Στην πρέσα χιλιάδες συνταξιούχοι, για να βγάζει το Μαξίμου πλεόνασμα

Στην πρέσα χιλιάδες συνταξιούχοι, για να βγάζει το Μαξίμου πλεόνασμα

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Η τακτική είναι «απλή» αλλά και «πονηρή». Το κράτος δεν εκπληρώνει τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις του προς τους πολίτες, κάνοντας ιδιότυπη στάση πληρωμών και ταυτόχρονα τα χρήματα αυτά προσμετρώνται στο πρωτογενές πλεόνασμα, ώστε ταμειακά η κυβέρνηση να είναι εντός των στόχων.

Φανταστείτε στην ίδια λογική, ένα νοικοκυριό να έχει σταματήσει να πληρώνει μία σειρά υποχρεώσεων του (τραπεζικά δάνεια, πιστωτικές κάρτες κ.α.) και ταυτόχρονα να βάζει χρήματα στην άκρη. Κάτι δε θα πήγαινε καλά αναμφίβολα με την συγκεκριμένη επιλογή. Μια επιλογή που θα στηριζόταν σε «πήλινα» πόδια και θα είχε στον πυρήνα της την αντιμετώπιση της πραγματικότητας μέσα από παραμορφωτικούς φακούς.

Αυτήν την τόσο ψεύτικη και αποπροσανατολιστική μέθοδο δείχνει να έχει υιοθετήσει το Μέγαρο Μαξίμου αναφορικά με την απονομή κύριων και επικουρικών συντάξεων σε χιλιάδες δικαιούχους.

Στα περίπου δυόμιση χρόνια κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει γίνει το αδιανόητο, παρασύροντας στην ανέχεια και στην εξαθλίωση χιλιάδες ανθρώπους. Το «πάγωμα» 300.000 κύριων και επικουρικών συντάξεων και εφάπαξ, καθώς συνολικά ο ρυθμός απονομής των νέων συντάξεων μειώθηκε από τις 16.523 μηνιαίως (Δεκέμβριος 2014) στις 6.222 τον Μάρτιο του 2017.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η ΝΔ μέσω του αρμόδιου τομεάρχη εργασίας Γιάννη Βρούτση, με άρθρο σε κυριακάτικη εφημερίδα, ο πυρήνας του πραγματικού προβλήματος, είναι η σημαντική επιβράδυνση – το 2016 – και η πλήρης κατάρρευση το 2017 του μηχανισμού απονομής συντάξεων, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του συστήματος «ΗΛΙΟΣ» που ανακοίνωσε πρόσφατα η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, από το 2014 – με σταδιακές και συντονισμένες προσπάθειες – είχε επιτευχθεί ένας ρυθμός της τάξης των 15.000-16.000 απονομών μηνιαίως που διατηρήθηκε και το 2015. Ο ρυθμός αυτός έπεσε στο μισό το 2017, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του συστήματος «ΗΛΙΟΣ».

Εξαιτίας λοιπόν της εξοικονόμησης των συντάξεων σε συνδυασμό και με τις υπόλοιπες ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προς τους ιδιώτες δημιουργείται τα τελευταία χρόνια το πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο αποτελεί ένα θέμα «ταμειακού» χαρακτήρα.

Την ίδια ώρα ηλικιωμένοι άνθρωποι εκλιπαρούν για την σύνταξη τους, ανήμποροι να εργαστούν, καταδικασμένοι στην αναμονή.

Άνθρωποι που δούλεψαν για παραπάνω από τρεις δεκαετίες και πλήρωσαν με το παραπάνω τις απαραίτητες εισφορές. Την κρίσιμη ώρα όμως το κράτος σφυρίζει αδιάφορα.

Σε αυτό  το ασφυχτικό πλαίσιο για χιλιάδες συνταξιούχους, η ΝΔ σύμφωνα με πληροφορίες, θέτει το συγκεκριμένο ζήτημα σε πρώτη προτεραιότητα μαζί και με άλλα θέματα της λεγόμενης καθημερινότητας του πολίτη. Μόνο τυχαία δεν ήταν άλλωστε η αναφορά του συντονιστή στρατηγικής και επικοινωνίας της ΝΔ Τάκη Θεοδωρικάκος στη Real News:

«Στην Ελλάδα δε θα ψηφίσει ο κ. Ντάισεμπλουμ αλλά οι πολίτες του Κερατσινίου, των Αχαρνών, της Θεσσαλονίκης και κάθε γωνιά της ελληνικής επικράτειας… Η κυβέρνηση έχει δεσμεύσει τη χώρα με μνημονιακές υποχρεώσεις πολύ σκληρής λιτότητας για πολλά χρόνια. Αυτό το γνωρίζει ο ελληνικός λαός».

Κεντρικός στόχος των επιτελών της ΝΔ, είναι ο προγραμματικός λόγος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να σπάσει τα στενά κομματικά όρια και να γίνει κτήμα όλων των πολιτών που αντιμετωπίζουν μεγάλα καθημερινά προβλήματα, πέρα και πάνω από κομματικά στεγανά. Ένας στόχος δύσκολος , που απαιτεί καθημερινή επαφή με την πραγματικότητα και ισχυρά πολιτικά αντανακλαστικά. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η Πειραιώς θα στηρίξει την τακτική της πάνω σε δύο επίπεδα: Από την μία την ανάδειξη των ζητημάτων που αφορούν στους πολλούς και από την άλλη τη διατύπωση συγκεκριμένων προτάσεων για την επίλυση τους.

«Η ΝΔ θέτει την ατζέντα, δεν έτεροπροσδιοριζόμαστε» τονίζει συνομιλητής του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος επιμένει ότι η Πειραιώς δεν αποδέχεται την λογική του ώριμου φρούτου.