκαιότητα της προστασίας εντούτοις καθίσταται όλο και δυσκολότερη η εφαρμογή μέτρων όπως αυτά που ισχύουν για τις περιοχές που βρίσκονται σε βαθύ κόκκινο. Τα κορονοπάρτι και οι συγκεντρώσεις που έγιναν το τελευταίο σαββατοκύριακο των Αποκρεών χτύπησαν κόκκινο συναγερμό στο Μαξίμου που γνωρίζει - το δήλωσε άλλωστε και ο Πρωθυπουργός την Παρασκευή στην Βουλή- ότι η κόπωση της κοινωνίας είναι μεγάλη και κανείς δεν μπορεί να το υποτιμήσει ή να το παραγνωρίσει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το θέμα της εστίασης απασχολεί την κυβέρνηση εδώ και καιρό. Ο κλάδος αυτός έχει δεχτεί το μεγαλύτερο πλήγμα και η στήριξή του έχει προκαλέσει σημαντικές… ρωγμές στο οικονομικό πεδίο της κεντρικής κυβέρνησης.

Είναι ενδεικτικό πως το σχέδιο που έχει καταρτιστεί για τον κλάδο αυτό είναι ξεχωριστό και συνδέεται με τον μήνα Απρίλιο όταν και αναμένεται να οριστικοποιηθεί η αναμενόμενη αντιστροφή της καμπύλης που αφορά στην πορεία του κορονοϊού.

Τα συλλαλητήρια, οι κινητοποιήσεις και η στάση του ΣΥΡΙΖΑ

Στο πλαίσιο αυτό στην κυβέρνηση εμφανίζονται ανήσυχοι για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ και την υποκίνηση προς συγκεκριμένες ομάδες για συμμετοχή σε συλλαλητήρια. Η αναφορά που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα από την κυβερνητική εκπρόσωπο περί «υπονόμευσης των μέτρων» δεν ήταν τυχαία.

Οι ειδικοί προειδοποιούν πως τα συλλαλητήρια δύναται να μετατραπούν σε βόμβες διασποράς. Όπως και τα αυτοσχέδια κορονοπάρτι, όπου δεν υπάρχει έλεγχος ούτε καν αυτό που θα μπορούσε να γίνει σε ένα κατάστημα υπό τον φόβο του κάθε ιδιοκτήτη να βρεθεί να αντιμετωπίζει ένα νέο λουκέτο, έτσι και τα συλλαλητήρια καθίστανται νούμερο ένα κίνδυνος. Τήρηση μέτρων προστασίας δεν τίθεται ενώ ο συγχρωτισμός έχει τέτοια μορφή που καθιστά αδύνατη και την οποιαδήποτε ιχνηλάτηση του ιού.

Ουσιαστικά την ώρα που όλα δείχνουν ότι τα επόμενα 24ωρα πιθανότατα τα κρούσματα θα εκτοξευθούν εκ νέου, κάποιοι εμφανίζονται να συνεχίζουν να παίζουν με τη δημόσια υγεία και προκαλούν εκτός από την δική τους τύχη και την τύχη των υπολοίπων.

Πέραν του μείζονος ζητήματος για την υγεία, ο προβληματισμός έγκειται στο γεγονός ότι όλη αυτή η κατάσταση δύναται να φέρει πίσω τον σχεδιασμό που υπάρχει όπως έγινε για παράδειγμα την εβδομάδα που πέρασε και αυτή που άρχισε. Υπενθυμίζεται πως λίγο πριν την έκρηξη των κρουσμάτων που παρουσιάστηκε, η εβδομάδα που ξεκίνησε στις 8 Μαρτίου και αυτή που άρχισε μόλις χθες αποτελούσαν ορόσημο για το άνοιγμα του λιανεμπορίου και της αγοράς συνολικότερα.

Μια νέα διασπορά ενδέχεται να τινάξει στον αέρα και τον νέο σχεδιασμό αλλάζοντας όλες τις ημερομηνίες που έχουν τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που το Μαξίμου διευκρινίζει διαρκώς πως τον τελικό λόγο για τις αποφάσεις που θα ληφθούν θα έχουν και οι εισηγήσεις των ειδικών που θα ολοκληρωθούν την Παρασκευή το πρωί, με τα όποια μέτρα να ανακοινώνονται, εκτός απροόπτου, από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά.