Στο μικροσκόπιο της ηγεσίας οι τομεάρχες της ΝΔ

Στο μικροσκόπιο της ηγεσίας οι τομεάρχες της ΝΔ

Γράφει ο Γιάννης Κ. Τρουπής

Αρρυθμίες, έλλειψη διάθεσης για μαχητική αντιπολίτευση και σε λίγες περιπτώσεις, παντελής απουσία. Με τον τρόπο αυτό περιγράφεται η επίδοση κάποιων από τους 18 τομεάρχες της ΝΔ, οι οποίοι τοποθετήθηκαν τον περασμένο Νοέμβριο από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Παρότι ο μέσος όρος απόδοσης της σκιώδους κυβέρνησης έχει αφήσει ικανοποιημένο τον πρόεδρο της ΝΔ, τα περιθώρια βελτίωσης είναι ακόμα μεγάλα, την ώρα μάλιστα που η χώρα εισέρχεται σε μια δύσκολη καμπή και οι πολιτικές εξελίξεις δεν αποκλείεται να είναι απρόσμενες. Για το λόγο αυτό ο κ. Μητσοτάκης το πρωί της Παρασκευής συγκαλεί τη γαλάζια «σκιώδη» κυβέρνηση, όπως πληροφορείται το liberal.gr, στην οποία θα δώσει κατευθύνσεις για τις επόμενες αντιπολιτευτικές κινήσεις.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα ζητήσει να εντατικοποιηθούν οι ρυθμοί δουλειάς με παράλληλη άσκηση πιο σκληρής αντιπολίτευσης σε όλα τα επίπεδα. Ο κ. Μητσοτακης δεν έχει κρύψει τη διάθεσή του το σώμα των τομεαρχών να συνεδριάζει τακτικά με στόχο την ανταλλαγή απόψεων από και προς την ηγεσία.

Με βάση την αξιολόγηση που έχει γίνει μέχρι σήμερα, περισσότεροι από δέκα τομεάρχες έχουν ικανοποιήσει την ηγεσία της ΝΔ τόσο με την καθημερινή τους παρουσία, όσο και με τη δουλειά που κάνουν συνολικά στον τομέα τους.

Από εκεί και πέρα τέσσερις επικεφαλής πιάνουν απλώς τη βάση και άλλοι τέσσερις μάλλον «λάμπουν» δια της απουσίας τους. Είναι σαφές ότι θα υπάρξουν βελτιωτικές κινήσεις σε επίπεδο προσώπων στην κατεύθυνση της ανανέωσης, όμως κανείς δεν γνωρίζει το πότε και σε ποια έκταση, αφού τα συγκεκριμένα θέματα τα χειρίζεται προσωπικά ο πρόεδρος του κόμματος.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτηρίζει κρίσιμες τις επόμενες εβδομάδες, αφού όλα τα θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος είναι ανοιχτά.

Η εκτίμηση που υπάρχει στον τρίτο όροφο των γραφείων της ΝΔ είναι ότι το μόνο που θα πετύχει η Ελλάδα στο επερχόμενο Εurogroup θα είναι η εκταμίευση της δόσης. Χρέος και ποσοτική χαλάρωση θα πάνε μετά τις γερμανικές εκλογές στα τέλη Σεπτεμβρίου. «Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τίποτα μέχρι τότε» έλεγε συνομιλητής του προέδρου της ΝΔ, κλείνοντας το μάτι σε μία πιθανή κίνηση έκπληξη από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου, τους αμέσως προσεχείς μήνες. Το κυρίαρχο πάντως σενάριο για τη ΝΔ είναι πως ο κ. Τσίπρας θα επιχειρήσει να εξαντλήσει όλα τα χρονικά περιθώρια, σπρώχνοντας όλο και πιο μπροστά τις επώδυνες αποφάσεις.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Μητσοτάκης θα ασκήσει σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση, κατηγορώντας την για έλλειψη μεταρρυθμιστικού προσανατολισμού, την οποία και θεωρεί πηγή πολλών δεινών για τη χώρα. Μόνο τυχαία άλλωστε δεν ήταν η αναφορά του στο συνέδριο Concordia 2017:

«Είναι ξεκάθαρο ότι η σημερινή Κυβέρνηση λόγω ιδεοληψίας δεν μπορεί και δεν είναι στην πράξη δεσμευμένη στις δομικές αλλαγές του προγράμματος διάσωσης. Όσον αφορά στο δημοσιονομικό κομμάτι, που είναι άμεσα συνδεδεμένο με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, πρέπει να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία μας ως χώρα. Μόνο τότε, θα μπορούσε να διαπραγματευτούμε με τους δανειστές μας την καλύτερη δυνατή συμφωνία, όχι μόνο σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους, αλλά κυρίως για τα πρωτογενή πλεονάσματα, που αφορούν στην περίοδο μετά το τέλος του προγράμματος».

Μπορεί πάντως τα φώτα της δημοσιότητας να έχουν πέσει στο κομμάτι της αξιολόγησης, όμως στη ΝΔ θεωρούν ότι κλειδί των εξελίξεων θα είναι να πείσουν τους πολίτες ότι έχουν λύσεις για τα προβλήματα που τους απασχολούν.
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να επιμείνει στη λεγόμενη καθημερινότητα του πολίτη, δίνοντας έμφαση στους τομείς της παιδείας, της υγείας και της ασφάλειας.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, κυρίαρχο αίτημα για τη ΝΔ και τους επόμενους μήνες θα είναι η πολιτική αλλαγή στη χώρα. Ένα αίτημα, το οποίο στην Πειραιώς θεωρούν, ότι έχει πλέον δικαιωθεί, αφού οι εξελίξεις ειδικά στον τομέα της διαπραγμάτευσης αποδεικνύουν την αποτυχία της κυβερνητικής πολιτικής. Πολιτική αλλαγή ο κ. Μητσοτάκης θα ζητήσει και κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των τομεαρχών, ζητώντας μάλιστα ισχυρή εντολή από τους πολίτες.

(Φωτογραφία: Sooc)