Του Αλέξανδου Διαμάντη
Τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Ελλάδας προανήγγειλε ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, ανακοινώνοντας δράσεις που θα αλλάξουν ουσιαστικά τον τρόπο που αντιμετωπίζουν οι πολίτες το Δημόσιο. Πιο συγκεκριμένα, θα αναβαθμιστούν τα ΚΕΠ, στόχος είναι να μειωθούν οι ουρές των δημόσιων υπηρεσιών, να διαμορφωθεί μια γενική γραμματεία πληροφοριακών συστημάτων, με λίγα λόγια το ελληνικό κράτος να κάνει άλματα προς την ψηφιοποίηση.
«Το στοίχημα δεν είναι μόνο να ψηφιοποιήσουμε τις διαδικασίες αλλά πρωτίστως να τις απλουστεύσουμε και να τις κάνουμε φιλικές προς τον πολίτη, την επιχείρηση αλλά και τα στελέχη του Δημοσίου. Απλούστευση των διαδικασιών δεν είναι μόνο η ψηφιοποίηση τους. Είναι μια παλέτα ενεργειών που σκοπό έχουν να μετασχηματίσουν πλήρως την εμπειρία του πολίτη όταν συναλλάσσεται με το Δημόσιο», είπε ο Υπουργός και αποκάλυψε τις πρώτες δράσεις του Υπουργείου:
-Δημιουργία ενός μητρώου διοικητικών διαδικασιών του Δημοσίου το οποίο θα είναι προσβάσιμο από τους πολίτες, ώστε να μπορούν να ξέρουν ποιες διαδικασίες ισχύουν και για ποια υπόθεσή τους. Στο πλαίσιο αυτό θα συνεργαστούμε με όλα τα υπουργεία για να καταγράψουμε τις διαδικασίες τους.
- Έναρξη ενός οριζόντιου προγράμματος μέτρησης και μείωσης διοικητικών βαρών της νομοθεσίας προς επιχειρήσεις και πολίτες παρόμοιο με εκείνο που είχε τρέξει το 2014 ο τότε Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και σημερινός Πρωθυπουργός με τον ΟΟΣΑ.
Παράλληλα, ο κ. Πιερρακάκης ανακοίνωσε την αναβάθμιση των ΚΕΠ: «Θα κάνουμε μια εκ νέου αξιολόγηση των υπηρεσιών που παρέχουν, θα ξαναδούμε το πλαίσιο λειτουργίας τους ώστε να το εκσυγχρονίσουμε. Θα αναβαθμίσουμε τις υποδομές τους στα πρότυπα των καλύτερων δομών εξυπηρέτησης του ιδιωτικού τομέα».
Επίσης, το Υπουργείο αναμένεται να προβεί στο μετασχηματισμό της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων σε Κέντρο Δεδομένων συνολικά της Δημόσιας Διοίκησης για την αδιάλειπτη παροχή ψηφιακών υπηρεσιών. Για το σκοπό αυτό, θα πραγματοποιηθεί επέκταση της G-Cloud υποδομής της ΓΓΠΣ ώστε να μεταφερθεί εκεί μεσοπρόθεσμα το σύνολο των δεδομένων και μητρώων του δημοσίου.
Νέα πύλη, το gov.gr
Μεταξύ των βραχυπρόθεσμών παρεμβάσεων βρίσκονται βελτιώσεις σε υπάρχοντα πληροφοριακά συστήματα του Δημοσίου που υλοποιούνται σε 3-12 μήνες, από ομάδες στελεχών του δημόσιου τομέα, των εταιρειών που τα υποστηρίζουν και ομάδες εξειδικευμένων στελεχών. Όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός θα δημιουργηθεί μία κεντρική Διαδικτυακή Πύλη, το gov.gr, ένα κεντρικό σημείο εισόδου και ψηφιακής εξυπηρέτησης, όπου θα είναι συγκεντρωμένες όλες οι ψηφιακές λύσεις και όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν όλοι οι πολίτες και λοιποί συναλλασσόμενοι με το Δημόσιο.
Στο τέλος του έτους το 112
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης επανήλθε στον πρόβλημα του 112, επαναλαμβάνοντας ότι μέχρι το τέλος του έτους θα είναι πλήρως λειτουργικό. «Η βασική υποδομή του συστήματος είναι ήδη λειτουργική και αυτό που τώρα προσπαθούμε να κατοχυρώσουμε είναι ότι σε συνεργασία με τους κατασκευαστές τηλεφώνων η υπηρεσία θα είναι διαθέσιμη σε όλους τους πολίτες και για όσο το δυνατόν περισσότερες συσκευές. Έχουμε επίσης ήδη δεσμευτεί πως μέσα σε λίγες εβδομάδες, σε συνεργασία με τους παρόχους, η Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας θα έχει στη διάθεσή της μια “ενδιάμεση λύση”. Αυτή θα αφορά τη δυνατότητα αποστολής SMS σε επιλεγμένες περιοχές, σε περίπτωση που υπάρξει η σχετική αναγκαιότητα», είπε.
Έρχονται νομοσχέδια
Από τα πρώτα νομοσχέδια που εξήγγειλε κατά τη διάρκεια της ομιλίας είναι αυτό για την αδειοδότηση των κεραιών ειδικά όσον αφορά τα επερχόμενα δίκτυα 5G. «Πρόκειται για ένα χρονίζον θέμα τριών δεκαετιών θα κλείσει τάχιστα ακόμα πιο βελτιωμένο, ώστε με συντεταγμένο και απόλυτα προβλέψιμο τρόπο να ενθαρρυνθούν οι επενδύσεις, αναβαθμίζοντας τις υπηρεσίες προς όφελος τον πολιτών». Σχετικά, δε, με τα δίκτυα 5G, υπογράμμισε ότι τα επόμενα βήματα περιλαμβάνουν την συγκρότηση ενός εθνικού πλάνου, οριοθετώντας το σχετικό οικοσύστημα, προσφέροντας σε όλους τους συμμετέχοντες πλήρη εικόνα και προβλεψιμότητα, ενώ στο τέλος του 2020 αναμένεται η δημοπράτηση του σχετικού φάσματος από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων – «αλλά με έναν καινοτόμο τρόπο που θα ενθαρρύνει τις παραγωγικές επενδύσεις σε δίκτυα νέας γενιάς».
Εξυγίανση των ΕΛΤΑ
Τέλος, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης προανήγγειλε ότι το επόμενο διάστημα θα προχωρήσει στη «εξυγίανση, την βιωσιμότητα και την ανάπτυξη της εταιρίας και των συγκριτικών της πλεονεκτημάτων».