Η ομάδα της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο βράβευσε τους - ούτως ειπείν –«προστατευόμενους μάρτυρες» της υπόθεσης Novartis, που είναι γνωστοί με τα ψευδώνυμα «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση»!
Και ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία καταγγέλλει ότι «στην ΕΕ (έτσι γενικώς στην ΕΕ, όχι η ομάδα της Αριστεράς) βραβεύουν τους προστατευόμενους μάρτυρες της Novartis, στην Ελλάδα η ΝΔ τους θεωρεί σκευωρούς» (ξέχασε ότι το ίδιο τους θεωρεί και το ΚΙΝΑΛ).
Όλοι φυσικά αναρωτιούνται που βρήκαν τα ονόματα των δύο μαρτύρων, οι οποίοι κατά τον δελτίο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ… διατηρούν την ανωνυμία τους! Μα αφού διατηρούν την ανωνυμία τους πως τους εντόπισαν και παρουσίασαν βίντεο με δηλώσεις τους, ή κατά την συγκινητική εκδοχή ΣΥΡΙΖΑ: Για «να περιγράψουν περιπέτειες των ιδίων και των οικογενειών τους στην χώρα μας, στην προσπάθειά τους να αποκαλύψουν την αλήθεια. Τις επιθέσεις δηλαδή «που έχουν υποστεί οι ίδιοι και οι οικογένειές τους από πολιτικούς, ΜΜΕ κλπ».
Δικαίως σαρκάζει ο Άδωνις Γεωργιάδης στο twitter: «Αναρωτιέμαι πως βρήκαν οι της ομάδος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς την επαφή με τους μάρτυρες Δημοσίου Συμφέροντος και τους έβαλαν να μιλήσουν; Αφού κανείς δεν ξέρει ποιοι είναι πλην της κας Τουλουπάκη … μάλλον τα είχαν τα τηλέφωνά τους κάπου…» ( και το FBI ξέρει να θυμίσουμε).
Πέραν του σαρκασμού που δικαίως εγείρει η γνώση της ταυτότητας των δύο μαρτύρων από… την ευρωομάδα της Αριστεράς (προσώπων δηλαδή την ταυτότητα των οποίων ουδείς θα έπρεπε να γνωρίζει), το θέμα προοπτικά ξεπερνάει την ευθυμία και γίνεται κάπως πιο σοβαρό.
Αφενός δημιουργούνται, έστω και μικρές, εντυπώσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αφετέρου είναι δεδομένο ότι αυτή τη βράβευση (στην ΕΕ όπως την πλασάρει ο ΣΥΡΙΖΑ) θα χρησιμοποιηθεί και ως παράσημο εγκυρότητας των μαρτύρων. Αν μάλιστα αποδειχθούν ψευδομάρτυρες, ο ΣΥΡΙΖΑ θα ολολύζει εις τας Βρυξέλλας για κατάσταση δικαστικής ανελευθερίας στην Ελλάδα. Θα καταγγέλλει κυβερνητικές παρεμβάσεις, καθώς η καθοδηγουμένη από τη ΝΔ Δικαιοσύνη καταδικάζει τους βραβευμένους από την ΕΕ μάρτυρες, οι οποίοι με αυταπάρνηση έθεσαν το δημόσιο συμφέρον υπεράνω του ιδιωτικού και τόλμησαν να πουν την αλήθεια!
Πολύ περισσότερο που θα έχουν ντυθεί με την αχλή δοξαστικών προσδιορισμών (που ισχύουν φυσικά, αλλά δεν ισχύουν για όλους τους μάρτυρες), όπως αυτούς της Marisa Matias, ευρωβουλευτού και αντιπροέδρου της GUE/NGL. Η Matias χαρακτήρισε ως «ήρωες των καιρών μας» τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος, και ανέφερε πόσο σημαντικό είναι το βραβείο στην προώθηση του δικαιώματος της έκφρασης και της ελευθερίας του λόγου, ένα δικαίωμα που θα έπρεπε να υπάρχει σε όλες τις δημοκρατίες.
Δεν έλειψε βεβαίως από την εκδήλωση και ο απαραίτητος Δημήτρης Παπαδημούλης, που (ναι μεν και καλώς, ζήτησε ισχυρότερη ευρωπαϊκή νομοθεσία για την προστασία των προστατευομένων μαρτύρων), φρόντισε ωστόσο να δημιουργήσει κλίμα, λέγοντας ότι στην Ελλάδα οι ελεγχόμενοι για διαφθορά υπήρξαν κατήγοροι και κυνήγησαν τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος.
Ο «Μάξιμος Σαράφης» και η «Αικατερίνη Κελέση» βραβεύτηκαν με το ετήσιο βραβείο για «Δημοσιογράφους, μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος και υπερασπιστές του δικαιώματος στην πληροφόρηση» από την ευρωομάδα της Αριστεράς GUE/NGL, που καθιερώθηκε στη μνήμη της ηρωικής Μαλτέζας δημοσιογράφου Καρουάνα Γκαζιλία. Η Γκαζιλία είχε δολοφονηθεί το 2017 με αφορμή αποκαλύψεις που έκανε για παράνομες δράσεις επιχειρηματιών, αλλά δημιουργήθηκαν υποψίες και για εμπλοκή ακόμη και του στενού κύκλου του πρωθυπουργού Τζόζεφ Μουσκάτ.
Ενημερωτικά, το βραβείο μοιράστηκαν επίσης η Manning, πρώην αναλύτρια πληροφοριών στον αμερικανικό στρατό, η οποία αποκάλυψε βίντεο που δείχνει δολοφονία άοπλων Ιρακινών πολιτών, και η μη κερδοσκοπική ομάδα έρευνας Correctiv που αποκάλυψε πληροφορίες σχετικά με το σκάνδαλο «cum-ex», το οποίο κόστισε στους ευρωπαίους φορολογούμενους 55 δισ. ευρώ.
(Βραβεύσεις που θυμίζουν τη λαϊκή ρήση «κολιός και κολιός από το ίδιο βαρέλι»! Κάπως έτσι)!