Του Τάσου Ευαγγελίου
Όσο και να προσπαθεί το Μαξίμου να πείσει πως το πόρισμα των εισαγγελέων, που σημειωτέον έχει «σαλαμοποιηθεί» κατά την τακτική των δημοσίων έργων, αποτελεί «απτή απόδειξη ενοχής» η ουσία είναι μία. Πρόκειται για ένα φιάσκο που τείνει να μετατραπεί στο κύκνειο άσμα μιας καταρρέουσας κυβέρνησης, η οποία επί δυόμιση χρόνια, με τη συμμετοχή προθύμων και κουκουλοφόρων, έστηνε μια σκευωρία που κατέρρευσε. Τα όσα έγιναν από τον Φεβρουάριο του 2017 που ο Αλ. Τσίπρας σήκωσε τη ρομφαία της κάθαρσης ενδεικτικά.
Ήταν Δεκέμβριος του 2016 όταν φιλικά προς την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ (με ΑΝΕΛ τότε) άρχιζαν να κάνουν λόγο για σκάνδαλο στο χώρο της Υγείας με την εμπλοκή πολιτικών προσώπων που άγγιζαν τις πιο υψηλές θέσεις. Έγραφαν για φάρμακα και ανέφεραν σχετικά την υπόθεση της εταιρείας Νοvartis.
Ο Μίμης Παπαγγελόπουλος ανέλαβε αμέσως δράση στέλνοντας τα δημοσιεύματα στη δικαιοσύνη για τα περαιτέρω ενώ ο κατά δήλωσή του δικαιωμένος σήμερα Π. Πολάκης είχε προβλέψει τα πάντα από την πρώτη στιγμή, 15 ημέρες σχεδόν από τις πρώτες σχετικές «αποκαλύψεις».
Το επιβεβαιώνουν οι αναρτήσεις του όπως αυτή της 28ης Δεκεμβρίου του 2016 στην οποία έγραφε χαρακτηριστικά: «Με δυο κουβέντες: Τα 629 εκατ. στους συνταξιούχους, τα 580 εκατ. από τον ΕΟΠΥΥ προς τα δημόσια νοσοκομεία, τα μεγάλα οδικά έργα που τελειώνουν με 700 εκατ. λιγότερα από αυτά που είχαν συμφωνήσει οι Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ, έγιναν πραγματικότητα για ΕΝΑ λόγο: ΓΙΑΤΙ ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΚΛΕΒΟΥΜΕ ΡΕΕΕΕ!!! Για αυτό ΑΝΤΕΧΟΥΜΕ, για αυτό ο λαός σε μας ΕΛΠΙΖΕΙ, για αυτό στο τέλος ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ. ΥΓ.: Μετά τις γιορτές… Novartis…».
Και μετά τις γιορτές ήρθε και η... Νovartis με έναν πρώην... πρωθυπουργό. Ενδεικτικό το δημοσίευμα της εφημερίδας Documento στις 7/1/2017. Τίτλος: «Πρώην πρωθυπουργός στο Novartis – gate» και περιεχόμενο με στοιχεία από μάρτυρες προστατευόμενους. Σε όλα αυτά παρών πάντα ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Π. Πολάκης που με αναρτήσεις και δηλώσεις αναφερόταν σε αυτά που ακολουθούσαν.
Το θέμα όμως πήρε πάνω του ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Από το Βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας, έχοντας επιλέξει να απαντήσει σε μια ερώτηση του Στ. Θεοδωράκη, δήλωνε στις 10/2/2017 ότι στο σκάνδαλο Novartis υπάρχει «εμπλοκή πολιτικών προσώπων».
Ήταν η ίδια ημέρα που ο Αλ. Τσίπρας δήλωνε πως «αν κάποιος πει ότι στο Μαξίμου υπάρχει όργιο διαφθοράς, Εγώ θα ζητούσα η δικαιοσύνη να επιταχύνει, όλα να βγούνε στο φως». Άσχετο με τη Novartis σχετικό σήμερα με άλλες υποθέσεις και αποκαλύψεις.
Ανεξάρτητα από αυτό. Εκείνη την ημέρα ο Αλ. Τσίπρας πήρε την υπόθεση πάνω του. Όσα ακολούθησαν γνωστά με αποκορύφωμα πάντα την επίσκεψη Τζανακόπουλου στον Άρειο Πάγο λίγο πριν η δικογραφία διαβιβαστεί στη Βουλή. Πότε; Την επομένη του πρώτου μεγάλου συλλαλητηρίου κατά της απόφασης της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αυτό που μετά πήρε το όνομα «συμφωνία των Πρεσπών».
Το κυριότερο σημείο σε αυτή την υπόθεση είναι πως οι καταθέσεις των υπό προστασία μαρτύρων που ονομάστηκαν και κουκουλοφόροι έγιναν πολλούς μήνες μετά τα πρώτα πρωτοσέλιδα, τις αναρτήσεις Πολάκη και φυσικά εκείνη τη δήλωση του Αλ. Τσίπρα στη Βουλή στις 10/2/2017.
Η υπόθεση διαβιβάστηκε στη Βουλή έγινε εξεταστική, επεστράφη στη δικαιοσύνη χωρίς αναφορές σε ποινικές ευθύνες και έφτασε χθες να επιβεβαιώνεται το φιάσκο και τα στοιχεία σκευωρίας που το περιβάλλουν έχοντας όμως αυτό το διάστημα, αλλά και αυτό που θα ακολουθήσει μέχρι τις εκλογές διασύρει πολιτικά πρόσωπα μεταξύ των οποίων δύο πρώην πρωθυπουργοί και ο νυν διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος.
Αποκορύφωμα πάντως όλων όσων διημείφθησαν αυτά τα δυόμιση χρόνια ήταν δύο δηλώσεις (στις οποίες δεν περιλαμβάνονται οι συνεχείς προαναγγελίες του Π. Πολάκη και ορισμένες του πρώην εταίρου Π. Καμμένου). Πρόκειται για τη δήλωση του Στ. Κοντονή στη Βουλή στις 28/3/2017 σύμφωνα με την οποία «το σκάνδαλο Novartis θα αποδειχθεί ίσως μεγαλύτερο και από αυτό το σκάνδαλο της Siemens» και για αυτή του Μίμη Παπαγγελόπουλου, Αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης αρμόδιου για θέματα διαφθοράς έξω από το Μαξίμου στις 6 Φεβρουαρίου του 2018.
«Είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως ελληνικού κράτους» είχε δηλώσει φράση που έμεινε φυσικά και σχολιάζεται μέχρι σήμερα. Όπως και η προτροπή του προς όσους μιλούν για πολιτικές διώξεις να μην μιλούν γιατί εκτίθενται.