Του Γιάννη Κ.Τρουπή
Την παλιά και πλήρως πετυχημένη μέθοδο του «στρίβειν δια του αρραβώνος» φαίνεται πως έχουν υιοθετήσει στην κυβέρνηση, αναφορικά με τη διαπραγμάτευση και το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.
Σύμφωνα με την ανάλυση που κάνουν στα γραφεία της ΝΔ, στελέχη που παρακολουθούν από κοντά την πορεία των συζητήσεων, ο κ. Τσιπρας αποφάσισε να εγκαταλείψει την περίφημη συλλογιστική του «συμφωνία-πακέτο», που είχε κάνει σημαία του όλους τους προηγούμενους μήνες.
Αξίζει να θυμηθούμε ότι στις 29 Σεπτεμβρίου στη Βουλή ο πρωθυπουργός είχε μιλήσει για την ανάγκη μιας τέτοιας συμφωνίας, κάτι που επανέλαβε και σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου αλλά και στο συνέδριο του κόμματός του. Παρολαυτά και με την «ευκολία» που τον διακρίνει, έκανε στροφή 180 μοιρών και ήδη κινείται προς τη λεγόμενη «σαλαμοποίηση» της συμφωνίας , κάνοντας στροφή με το βλέμμα στραμμένο πλέον στον Οκτώβριο του 2017.
Όπως τονίζουν γαλάζια στελέχη που γνωρίζουν πολύ καλά την πορεία των συζητήσεων μεταξύ Ελλάδας και θεσμών, το Μέγαρο Μαξίμου συνειδητοποίησε ότι το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, οι ρυθμίσεις για το χρέος και η ένταξη στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης (όλο το πακέτο δηλαδή) δεν μπορεί να προχωρήσει την ίδια στιγμή, όπως ο πρωθυπουργός είχε διακηρύξει στο παρελθόν. Βασικός παράγοντας, στον οποίο κόλλησε η όλη διαδικασία, ήταν η επιμονή του ΔΝΤ για μέτρα άμεσης λήψης το 2018 και από την άλλη το φρένο του Βερολίνου σε οποιαδήποτε συζήτηση για το χρέος πριν από τις γερμανικές εκλογές.
Η απάντηση του κ.Τσιπρα, σύμφωνα με τους γαλάζιους επιτελείς, ήταν να ρίξει την μπάλα στην εξέδρα, θέλοντας να παρακάμψει τον μεγάλο όγκο του προγράμματος και να εστιάσει μόνο στα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.
Όπως λοιπόν εκτιμούν στο Μοσχάτο, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να υλοποιήσει μόνο τα προαπαιτούμενα για τη δεύτερη αξιολόγηση και τα άλλα δύο κομμάτια (χρέος και ποσοτική χαλάρωση) θα τα ξαναπιάσει τον Οκτώβριο του 2017 όταν και να έχουν ολοκληρωθεί οι γερμανικές εκλογές. Στο πλαίσιο αυτό θα επιδιώξουν μια δήλωση προόδου στο Eurogroup της 20ης Μαρτίου ή στο επόμενο του Απριλίου, ώστε μέχρι τον Ιούλιο να εισπράξει χρήματα προκειμένου να εκπληρώσει τις δανειακές της υποχρεώσεις. Μεγάλος στόχος για τον κ.Τσιπρα η νέα γερμανική κυβέρνηση να μην περιλαμβάνει στις τάξεις της τον Βόλφανγκ Σόιμπλε.
Ακόμα πάντως και σε αυτή την «σαλαμοποίηση» της διαπραγμάτευσης, σύμφωνα με την ΝΔ, υπάρχουν ορισμένα «σκοτεινά» και θολά σημεία για την κυβερνητική πλειοψηφία. Το κυριότερο είναι ότι με το επιχειρούμενο σπάσιμο της συμφωνίας, ο κ.Τσιπρας θα πρέπει να μιλήσει ενώπιον της κοινοβουλευτικής του ομάδας δύο φορές προκειμένου να τους πείσει για τη ψήφιση επώδυνων μέτρων. Με άλλα λόγια θα είναι υποχρεωμένος να πείσει τους βουλευτές του να πουν «ναι» σε όλα, όχι μία αλλά δύο φορές..
Την πρώτη φορά για τα προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης μέσα στο Μάρτιο και τη δεύτερη και πιο σκληρή, το φθινόπωρο για τη λήψη μέτρων για μετά το 2018.
Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τις αντοχές της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και των ΑΝΕΛ , την ώρα μάλιστα που το «τυράκι» για τη ψήφιση των μέτρων (ποσοτική χαλάρωση και χρέός) δε θα υπάρξουν στο προσκήνιο πριν από τον Οκτώβριο.
Στο πρώτο πακέτο περιλαμβάνεται η ενέργεια, το μεσοπρόθεσμο, ορισμένες κατηγορίες ειδικών μισθολογίων , ενώ για τον Οκτώβριο μετατίθεται το θέμα της μείωσης των συντάξεων και του αφορολόγητου. Στην ΝΔ πάντως θεωρούν ότι το ζήτημα των ειδικών μισθολογίων μπορεί να αποτελέσει θρυαλλίδα εξελίξεων σε σχέση με τον κυβερνητικό συνασπισμό.
Το μεγάλο πάντως ερωτηματικό για την κυβέρνηση δείχνει να μην είναι άλλο από τα περίφημα αντίμετρα. Κανείς μέχρι και την ώρα που μιλάμε δεν μπορεί, με σχετική έστω ευκολία, να περιγράψει το τι θα περιλαμβάνουν τα αντίμετρα. Αυτό φαίνεται πως είναι το μεγάλο ζήτημα του κ.Τσιπρα, το πώς θα το «σερβίρει» στους βουλευτές του, σημειώνουν στην ΝΔ .
Το μεγάλο πρόβλημα πάντως, όπως το ερμηνεύουν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα είναι το μήνυμα που θα σταλεί στη διεθνή οικονομική κοινότητα η είδηση του σπασίματος της συμφωνίας. «Το μήνυμα είναι πως η ελληνική οικονομία σέρνεται, δε μπορεί να ορθοποδήσει και άρα δεν αποτελεί προορισμό για σοβαρές επενδύσεις» έλεγαν συνομιλητές του κ.Μητσοτάκη.
Πηγή φωτογραφίας: Sooc