Του Γιάννη Κ. Τρουπή
Στο χρηματιστήριο υπάρχει ένα ρητό. «Κάθε μέρα είναι μια άλλη μέρα». Συμπυκνώνει την μεγάλη ρευστότητα και την καθημερινή εναλλαγή, που κρύβει η ενασχόληση με το χρηματιστήριο αξιών, περιλαμβάνοντας βεβαίως και την έννοια του τζόγου. Αυτό μπορεί να είναι καλό, όταν αφορά χρηματιστηριακές συναλλαγές μια και ο χαμένος της Δευτέρας, μπορεί να είναι ο κερδισμένος της Τρίτης.
Δυστυχώς όμως τα πράγματα περιπλέκονται όταν το ίδιο σύστημα ακολουθεί η ομάδα των ανθρώπων που κυβερνά μια χώρα. Όπως αποδεικνύεται από τις εξελίξεις, ειδικά το τελευταίο διάστημα, στο μυαλό του Αλέξη Τσίπρα η λογική αυτή μοιάζει κυρίαρχη.
Πιο συγκεκριμένα η σημερινή κυβέρνηση αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγή, αναφορικά με τα όσα πράττει σε επίπεδο κεντρικού σχεδιασμού. Μια γρήγορη ματιά στα όσα έλεγαν δημοσίως και στα όσα τελικώς πράττουν είναι απολύτως αποκαλυπτικά, της έλλειψης στρατηγικής στόχευσης.
Έλεγαν ότι δεν θα ψηφίσουν μέτρα για μετά το 2018.
Έλεγαν ότι δεν θα μειώσουν το αφορολόγητο.
Έλεγαν ότι δεν θα μειώσουν συντάξεις.
Έλεγαν ότι δεν θα ψηφίσουν υψηλά πλεονάσματα για μετά το 2018.
Μήπως τελικά σήμερα μπορεί κάποιος από το Μέγαρο Μαξίμου να μας διαβεβαιώσει ότι κάποιο από τα παραπάνω δε θα γίνει;
Η τεράστια απόσταση εξαγγελιών και πολιτικών πράξεων δείχνει να δημιουργεί τουλάχιστον αμηχανία στις τάξεις της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΣΥΡΙΖΑ.
Σύμφωνα με την ανάλυση που γίνεται στον τρίτο όροφο των γραφείων της ΝΔ είναι η ώρα για το κυβερνών κόμμα να ξεκαθαρίσει το τί θέλει και κυρίως τί προσπαθεί να πετύχει γιατί ο χρόνος κυλάει και η οικονομία βρίσκεται στα πρόθυρα της διακεκαυμένης ζώνης. «Όλοι κάποια στιγμή βρίσκονται μπροστά στο τέλος του δρόμου» τονίζουν συνομιλητές του κ. Μητσοτάκη.
Στις 20 Φεβρουαρίου η κυβέρνηση έσπευσε να ανακοινώσει συμφωνία για «το τέλος της λιτότητας». Ένα μήνα μετά η συμφωνία ακόμα αναζητείται.
Στην ΝΔ εκτιμούν ότι αποτέλεσμα αυτής της «ανερμάτιστης», όπως την χαρακτηρίζουν, πολιτικής είναι η αποσταθεροποίηση της πραγματικής οικονομίας. «Είτε κλείσει, είτε δεν κλείσει η αξιολόγηση η οικονομία έχει ήδη πληγεί» αναφέρουν πηγές της ΝΔ που σημειώνουν ότι τους τελευταίους μήνες η χώρα βυθίστηκε ξανά σε ύφεση και η ανασφάλεια επέστρεψε. Αυτό που φαίνεται πως ανησυχεί ιδιαιτέρως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι η μεγάλη εκροή καταθέσεων, η οποία έφτασε τα 4 δισ. ευρώ μόνο για το πρώτο δίμηνο του 2017. «Όταν μπεις στο σπιράλ της ύφεσης δύσκολα βγαίνεις» τονίζει στο liberal.gr πηγή που παρακολουθεί την κατάσταση των τραπεζών, για τις οποίες εκφράζει φόβους σε περίπτωση που η αξιολόγηση δεν κλείσει εγκαίρως.
Η Κυβέρνηση έχει κηρύξει στάση πληρωμών καθώς δεν εξοφλεί καμία υποχρέωσή της απέναντι σε ιδιώτες και τα κόκκινα δάνεια αυξάνονται, βυθίζοντας σε απόγνωση νοικοκυριά και επιχειρήσεις και πλήττοντας το τραπεζικό σύστημα.
Οι άνεργοι το τελευταίο 5μηνο αυξήθηκαν κατά 114.000. Το ασφαλιστικό διαλύεται μέσα από το πρωτοφανές φιάσκο με τις εισφορές του ΕΦΚΑ.
Ωρολογιακές βόμβες όπως η ΔΕΗ ή οι αστικές συγκοινωνίες είναι έτοιμες να εκραγούν. Όλα τα παραπάνω συνθέτουν τον καμβά, όπως το αντιλαμβάνονται στην ΝΔ, της αλλοπρόσαλλης στρατηγικής που έχει ο πρωθυπουργός.
Ως μεγαλύτερη απόδειξη της έλλειψης σαφούς προσανατολισμού της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού προσωπικά στην ΝΔ εντοπίζουν τις αλλαγές στη δημόσια ρητορική του κ. Τσίπρα αναφορικά με το ΔΝΤ. «Τις μισές μέρες του μήνα το θέλει μέσα στο πρόγραμμα και τις άλλες μισές το θέλει έξω» σημειώνει χαριτολογώντας γαλάζιο στέλεχος που εκτιμά ότι ο κ. Τσίπρας επενδύει στο «άλλα σήμερα και άλλα αύριο», προκειμένου να παραμείνει στην εξουσία. Όπως φαίνεται τα σημάδια του Γιάνη Βαρουφάκη παραμένουν ανεξίτηλα στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου η δημιουργική ασάφεια δεν λέει να κοπάσει, αφού δείχνει να έχει εγκατασταθεί στο μυαλό του σημερινού ένοικου του Μεγάρου Μαξίμου.