Το τετ α τετ του πρωθυπουργού με την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ στο περιθώριο της διεθνούς Διάσκεψης για την Ασφάλεια επιβεβαίωσε, όπως επισημαίνουν καλά πληροφορημένες πηγές, το γεγονός ότι το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσινγκτον βρίσκεται στην τελική ευθεία.
Κυριάκος Μητσοτάκης και Καμάλα Χάρις μπορεί να μην συζήτησαν για την ακριβή ημερομηνία της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο, επαναβεβαίωσαν όμως ότι Ελλάδα και ΗΠΑ διάγουν τις καλύτερες των σχέσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, λοιπόν, η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, θα πραγματοποιηθεί μετά το Πάσχα. Το πιο πιθανό σενάριο αυτή τη στιγμή είναι η επίσκεψη να γίνει είτε την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου είτε στις αρχές Μαΐου.
Η αλήθεια είναι ότι το τετ α τετ αυτό θα είχε γίνει νωρίτερα όμως η πανδημία και κυρίως η μεγάλη μεταδοτικότητα της μετάλλαξης «Ο» επηρέασε τη μετάβαση στην άλλη όχθη του Ατλαντικού.
Το τελευταίο διάστημα οι μετακινήσεις του κ. Μητσοτάκη εκτός Ελλάδας είχαν περιοριστεί σημαντικά, ενώ και ο Αμερικανός πρόεδρος ακολούθησε την ίδια τακτική, μειώνοντας στο ελάχιστο την άφιξη ξένων ηγετών στον Λευκό Οίκο.
Το επερχόμενο ταξίδι στον Λευκό Οίκο οριστικοποιήθηκε πριν από περίπου έναν χρόνο όταν οι δύο άνδρες μίλησαν τηλεφωνικά με πρωτοβουλία του Αμερικάνου προέδρου. Τότε ο πρόεδρος Μπάιντεν είχε στηρίξει απολύτως τα όσα είχε πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε σχέση με την τουρκική προκλητικότητα και τη στάση του Ταγίπ Ερντογάν, αποδεικνύοντας για πολλοστή φορά το ότι οι ΗΠΑ τάσσονται ανοιχτά στο πλευρό της Αθήνας, αλλάζοντας εντελώς γραμμή από τη στάση που τηρούσε ο Ντόναλντ Τραμπ.
Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι μέχρι σήμερα η αμερικανική πλευρά δεν έχει επιδώσει πρόσκληση στον Τούρκο Πρόεδρο για επίσημη συνάντηση στον Λευκό Οίκο, κάτι που προσμετράται στα υπέρ της ελληνικής πλευράς.
Η σαφής στήριξη των ΗΠΑ στη χώρα μας σε μία περίοδο διεθνών εξελίξεων αποτυπώθηκε και κατά τη διάρκεια των εργασιών της διεθνούς διάσκεψης για την ασφάλεια στο Μόναχο.
Μέσα σε σχεδόν 24 ώρες ο Κυρ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με τους βασικούς «παίχτες» της αμερικανικής πολιτικής σκηνής.
Εκτός από την Καμάλα Χάρις, το νούμερο 2 της διακυβέρνησης Μπάιντεν, ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε ολιγόλεπτο τετ α τετ με τον υπουργό εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν. Οι δυο τους τα είπαν με φόντο τις εξελίξεις στην Ουκρανία.
Νωρίτερα ο κ.Μητσοτάκης είχε συνάντηση με διακομματική αντιπροσωπεία της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών, υπό τον γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκράχαμ.
Στη συνάντηση από αμερικανικής πλευράς πήραν μέρος 14 γερουσιαστές, στοιχείο που αποτυπώνει το έντονο ενδιαφέρον της Ουάσινγκτον για την Αθήνα.