Οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί και ούτε πρόκειται να ληφθούν μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή. Στο Μέγαρο Μαξίμου, όπως συμβαίνει άλλωστε πλέον σε εβδομαδιαία βάση, θα περιμένουν στο τέλος της εβδομάδας τα επικαιροποιημένα επιδημιολογικά δεδομένα και μετά την καθιερωμένη τηλεδιάσκεψη της Παρασκευής μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και των επιστημόνων, ο πρωθυπουργός θα λάβει τις οριστικές του αποφάσεις.
Μεγάλο ζητούμενο η παράταση ή όχι του lockdown στην Αττική. Αυτή τη στιγμή κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για τίποτα, μια και η κυβέρνηση θα περιμένει τις σχετικές εισηγήσεις, οι οποίες και διαμορφώνονται προς το τέλος κάθε εβδομάδας.
Παρόλα αυτά στο όλο σκηνικό μοιάζει να αχνοφαίνεται μία χαραμάδα αισιοδοξίας, καθώς ακούγονται φωνές που υποστηρίζουν ότι εξαιτίας των αυστηρών μέτρων καταγράφεται μία πρώτη επιπεδοποίηση της καμπύλης, στοιχείο εξαιρετικά θετικό. Ακόμα πάντως υπάρχει αρκετή απόσταση μέχρι τις επίσημες αποφάσεις, όπως διαμηνύουν αρμόδια στελέχη. Σε αυτό πάντως που φαίνεται να έχει καταλήξει το Μέγαρο Μαξίμου είναι το άνοιγμα του λιανεμπορίου, με την πρώτη ευκαιρία. Λιανεμπόριο με κανονικό ωράριο λειτουργίας και με όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα.
Όπως πληροφορούμαστε μάλιστα επεξεργάζονται και τη δημιουργία ενός sms που θα στέλνει ο καταναλωτής πριν βγει για να πάει στο κατάστημα. Είναι σαφές ότι μέσα από αυτή την κίνηση, η κυβέρνηση θέλει να στηρίξει την οικονομική δραστηριότητα, η οποία επλήγη ανεπανόρθωτα κάτι που στοιχίζει πολύ σε εβδομαδιαία βάση στην ελληνική οικονομία.
Την ίδια ώρα οι διεργασίες για τη στήριξη του τουρισμού, της βαριάς ελληνικής βιομηχανίας, ενόψει του καλοκαιριού εντείνονται. Το πιστοποιητικό εμβολιασμού ολοένα και ενισχύεται. Το θέμα έχει τεθεί από τον Πρωθυπουργό σε ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά πλέον γίνονται συζητήσεις και με χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για παράδειγμα, ενόψει της τουριστικής περιόδου βρίσκονται σε εξέλιξη τεχνικές συζητήσεις μεταξύ Ελλήνων και Βρετανών αξιωματούχων. Το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί μια από τις χώρες που στηρίζουν σημαντικά τον ελληνικό τουρισμό, καθώς κάθε χρόνο επισκέπτονται την Ελλάδα περίπου 4 εκατ. Βρετανοί τουρίστες.
Το ζητούμενο, αυτή τη στιγμή, είναι να διευθετηθούν τεχνικά θέματα ώστε να διασφαλίζεται η αναγνώριση των εγγράφων με όλες τις πρόνοιες ασφάλειας που απαιτούνται. Το πιστοποιητικό προφανώς δε θα απαγορεύει τις μετακινήσεις σε πολίτες οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί, δηλαδή δε θα στερεί δικαιώματα. Οι κάτοχοί του ωστόσο θα απαλλάσσονται από γραφειοκρατικές διαδικασίες, όπως το διαγνωστικό τεστ και δε θα μπαίνουν σε προληπτική καραντίνα μόλις έρθουν στη χώρα.
Το συγκεκριμένο project αποτελεί αυτή την περίοδο τη νούμερο ένα προτεραιότητα για το Μέγαρο Μαξίμου, μια και υπό προϋποθέσεις μπορεί να «σώσει την παρτίδα...».