Η ανικανότητα και η έλλειψη συνοχής εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης κινδυνεύει να τινάξει στον αέρα την προσπάθεια επίτευξης μιας κοινής λύσης απέναντι στην ενεργειακή κρίση.
Πιο συγκεκριμένα οι διαφορετικές προσεγγίσεις των κρατών μελών στο θέμα της επιβολής πλαφόν στο αέριο που οδήγησε στον νέο γύρο συζητήσεων για τις 13 Δεκεμβρίου θέτει την Ευρωπαϊκή Ένωση σε «κόκκινο» συναγερμό.
Ο λόγος είναι απλός.
Δύο μόλις 24ωρα μετά την έκτακτη σύνοδο των υπουργών ενέργειας (13 Δεκεμβρίου) είναι προγραμματισμένη να γίνει η σύνοδος κορυφής των 27 αρχηγών κρατών. Με άλλα λόγια το πλαφόν δεν αποκλείεται να συζητηθεί ξανά στο τραπέζι του ευρωπαϊκού συμβουλίου. Σε μία τέτοια περίπτωση θα μιλάμε για μία πρωτοφανή αποτυχία της ΕΕ αφού πριν από δύο μήνες στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ είχε συμφωνηθεί το ζήτημα να λυθεί σε επίπεδο υπουργών ενέργειας.
Κάτι τέτοιο μέχρι σήμερα δεν έχει συμβεί, αντιθέτως όλα είναι στον «αέρα».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μάλιστα είχε περιγράψει το τί θα σημάνει για την ΕΕ, εάν η επιβολή πλαφόν επέστρεφε ξανά στους Ευρωπαίους ηγέτες. Ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε αναφερθεί στο θέμα, αμέσως μετά το τέλος των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του Οκτωβρίου.
«...Πλέον έχουν πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να επιτευχθεί τεχνική συμφωνία στο συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας. Δεν θέλουμε να γυρίσει σε εμάς. Αν γίνει αυτό, σημαίνει ότι θα υπάρχει νέα διαφωνία και δεν το θέλουμε αυτό» είχε σημειώσει ο κ.Μητσοτάκης.
Αυτό που φαίνεται τουλάχιστον αυτή την στιγμή είναι ότι ακόμα και στο νέο ραντεβού των υπουργών ενέργειας είναι δύσκολη μια συμφωνία. Θα πρέπει να κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι προκειμένου να επέλθει ομοφωνία στις 13 Δεκεμβρίου.