Του Απόστολου Χονδρόπουλου
Με την καρδιά στη ΝΔ, αλλά με το μυαλό στον…ΣΥΡΙΖΑ καλούνται τελικά να προσέλθουν στις εσωκομματικές κάλπες της Κυριακής οι υποστηρικτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Προτάσεις, ιδέες, αλλαγές, η ίδια η αναδιοργάνωση που υπόσχεται κάθε υποψήφιος στη δομή και λειτουργία της ΝΔ, πολύ μικρότερη σημασία έχουν ως κριτήρια ψήφου σε αυτή την τελική ευθεία της εσωκομματικής κούρσας, η οποία μονοπωλείται από συζητήσεις και σενάρια για τις σχέσεις της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Μπορεί να υπάρξει οποιοδήποτε περιθώριο συγκυβέρνησης; Υπό ποίες προϋποθέσεις θα μπορούσε να συμμετέχει η ΝΔ σε οικουμενική, με ή χωρίς τον σημερινό Πρωθυπουργό; Πόσες τηλεφωνικές επικοινωνίες υπήρξαν μεταξύ Κώστα Καραμανλή και Αλέξη Τσίπρα; Και τελικά υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των δύο ανδρών; Υφίσταται πολιτικό φλερτ καραμανλικών στελεχών με τον ΣΥΡΙΖΑ;! Και τελικά έχει πράγματι ο ΣΥΡΙΖΑ, για τους δικούς του προφανώς λόγους, προτίμηση σε κάποιον από τους υποψηφίους Προέδρους της ΝΔ; Αυτή είναι η ατζέντα ολόκληρης της τελευταίας προεκλογικής εβδομάδας, λίγες ώρες πλέον πριν ανοίξουν οι κάλπες, στις 7 το πρωί της Κυριακής.
Ατζέντα που διαμορφώθηκε όχι μόνο από την προεκλογική τακτική κάθε υποψήφιου που τον κάνει να προσπαθεί να αναδεικνύει και να προβάλει «αδύναμα σημεία» συνυποψηφίων, αλλά και από σειρά δηλώσεων, εντός και εκτός ΝΔ. Και σε όποιον παρακολούθησε τις αντιπαραθέσεις γύρω από τα ζητήματα αυτά, σίγουρα δεν ηχεί υπερβολική η επισήμανση Γεωργιάδη ότι το μόνο θέμα που μπορεί τελικά να απειλήσει με διάσπαση της ΝΔ είναι μία πιθανή συγκυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ. «Μόνο σε μία περίπτωση μπορεί να τα χαλάσουμε, εάν εκλεγεί κάποιος και μας πάει σε συγκυβέρνηση με τον Τσίπρα. Διότι και οι τέσσερις υποψήφιοι έχουμε δεσμευθεί ότι δεν θα γίνει και αυτό σημαίνει ότι όποιος και αν εκλεγεί, η εντολή που παίρνουμε από το εκλογικό σώμα είναι να μη γίνει» , δήλωσε χαρακτηριστικά στον «Σκάι», ο υποψήφιος Πρόεδρος της ΝΔ.
Βαγγέλης Μεϊμαράκης
Η αλήθεια είναι ότι η προοπτική συγκυβέρνησης της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ απορρίφθηκε και από τους τέσσερις υποψήφιους σε όλες τις δημόσιες τοποθετήσεις τους στη διάρκεια της τελευταίας προεκλογικής εβδομάδας. Και από τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη που δεχόμενος όλο αυτό τον καιρό την πίεση των συνυποψήφιων του στο συγκεκριμένο ζήτημα διερωτήθηκε, μεταξύ άλλων, «από πού προκύπτει ότι θέλω συνεργασία και συνεννόηση; Κατηγορηματικά έχω πει ότι δεν θα ψηφίσουμε φόρους, Και το Ασφαλιστικό δεν το ψηφίζουμε ότι και αν γίνει».
Είναι σαφές ότι ο κ. Μεϊμαράκης φθάνει στις κάλπες επιδιώκοντας να εμφανίζεται ως θεματοφύλακας των «καραμανλικών» αρχών της ΝΔ, με μία πολιτική ρητορική περί «μεσαίου δρόμου» που παραπέμπει ευθέως στον πρώην Πρωθυπουργό. Την επιδίωξη αυτή ενισχύει φυσικά και η διάχυτη μετά την πρόσφατη διαρροή αίσθηση ότι η υποψηφιότητά του στηρίζεται και από τον ίδιο τον Κώστα Καραμανλή. Δεν τον ευνοεί πάντως το κλίμα που δημιούργησαν οι πρόσφατες, εγκωμιαστικές για το ηγετικό προφίλ Τσίπρα, δηλώσεις Ρουσόπουλου, αλλά και το γεγονός ότι ήταν ο μόνος υποψήφιος που άφησε έξω από την κριτική του ο... Λάκης Λαζόπουλος. Αυτό έδωσε την ευκαιρία σε συνυποψήφιους του να υποστηρίζουν εκείνον προτιμά για αρχηγό της ΝΔ ο…ΣΥΡΙΖΑ.
Ως προσπάθεια επίδειξης βεβαιότητας για την πρωτιά του στις εκλογές της Κυριακής, όπου σαν στόχο έχει θέσει την εκλογή από τον πρώτο γύρο, θα πρέπει να εκληφθεί και το γεγονός ότι μιλώντας την Παρασκευή το βράδυ στον «Σκάι» γνωστοποίησε πως εάν ο ίδιος έρθει δεύτερος θα αποσυρθεί. Διευκρίνισε όμως ότι θεωρεί πως πρέπει να υπάρξει δεύτερος γύρος εκλογών ακόμη και με έναν υποψήφιο.
Απόστολος Τζιτζικώστας
Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας δηλώνει επίσης ότι μπορεί να υπάρξει εκλογή ακόμη και από τον πρώτο γύρο, καθώς διαπιστώνει, όπως λέει, «κλίμα αλλαγής» σε ολόκληρη τη χώρα. Ειδικά στην τελευταία φάση της προεκλογικής κούρσας υιοθέτησε κατά απόλυτο τρόπο την σκληρή στάση απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, επαναλαμβάνοντας ότι με τον ίδιο στην ηγεσία δεν πρόκειται να υπάρξει καμία συνεργασία. Υποστήριξε μάλιστα ότι λόγω αυτής της θέσης δέχθηκε τόσο σκληρή κριτική όλο το αυτό το διάστημα από ένα "σύστημα", που το προσδιόρισε πάντως εκτός ΝΔ, «το οποίο, όπως είπε, θέλει συρρικνωμένη ΝΔ για να την οδηγήσει σε 1-2 μήνες σε συγκυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ». Προβάλλει εξάλλου και από τη δική του πλευρά τις πολύ καλές προσωπικές σχέσεις με τον Κώστα Καραμανλή και δηλώνει, με αφορμή την πρόσφατη διαρροή, ότι «κάνουν κακό στον ίδιο τον Καραμανλή όσοι χρησιμοποιούν κύκλους, τετράγωνα και ρόμβους».
Αδύναμο σημείο για εκείνον παραμένει το κοινοβουλευτικό ασυμβίβαστο ως το 2019, όσο και αν ο ίδιος προτάσσει την ανάγκη να κερδηθεί η μάχη στην κοινωνία. Πιέζεται γι' αυτό και από συνυποψήφιους που το επισημαίνουν στην τελική ευθεία ως πρόβλημα για τη ΝΔ. Ο Βαγγ. Μεϊμαράκης ξεκαθάρισε μάλιστα ότι η θέση του πως η ΝΔ δεν μπορεί να έχει μη κοινοβουλευτικό αρχηγό θα είναι κριτήριο για την επιλογή του στον β' γύρο εάν δεν συμμετέχει ο ίδιος, ενώ και ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε στο liberal. gr ότι «εξωκοινοβουλευτικός αρχηγός θα ήταν καταστροφή για τη ΝΔ»”
Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσέρχεται στις κάλπες θέτοντας το δίλημμα «δημιουργική ανανέωση ή στασιμότητα». Έχει διεξάγει την πιο πολιτική προεκλογική εκστρατεία, προβάλλοντας τον εαυτό του όχι μόνο ως τον πλέον έτοιμο να ανασυγκροτήσει τη ΝΔ, με πρώτο σταθμό ένα έκτακτο συνέδριο στα τέλη Φεβρουαρίου, αλλά και για να προετοιμάσει το εναλλακτικό πρόγραμμα εξουσίας ώστε πολύ σύντομα να είναι σε θέση να ασκήσει κυβερνητικά καθήκοντα. Γι' αυτό σε ολόκληρη την τελευταία περίοδο επέμενε ότι στις 20 Δεκεμβρίου «δεν ψηφίζουμε μόνο για Πρόεδρο της ΝΔ, αλλά και για υποψήφιο Πρωθυπουργό».
Υιοθετεί και εκείνος σκληρή γραμμή απέναντι σε σενάρια συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ξεκαθαρίζει ότι δεν θα ζητήσει άμεσα εκλογές, ενώ με αφορμή τη συζήτηση που πυροδότησε η διαρροή κύκλων Καραμανλή τονίζει πως «η ΝΔ δεν χρειάζεται και δεν πρέπει να έχει τοτέμ» και προσθέτει: «Κάθε τέως Πρωθυπουργός έχει να προσφέρει στον τόπο αλλά μέχρι εκεί. Έχουμε θεσμικά όργανα».
Είναι η υποψηφιότητα που η απήχησή της δείχνει να είναι περισσότερο συνδεδεμένη από οποιαδήποτε άλλη με το εύρος της συμμετοχής, καθώς εκτιμάται ότι θα ευνοηθεί από την προέλευση ψηφοφόρων πέραν των στενών κομματικών ορίων της ΝΔ, όπου δεν παρουσιάζει μεγάλη επιρροή. Διαθέτει απήχηση ευρύτερα, αλλά το ερώτημα είναι εάν θα προσέλθουν στις κάλπες όσοι θα ήθελαν να ψηφίσουν Κυρ. Μητσοτάκη, αλλά δεν έλκονται από τη ΝΔ ως κόμμα.
Άδωνις Γεωργιάδης
Με την σημαία της σκληρής αντιπολίτευσης στον ΣΥΡΙΖΑ που σήκωσε από την αρχή, φθάνει στο τέλος της προεκλογικής κούρσας ο Άδωνις Γεωργιάδης Πρόβα ιδεολογικής σύγκρουσης παρακολουθήσαμε και τις τελευταίες ημέρες ανάμεσα στον ίδιο και στον Λάκη Λαζόπουλο, με κεντρικό μήνυμα από πλευράς Γεωργιάδη ότι "δεν φοβάται τον Λάκη και θέλει μία ΝΔ που δεν θα τον φοβάται επίσης». Μιλά για μία ΝΔ που θα δώσει σκληρή μάχη για να γκρεμίσει την ιδεολογική ηγεμονία της Αριστεράς, την αντιμετώπιση της οποίας θεωρεί ο ίδιος προϋπόθεση για να καταστεί δυνατόν να προωθηθούν οι αναγκαίες φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις στην οικονομία.
Όπως διεφάνη και από την προειδοποίησή του ότι το μόνο που μπορεί να τους χωρίσει στη ΝΔ είναι μία συγκυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ, παραμένει ο πιο σκληρός απέναντι στα σενάρια συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ και επέμεινε από την αρχή στην ανάγκη όλοι οι υποψήφιοι να πάρουν θέση πριν από τις εκλογές της Κυριακής. Με φόντο αυτού του είδους τα σενάρια συγκρούστηκε τις τελευταίες ημέρες ανοιχτά και με υποστηρικτές του κ. Μεϊμαράκη, διαχωρίζοντας πάντως τον ίδιο τον πρώην μεταβατικό Πρόεδρο, έστω και αν πιστεύει ότι εκείνος θα είναι εξαιρετικά πιο ήπιος από τον ίδιο στην αντιπολιτευτική του τακτική απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ.
Πρόκειται αναμφίβολα για το αουτσάιντερ αυτής της εκλογικής αναμέτρησης, με το αδύναμο σημείο να εντοπίζεται από πολλούς στο γεγονός ότι απευθύνεται κατ'' αποκλειστικότητα στο δεξιό τμήμα των ψηφοφόρων της ΝΔ, περιχαρακώνοντας το κόμμα. Κατά τους επικριτές του μάλιστα αυξάνει με τον τρόπο αυτό την προσωπική του απήχηση σε ένα σκληρό πυρήνα δεξιών ψηφοφόρων, αλλά περιορίζει τις δυνατότητες διεύρυνσης, καθώς απομακρύνει πολίτες που κινούνται ιδεολογικά προς το χώρο του κέντρου
"Μαζική συμμετοχή"
Μέχρι την τελευταία ώρα η μάχη όλων στη ΝΔ στρέφεται πάντως και στο πεδίο της συμμετοχής, με τον αριθμό των 300.000 να αποτελεί ένα όριο που θεωρείται ότι πολιτικά θα συνιστά επιτυχία για το ίδιο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στη μάχη της προσέλκυσης ψηφοφόρων εκτός από τους ίδιους του υποψήφιους, που απευθύνουν τις τελευταίες ημέρες συνεχή καλέσματα σους πολίτες να λάβουν μέρος την εκλογική διαδικασία, συμμετείχαν με δηλώσεις του την Παρασκευή και ο μεταβατικός Πρόεδρος της ΝΔ, Γ. Πλακιωτάκης, αλλά και ο Πρόεδρος της ΚΕΦΕ, Γ. Τραγάκης.
Από τεχνική άποψη εκφράζεται αισιοδοξία ότι η εκλογική διαδικασία της Κυριακής θα πραγματοποιηθεί χωρίς προβλήματα, καθώς έχει υπάρξει και η αναγκαία προετοιμασία που δεν είχε γίνει την προηγούμενη φορά. Έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα αυτό είναι και το πρώτο ζητούμενο για τη ΝΔ, καθώς και η μεγαλύτερη αγωνία του κόμματος μετά το φιάσκο της 22ης Νοεμβρίου! Διότι κανείς δεν θέλει να σκέφτεται καν τι επιπτώσεις μπορεί να έχει στην εικόνα της ΝΔ τυχόν επανάληψη ενός σκηνικού προβληματικής εκλογικής διαδικασίας.
Διαβάστε ακόμα:
- «Μία ωραία ατμόσφαιρα» στη ΝΔ με φόντο τα σενάρια συνεργασίας με ΣΥΡΙΖΑ